Foça Film Günleri 2024, antik bir İyon kentinin üzerine inşa edilmiş modern bir balıkçı köyünün tarihi atmosferinin keyfini çıkararak, yerli ve yabancı izleyicilere, ödüllü belgeselleri izleme, yönetmenleriyle tanışma ve ücretsiz atölye çalışmalarına katılma fırsatı veriyor. Foça Film Platformu, 7. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali (“Foça Film Günleri 2024”) gösterim programını duyurmaktan gurur duyar. 9-13 Ekim tarihleri arasında Foça Film Günleri 2024’te ‘Kültürü Koruyan İnsan(dır)’ temasına odaklanan 30 kısa ve uzun metrajlı belgesel film gösterilecek.
İzleyiciler, Eskişehirli organik çiftçi Münevver Kepenek (Toprağına Renk Katanlar, yön. Selin Aktaş) ve Kıbrıs Ozanköy’deki Panagia tou Potamou Kilisesi’nin restorasyonuna öncülük eden İlker Nevzat (Ozanköy’de, yön. Dan Frodsham) gibi kültürel mirasın korunması için sıra dışı çalışmalar yapan “sıradan” insanlarla tanıştırılmanın yanısıra, İtalyan ressam/karikatürist/yazar Pablo Echaurren (“Neandertalli Pablo”, yön. Antonello Matarazzo), Hint çağdaş/bale/sokak dansçısı Manish Chauhan (Ben Bir Dansçıyım, yön. Leslie Shampaine&Pip Gilmour) ve Temmuz ayında vefat eden Alman belgesel fotoğrafçısı ve Magnum Photos’un eski başkanı Thomas Hoepker (Sevgili Hatıralar, yön. Nahual Lopez) gibi ortak mirasımızın bir parçası olacak kültürü üretmeye devam eden insanlarla tanıştırılacak.
Foça Film Günleri 2024’te keşfedilecek uluslararası arkeolojik alanlar arasında Belçika, Bulgaristan ve Portekiz’deki Roma kalıntıları, İsveç ve Avustralya’daki mağara sanatı da bulunuyor. Türkiye’deki kazı alanlara gelince, İznik ve Gordion gibi iyi bilinen yerlerin yanısıra Urfa’nın neolitik yerleşim yeri olan Karahantepe, Tekirdağ’da antik Trakya liman kenti Heraion Teikhos, ve Düzce’de Bithynia kenti Prusias Ad Hypium gibi daha az bilinen yerler de tanıtılıyor. Ayrıca, Festival kapsamında arkeologların eşliğinde düzenlenen yürüyüşlere katılarak film izleyicileri bir zamanlar Foça’ya yerleşmiş birçok medeniyetin izlerini de keşfedebiliyor.
Festival Sanat Yönetmeni Deborah Semel Demirtaş şöyle diyor: “Belgesellerin çok eğlenceli ya da sanatsal değeri olduğu pek fazla düşünülmüyor. Foça Film Günleri bu fikre karşı çıkmayı amaçlıyor. Bilgilendirici olduğu kadar sinema açısından ilgi çekici, eğlenceli filmlerle dolu bir program sunabildiğimiz için gurur duyuyoruz. Her geçen yıl Festival seyirci sayısındaki artışın nedenlerinden birinin de bu olduğuna inanıyoruz. Bir diğer neden ise seyircilerin filmleri gerçekleştiren kişilerle tanışma şansı yakalamasıdır. Foça Film Günleri 2024’te her zaman olduğu gibi bu yıl da Festival ortaklarımızın desteğiyle Türkiye’den ve yurt dışından yönetmen ve arkeologları izleyicilerle sohbet etmek ve atölyeler düzenlemek üzere davet edebildik.”
Foça Film Günleri, izleyiciyi dünya kültürel mirasının zenginliğiyle tanıştırarak, dünya kültürel mirasının korunmasını ve kültürel farklılıklara saygıyı teşvik etmeyi, aynı zamanda insan olarak ne kadar ortak noktamız olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor. Festival filmlerinin büyük çoğunluğu Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Ancak festivalin açılışına katılan ziyaretçiler, açık havada Eski Foça’nın merkezine yakın, eski taş evlerle çevrili olan Marsilya Meydanı’nın özel atmosferinde film keyfi yaşayabilecekler. Festivalin son gününde ise “Atölyeler Günü” kapsamında Foça Deniz Müzesi’nde birçok kısa film de gösterilecek. Film gösterimleri, söyleşiler, atölyeler, sergiler ve Foça ören yerinde rehberli turlar dahil tüm etkinlikler halka açık ve ücretsiz.