Bu yıl 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı gerçekleştirilecek. Çalıştayın düzenleme kurul başkanlığını ve yürütücülüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve TÜRSAV Genel Sekreteri, SE-YAP Haysiyet Kurulu Üyesi, Sinebir Yönetim Kurulu Üyesi, senarist ve yönetmen Aydın Sayman üstleniyor. Perihan Taş Öz’e sorularımızı yönelttik.

Çalıştayın asıl amacı nedir?

Türkiye’de sinemada uzun zamandır konuşulmayan, bazıları konuşulmuş olsa da ilgili muhataplar bir araya gelmediği için “kendi kendine” ya da “biz bize” konuşmaya dönüştüğü, bazılarına ilgili kurumların ısrarla kulak tıkadığı, somut adım atılamamış ve bu haliyle de ne yazık ki birikmiş bir yığın sorunla karşı karşıyayız. Çalıştayın amacı, bu sorunları doğru konu odakları etrafında, bu alanın özneleri, söz sahipleri, emek verenleri ile tartışmak; muhatapları bir araya getirmek ve en önemlisi somut adım atılabilmesi yönünde bir yol haritası çıkarabilmektir.

Çalıştayı detaylandırabilir misiniz, neler konuşulacak?

Çalıştayda akademisyenler, meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları her biri üç saat sürecek toplam dokuz oturumda, sinemamızın en can yakıcı ve güncel sorunlarına odaklanacaklar. Bu başlıklar altında senaryo aşamasından gösterim ve dağıtım aşamasına kadar Türkiye’de film yapım koşullarına dair temel süreçlerin işleyişi ve aksaklıkları çözüm odaklı bir çerçeve ile ele alınacak. Bunun yanı sıra, daha üst bir çerçeve ile sinemada telif hakları, Türkiye’de sinema yayıncılığı, sinema ve kültürel miras, film festivalleri, kısa film ve belgesel film gibi konular da çalıştayımızın diğer konu odakları arasında.  Ayrıca çalıştay kapsamında gerçekleştireceğimiz panellerde ise senarist, yönetmen ve yapımcıları ağırlayacağız.

Çalıştayın konu odaklarından bahsedebilir misiniz?

Çalıştayda 9 ana başlığımız var. Bunlar sırasıyla Sinemada telif hakları sorunları, Türkiye’de film sektöründe çalışma koşulları, film sektöründe yapım koşulları- krizler ve çözümler, Türkiye’de sinemada akademi-sektör işbirliği, sinemada değişen seyir kültürü, Türkiye’de sinema ve kültürel miras, Türkiye’de sinema yayıncılığı ve son olarak üretimden gösterime Türkiye’de kısa film ve belgesel sinema.  Her bir oturum, ilgili üst başlık çerçevesinde merkez konu odaklarını içeriyor. Çalıştay programında her birini detaylandırdık ve ilan ettik.

Bu çalıştayın sinema sektörüne nasıl bir katkısı olacak?

Uzun yıllardır sinema alanında emek veren bir akademisyen, aynı zamanda senarist ve yönetmen olarak (ki bu kişisel bir gözlem değil, kolektif bir deneyimdir) Türkiye’de sinema sektörünün en büyük sorunlarından birinin, bu alanda uğraş veren ve söz sahibi olan muhatapların bir araya gelmesi ve en temel sorunlara dair gerçekçi ve uzlaşımcı bir çözüm bulunması noktasında yaşandığını söyleyebilirim. Çalıştay, Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleşen en geniş katılımlı ve farklı kurum temsilcilerinin bir araya geleceği, bu anlamda kapsayıcı niteliği ile öne çıkan bir çalıştay olacak. Yani yaşanan sorunların özneleri bir araya gelecek ve birlikte çözüm bulunması adına bir yol haritası çıkaracaklardır. Bizim sonuç bildirgesi adını verdiğimiz bu yol haritasının sinema sektöründe yaşanan birçok soruna gerçekçi bir bakış açısıyla uygulamaya dönük çözüm önerileri getireceğine inanıyoruz.

Çalıştayda hangi isimler yer alacak?

Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Sinema Çalıştayı 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında; 22 Üniversite, 9 meslek birliği, 7 dernek, 3 sendika, çeşitli bakanlık, ilgili federasyon, vakıf temsilcileri, basın-yayın, dağıtımcı kuruluşlarının, yaklaşık 80 kişinin katılımı ile gerçekleşecek. Her biri bu alanda emek veren, söz sahibi önemli isimler. Bunun yanı sıra Ümit Ünal ve Tolga Karaçelik’i, sinemamızın bu iki değerli yönetmenlerini de çalıştay kapsamında yapacağımız panelde ağırlayacağız.

Çalıştayın bir sonuç bildirgesi olacak mı?

Evet, elbette. Çalıştayın sonuç bildirgesi 12 Ekim Cumartesi 11:00’da basın ve katılımcıların bulunacağı bir toplantı ile açıklanacak. Festivalin ardından dijital ve matbu kopya olarak basılarak tüm ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılacak. Bu bildirgenin Türkiye’de sinema alanının kurumsallaşmasına, sektördeki sorunların çözümünde ve sektör bileşenleri ile akademi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde kılavuz ve yol gösterici olmasını hedefliyoruz.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.