Sevinç Baloğlu, benim için Sevinç ablayla yıllardır tanışıklığımız var ama onun asıl tanımam İzmir’de düzenlediğimiz Kadın Yönetmenler Festivali sayesinde oldu. Ona hayran olduğumu baştan söylemeliyim, bu kadar iş bitirici, enerjisini doğru kullanan, sevecen, yollarda olmayı seven birisi zor bulunur zira. Yaptığı onca işten sonra son dönemlerde Tohum belgeseli, Oya belgeseli ve ‘Ağrı’nın Zirvesinden Gerçek Hikayeler’ gibi belgeseller çekti.

Son belgeseli sıcacık, kalpleri heyecanla çarpan, doğuda eğitim gören gençlerin kendi tasarımları olan robotlarla yarıştıkları süreci anlatan bir belgesel. Sunny Elektronik ve Hayrettin Atmaca adına kurulan vakfın destekleriyle sürdürülen yarışmada finale kalan 20 ekibin heyecanı görülmeye değer. Kendilerine uzatılan mikrofona işin maddi boyutundan çok manevi boyutuyla ilgilendiklerini söyleyen ama kazanırlarsa kazandıkları paraları güzel hayallerine harcayacaklarına ikna olduğumuz çocukları izlerken ben de lise yıllarıma gittim. Ben de bir iç Anadolu kasabasında liseyi okumuştum, amacım ve yolum iyi bir üniversitede okumaktı. İmkanlar dahilinde onlar kadar şanslı değildik onlar için geçerli olan bu şansın desteklenmeye, sürdürülür kılınmaya ihtiyacı var. Onları kendime yakın buldum bu anlamda, tabii belgeselin bu samimiyeti bizlere ulaştırma çaba ve sıcaklığını da sevdim.

Belgesel kendilerine sunulan malzemelerle gençlerin yarışmaya hazırlanma, robotları tasarlama ve en son da yarışma kısmını ele alıyor. En hızlı yol alan robot yarışmayı kazanır! Bu sene ikincisi yapılan yarışma ileriki yıllarda daha fazla ili, daha fazla ekip ve genci ağırlama çabasında olduğunu anlatıyor. Bu da gençlerin hayallerini sınama yarışında öne çıkan bir detay.

Sevinç Baloğlu sosyal medya üzerinde Ağrı Dağının ve Kars’ın güzelliklerini bizlerle paylaşmıştı, işin yarışma kısmı da belgeselin içinde saklıymış meğer. Keyifle izlediğim, beni geçmişe götüren, hayallerinin peşinden koşmanın ne büyük tatmin olduğunu, bir yandan da yaşadığın zaman dilimine sahip çıkmanın da bir o kadar güzel olduğunu hatırlattı bana, bir kez daha. Emeği geçenlerin eline sağlık…

Yarışmada ödül kazanan okullar;  

Birinciliği 1 dakika 22 sn ile Iğdır- Bilim Sanat Merkezi kazandı. Kazanan ekip 100 bin TL birincilik ödülünün sahibi oldu. Yarışmada ikinci olan Iğdır – Aras Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi 75 bin TL, üçüncü olan Ağrı – 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi ekibi ise 50 bin TL ile ödüllendirildi.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.