TRANSIT by CHRISTIAN PETZOLD Paris. Georg (Franz Rogowski) kann im letzten Moment seiner Verhaftung entgehen und gerät an die Papiere des toten Schriftstellers Weidel, dessen Identität er annimmt. Er flüchtet nach Südfrankreich, in der Hoffnung, dort auf politische Gesinnungsgenossen zu treffen. In Marseille lernt er Marie Weidel (Paula Beer) kennen, die dort seit Wochen auf ihren Mann wartet, nicht wissend, dass er nie wieder kommen wird. Die beiden Verlorenen beginnen eine leidenschaftliche Affäre. Aber für Marie steht im Gegensatz zu Georg fest: Sie will weg aus Marseille und in Südamerika ein neues Leben beginnen. Der Tag der Abfahrt des Schiffs naht, und Marie gibt die Hoffnung nicht auf, ihren Mann noch zu treffen. Von Minute zu Minute spitzt sich die politische Situation in Marseille weiter zu. Paul könnte den Platz von Maries Mann einnehmen, doch er zögert. Die Verwendung dieses Bildes ist für redaktionelle Zwecke honorarfrei. Veröffentlichung bitte unter Quellenangabe: CHRISTIAN SCHULZ / Schrammfilm / ZDF www.cs-christianschulz.de

Pera Film, Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi paralelinde düzenlediği “Sonsuz Sokaklar” programında, şehirlerin hayatımızdaki daimi ve kaçınılmaz rolünü sorgulayan 2000’lerden beş filmi bir araya getiriyor. İsmini Fellini’nin aynı adlı filminden alan seçki, 13 Mart – 5 Nisan arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda sinemaseverlerle buluşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları (Pera Film) Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisine özel hazırladığı “Sonsuz Sokaklar” seçkisinde, şehirleri nefes alıp veren canlı mekânlar olarak resmeden filmler aracılığıyla, serginin kente dair zengin anlatısını evrensel bir perspektifle yorumluyor. İsmini Federico Fellini’nin 1954 yapımı filminden alan program, İstanbul’dan Tokyo, Taipei, Marsilya ve Oslo’ya uzanan bir rotada, şehirlerin hayatımızdaki daimi ve kaçınılmaz rolünü sorgulayan beş filmi bir araya getiriyor. Seçkide, melankolik İstanbul sokaklarında ‘özlem’ duygusunun izini süren Hasret; evsiz ve savunmasız bir ailenin gözünden yağmurlu Taipei manzaralarını deneyimlediğimiz Sokak Köpekleri; Marsilya’nın geçmiş ve gelecek arasında sıkışmış belli belirsiz alanlarında gezinen Transit; şehrin sokaklarını genç bir adamın dokunaklı yolculuğunun sessiz tanıkları olarak resmeden Oslo, 31 Ağustos ve Tokyo’nun neon ışıkları altında yolları kesişen iki yabancının hikâyesini işleyen Bir Konuşabilse… filmleri yer alıyor.

Sayısız deneyime ev sahipliği yapan şehirler başrolde

Anna Seghers’in 1942 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan Transit, ünlü yönetmen Christian Petzold’un imzasını taşıyor. Nazi işgali altındaki Fransa’dan kaçmaya çalışan bir grup mülteciyi takip eden hikâyede şehir hem kaçışın ve yeni bir yaşam umudunun hem de her an yakalanma tehdidiyle dolu labirentimsi bir tuzağın sembolü olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Hikâyenin geçtiği Marsilya, mültecilerin ve yerinden edilmiş insanların belirsizliklerle boğuştuğu bir araf olarak filmin görsel dilinde önemli bir rol üstleniyor.

2000’li yılların en çok ses getiren filmlerinden, Oscar ödüllü Bir Konuşabilse evlerinden çok uzak bir şehirde yersiz yurtsuz hisseden iki Amerikalı arasında gelişen beklenmedik ilişkiyi ele alıyor. Tokyo, estetiği ve sinematografisiyle hikâyenin ana teması olan yabancılaşma ve bağlantı ihtiyacını vurgulayan bir mekân görevi görüyor. Yönetmen koltuğunda Sofia Coppola’nın oturduğu filmde Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi ve Anna Faris gibi ünlü oyuncular rol alıyor.

Yönetmen Ben Hopkins’in imzasını taşıyan Hasret, bir belgesel projesi için İstanbul’a gelen Alman televizyon ekibi ve yönetmeninin yaşadıklarına odaklanıyor. Filmde yönetmenin günümüzden geçmişe, aydınlıktan karanlığa yolculuğu sürdükçe İstanbul’un manzarası da değişime uğruyor. Kentsel dönüşümle değişen mahalleleri, yıkımları, kaçak göçmen işçileri, farklı din ve mezheplerden sakinleriyle birlikte İstanbul’un kendine özgü derin hüznü beyazperdede gün yüzüne çıkıyor.

Günümüzün önemli auteur yönetmenlerinden Tsai Ming-liang’ın ödüllü filmi Sokak Köpekleri, Taipei sokaklarında hayatta kalmanın benzersiz bir tasviri niteliğinde. İzleyici, şehrin neredeyse başlı başına bir karakter olarak yer aldığı filmde, kentsel çürümenin eşiğindeki Taipei’nin durmak bilmeyen yağmurları ve yıkık dökük binaları arasında karakterlerin ne denli kaybolmuş ve ihmal edilmiş olduğuna tanıklık ediyor.

Joachim Trier imzalı Oslo, 31 Ağustos, Oslo’nun kentsel dokusunu ön plana çıkaran bir film. Pierre Drieu La Rochelle’in Le Feu Follet adlı romanından uyarlanan filmin başkarakteri Anders, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedavi gördüğü rehabilitasyon merkezinden bir günlük izin alarak Oslo’ya gider. İzleyici film boyunca şehrin farklı yerlerini ziyaret eden Anders aracılığıyla Oslo’nun parklarını, kafelerini, sokaklarını ve gece hayatını gözlemlerken şehrin, Anders için hem bir sığınak hem de kendisiyle yüzleştiği bir mekân haline dönüşmesine de tanık olur.

“Sonsuz Sokaklar” film programı 13 Mart – 5 Nisan arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.

Detaylı Bilgi:
Amber Eroyan – Grup Yeni İletişim / aeroyan@grupyeni.com.tr / (0212) 292 13 13
Damla Pinçe – Pera Müzesi / damla.pince@peramuzesi.org.tr / (212) 334 09 00

GÖSTERİM PROGRAMI
Transit (101’)
13 Mart Çarşamba, 19:00
5 Nisan Cuma, 19:00

Bir Konuşabilse… (102’)
15 Mart Cuma, 19:00
24 Mart Pazar, 15:00

Hasret (82’)
17 Mart Pazar, 15:00
27 Mart Çarşamba, 19:00

Sokak Köpekleri (138’)
22 Mart Cuma, 19:00
3 Nisan Çarşamba, 19:00

Oslo, 31 Ağustos (95’)
23 Mart Cumartesi, 15:00
4 Nisan Perşembe, 19:00

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.