Adını Çanakkale il sınırları içerisinde bulunan Troya antik kendinden alan Troya Film Platformu bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. Benim de gözlemleme imkanı bulduğum platform dijital platformların (Netflix) yol açıcılığında ilerledi. Platformu ortaya çıkaran sektörün genç isimlerinden Betül Günay. Kendisi ayrıca bu sene Antalya Film Forum’un da başında, yeni projelerin hayata geçirilmesi konusunda çalışacak, sektöre yeni insanların geldiğini görmek bu anlamda sevindirici oluyor.

Troya Film Platformu’nun amacı da başta film endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak, yurt dışından bir hayli konuğu olan platformun zamanlaması biraz erkendi, üniversite öğrencilerinin de bir hayli göstereceğinden emin olduğum etkinlik daha ileri bir tarihte üniversitelerin açık olduğu bir tarihte olsaymış daha iyi olurmuş. Aslında öyleymiş ama Kültür Yolu kapsamında olması için bakanlıktan öneri gelmiş, festival ekibi de kabul etmiş, ama seneye kesinlikle öğrenciler olmalı…

İki gün dolu dolu geçen platformda ilgimi çeken iki söyleşiden bahsetmeden geçemeyeceğim. İlki Mojo FX adına Netflix adına çektikleri Ahit: Musa’nın Hikayesi belgeselinin efektleri hakkında konuşan, çok açıklayıcı ve düzgün bir sunum yapan Serkan Semiz ve Dijtal Rejisör : Yapay Zeka ile Sinemanın Geleceği ile konuşan Ozan Sihay söyleşisi oldu. İkisi de son gelişmeler hakkında ufkumu açtı. İki söyleşiden çıkardığım sonuç, efektler ve yapay zeka birbirine benzeyen iki oyun gibi duruyor ama biri çok zahmetli, diğeri ise istenilen yeterliliğe kavuştuğunda birkaç dakikada insana istediğini verebilecek zahmetsiz bir yol. Yapay zekadan uzak durmaya çalışıyordum, bu şekilde derinlikli olarak öğrendim ve geleceğin bir oyun modeli yorumladım. Bir çok alanda kullanılabilir olan yapay zeka sinemada da yeni çığırlar açar gibi duruyor, bakalım zaman neler gösterecek…

Diğer salonda ise daha gerçekçi, film çekimine dair, senaryonun, bütçenin, yönetmenliğin konuşulduğu atölyeler vardı, onlar da katılımcıların ilgisine açıktı. İki günlük platform yeni tanışıklıklar, destekler, sinerji, işbirliği gibi kavramların altını doldurarak bitti.

İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te Kazanan Proje ‘’Rahma’’ Oldu.

“Troya Film Platform” kapsamında Pitching Lab. bölümünde gerçekleştirilen İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te finale Don’t, İki Kızgın Adam, İşgal, Love Love, Ölü Arının İğnesi ve Rahma projeleri kalmıştı. Finalde kazanan proje ise “Rahma” oldu.

Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün “Troya’dan Dünya Sahnesine: Uluslararası İşbirlikleri ve Yapımlar” ve  Furkan Kınık “TRT Tabii: Bizi Birleştiren Hikayeler” oturumlarında konuşma gerçekleştirdi.  Platformda ayrıca Masterclass oturumlar da düzenlendi. Hakkı Yazıcı “Orion Studio – Studio Sineması Mutlak Hakimiyet”, Ezel Akay ise “Sinema ve Arkeloji” etkinliklerini düzenledi.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.