İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından N Kolay sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nin ödül töreni Atlas 1948’de yapıldı. Festivalin ulusal ve uluslararası yarışmalarında kısa ve uzun metrajlı toplam 51 film yarıştı.

 17-28 Nisan 2024 tarihleri arasında sinemaseverleri İstanbul’un iki yakasındaki 6 salonda dünya sinemasının en iyi örnekleri, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler, kült yapımlar ve söyleşilerle buluşturan 43. İstanbul Film Festivali, 28 Nisan Pazar akşamı yapılan ödül töreniyle sona erdi.

Uluslararası Yarışma Ödülleri

Oyuncu Kerry Fox başkanlığındaki 43. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma jürisinde yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Belgesel Festivali’nin artistik direktörü Orestis Andreadakis, film eleştirmeni Guy Lodge yer aldı.

İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı, İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen 10 film yarıştı.

 Uluslararası Yarışma’da Altın Lale’yi bu yıl, Anna Buryachkova’nın yönettiği Sonsuza Dek kazandı. Ödülü jüri başkanı Kerry Fox takdim etti. Buryachkova yolladığı video mesajıyla jüriye ve festivale teşekkür ederek bu ödülün kendisi için çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirtti.

Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü, Ena Sendijarević’in yönettiği Tatlı Rüyalar adlı filme verildi. Sendijarević, yolladığı video mesajıyla jüriye teşekkür etti.

Festivalin Uluslararası Yarışma ödülleri Eczacıbaşı Topluluğu tarafından destekleniyor ve büyük ödül Altın Lale’yi kazanan yönetmen 10.000 avro, filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenen firma 150.000 TL, Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmeni ise 5.000 avro ile ödüllendiriliyor.

Genç Usta Ödülü

İstanbul Film Festivali’nin, genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin yer aldığı Genç Ustalar bölümündeki 11 film, 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi tarafından değerlendirildi. Festivalin bu yılki Nespresso Genç Jürisi’nde Ahmet Faruk Aksoy, Damla Yağız, Nisa Nemutlubakış, Nour Abu Abdou, Sarp Polat, Yavuz Alp Ayata ve Zehra Akaslan yer aldı.

Genç Usta Ödülü’nü İstif filmiyle Luna Carmoon kazandı. Törende yönetmenin ilettiği video mesajı da gösterildi. Genç Usta ödülü Nespresso tarafından 3.000 avro para ödülüyle destekleniyor.

Ulusal Yarışma Ödülleri

 Yapımı Türkiye’de tamamlanan veya Türkiye’den yapımcı ve yönetmenlerin çektiği filmlerin yer aldığı Ulusal Yarışma’da 2023-2024 sezonunda çekilen 10 film yarıştı.

Ulusal Yarışma jürisinin başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Aslı Özge üstlendi. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil yer aldı.

 Ulusal Yarışma kapsamında En İyi Film’e verilen Altın Lale ödülüyle birlikte En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 ödül takdim edildi.

 Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Nehir Tuna’nın yönettiği Yurt kazandı. Ödülü jüri başkanı yönetmen Aslı Özge takdim etti. Ulusal Yarışma’da En İyi Film Altın Lale Ödülü İKSV tarafından 300 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 Festivalin kurucularından Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’ne Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği Bildiğin Gibi Değil layık görüldü. Ödülü kazanan filmi jüri üyelerinden Merve Dizdar açıkladı. Jüri Özel Ödülü, Kariyo & Ababay Vakfı tarafından 150 bin TL para ödülüyle destekleniyor. Ödül filmin yapımcısı ve yönetmeni arasında eşit bölüşülüyor.

En İyi Yönetmen ödülünü, Tereddüt Çizgisi filmiyle Selman Nacar kazandı. Ödülü kazanan filmi, festivalin konuklarından yönetmen Tarsem Singh açıkladı. En İyi Yönetmen ödülü, festivale Yüksek Katkıda Bulunan Tema Sponsoru olarak da destek veren Anadolu Efes tarafından 75 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 En İyi Senaryo Ödülü’nü Bildiğin Gibi Değil filmiyle yönetmen ve senarist Vuslat Saraçoğlu kazandı. Kazanan ismi, uluslararası jüri üyelerinden Guy Lodge açıkladı. En İyi Senaryo Ödülü Alamet Holistic tarafından 25 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Tereddüt Çizgisi filmindeki rolüyle Tülin Özen’in oldu. Ödülü, festivalin bu yılki onur konuklarından, oyuncu Koji Yakusho takdim etti. En İyi Kadın Oyuncu ödülü İKSV tarafından 25 bin TL para ödülü ile destekleniyor.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Bildiğin Gibi Değil  filmindeki rolleriyle Alican Yücesoy ve Serdar Orçin’in oldu. Ödülü geçtiğimiz yıl festivalden En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Manolya Maya takdim etti. En İyi Erkek Oyuncu ödülü İKSV tarafından 25 bin TL para ödülü ile destekleniyor.

 En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü Yurt filmiyle Florent Herry’ye verildi. Geçen yıl bu ödülü alan jüri üyesi Barış Aygen’in açıkladığı Ulusal Yarışma En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü İKSV tarafından 25 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

En İyi Kurgu Ödülü Bildiğin Gibi Değil filmiyle Naim Kanat’a verildi. Ödülü jüri üyelerinden Gladys Joujou takdim etti. En iyi Kurgu Ödülü İKSV tarafından 25 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü Beraber filmiyle Nadide Argun van Uden kazandı. Ödül, jüri üyelerinden Halil Altındere tarafından takdim edildi. En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü Milliyet Sanat tarafından 25 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 En İyi Özgün Müzik Ödülü Son Hasat filmiyle Doğan Duru’nun oldu. Ödülü jüri üyelerinden Ekin Fil takdim etti. En İyi Özgün Müzik Ödülü İKSV tarafından 25 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

 Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

İstanbul Film Festivali, 2012 yılında erken yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına En İyi İlk Film Ödülü de veriliyor. Bu yıl, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ne altı film aday oldu.

Jüride yönetmen Orçun Köksal, yapımcı İpek Erden, yönetmen Nesimi Yetik yer aldı. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Büyük Kuşatma filminin yönetmeni Sinan Kesova, İKSV Lale Kart üyelerinin desteğiyle 50.000 TL para ödülünün de sahibi oldu.

Jüri ayrıca Ozan Yoleri’nin yönettiği Başlangıçlar’a Mansiyon vermeyi uygun gördü.

 Ulusal Belgesel Yarışması

Türkiye’de belgesel sinemacılığa uzun yıllardır katkıda bulunan İstanbul Film Festivali’nin, belgesel üretimini ve sinemacıları desteklemek amacıyla başlattığı Ulusal Belgesel Yarışması’nda bu yıl 10 film yarıştı. Ulusal Belgesel Yarışması jürisinde yönetmen Berna Gençalp, yönetmen Orhan Eskiköy ve sinema yazarı Evrim Kaya yer aldı.

En İyi Belgesel Ödülü, Berke Baş’ın yönettiği Dargeçit filmine verildi. En İyi Belgesel Ödülü, İKSV tarafından 30.000 TL para ödülü ile destekleniyor.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda Aybüke Avcı’nın yönettiği Domates Biber Depresyon’a Mansiyon verildi.

Ulusal Kısa Film Yarışması

 İstanbul Film Festivali’nin kısa film yapımını özendirmek, bu alandaki gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri festival izleyicisiyle buluşturmak amacıyla başlattığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 10 film yer aldı. Filmleri değerlendiren jüride yönetmen Kasım Ördek, yönetmen ve görsel sanatçı Zeynep Demirhan, oyuncu, yazar ve yönetmen Barış Gönenen yer aldı.

 En İyi Kısa Film Ödülü’nü Ömer Ferhat Özmen’in yönettiği Eksi Bir kazandı. En İyi Kısa Film ödülü Anadolu Efes tarafından 30.000 TL para ödülü ile destekleniyor.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Şirin Bahar Demirel’in yönettiği Zarafet ve Şiddet Arasında filmine Mansiyon verildi.

FIPRESCI Ödülleri

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI de İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması kapsamında birer ödül verdi. Başkanlığını Paola Casella’nın yaptığı FIPRESCI jürisinde Géza Csákvári, Sezen Sayınalp, Nino Kovacic, Valentina Giraldo Sánchez ve Selin Gürel yer aldı.

 Uluslararası Yarışma’da Anna Buryachkova’nın yönettiği Sonsuza Dek, Ulusal Yarışma’da Selman Nacar’ın yönettiği Tereddüt Çizgisi, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise Yalçın Çiftçi’nin yönettiği Beyaz Dağın Çocukları FIPRESCI ödüllerine layık bulundu.

  1. Köprüde Buluşmalar

Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu, her yıl Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim, networking platformu Köprüde Buluşmalar, 24-25-26 Nisan tarihlerinde 19. kez gerçekleştirildi. Köprüde Buluşmalar’a Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu da büyük katkıda bulundu.

Üç gün boyunca 13 uzun metraj, 4 belgesel film, 6 dizi ve 7 kısa film projesinin sunumları yapıldı ve post-prodüksiyonu devam eden 4 uzun metraj ve 2 belgesel film Soho House İstanbul’da endüstri profesyonelleriyle buluştu. OGM Pictures’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen Köprüde Buluşma: Dizi atölyesi seçkisinde yer alan projelerin ekipleri, ulusal ve uluslararası profesyoneller, yayın platformları ve TV kanalları temsilcileriyle bir araya gelirken Film Geliştirme Atölyesi ekipleri senaryo, sunum ve yapım alanlarında eğitimler aldı.

Köprüde Buluşmalar ödülleri de 26 Nisan Cuma akşamı yapılan bir törenle sahiplerine takdim edildi. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

  1. İstanbul Film Festivali’nin destekçileri

 N Kolay bu yıl İstanbul Film Festivali’nin festival sponsorluğunu üstlendi.

43. İstanbul Film Festivali 20’nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de festivale tanıtım desteği verdi.

 Festivale Anadolu Efes, N Kolay ve Paribu yüksek katkıda bulunan tema sponsorları, Ali Muhiddin Hacı Bekir ve Nespresso da tema sponsorları olarak destek verdi.

İstanbul Film Festivali, bu yıl da, Zurich Sigorta sponsorluğunda “Dünden Bugüne Türk Klasikleri”

bölümüyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını yıllar sonra yeniden beyazperdeyle buluşturmaya devam etti.

Selpak, Hijyen Sponsoru olarak festivali desteklemeye devam ederken Mey|Diageo ve The Stay ile Soho House festivalde Katkı Sağlayan Kuruluş olarak yer aldı.

KAFT ile festival kapsamında önemli bir işbirliği yapıldı. KAFT, İstanbul Film Festivali için sınırlı sayıda üretilen bir tişört tasarımı hazırladı. Sinemaseverler bu tişörtleri satın alarak, İstanbul Film Festivali’ne katkıda bulunabiliyor.

Pera Müzesi, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Minoa Pera festivalin bu yılki Mekân Sponsorları oldu.

  1. İstanbul Film Festivali’ne Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Goethe-Institut Istanbul, German Films, Institut Français, Unifrance, Norveç Krallığı Büyükelçiliği, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi ve Macar Milli Film Arşivi, Kore Kültür Merkezi ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Instituto Guimarães Rosa ve Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Portekiz Türkiye Büyükelçiliği / Instituto Camões, İsveç Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Kanada Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul Cervantes Enstitüsü, Danish Culture Türkiye, Lüksemburg’un Ankara Büyükelçiliği, İtalyan Kültür Merkezi, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi ve İrlanda Büyükelçiliği destek verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Kültür AŞ’nin mekân tahsisiyle verdiği desteğin yanı sıra, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de festivale tanıtım desteği verdi.

İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Group, İKSV Dijital Dönüşüm Sponsoru Google ve İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, tüm İKSV festivallerine olduğu gibi 43. İstanbul Film Festivali’ne de katkıda bulundu. Festivale Servis Sponsoru olarak Amerikan Hastanesi, TEMPO BPO, Insider, MindBehind, Plaza OSGB, GFK, Mindshare, SOMERA, boosmart, Wiseback destek verdi. Festivalin tanıtım kampanyasını ise Concept hazırladı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da festivale verdiği teknik destek için KOOP’a teşekkür ederiz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.