Ege’nin tarihi beldelerinden Foça’nın en güzel zamanı olan Ekim ayında 6. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali, dünyanın dört bir yanından ödüllü filmleri izleyiciyle buluşturuyor.

İster paradigma değiştiren en son arkeolojik keşiflerle, ister iklim değişikliğinin Türkiye’nin kırsal kesimlerindeki yaşam üzerindeki etkisiyle, ister modern teknoloji ve tutumların Türkiye’de ve dünyadaki asırlık kültürel gelenekleri nasıl değiştirdiğiyle ilgilenin, 6. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali için Ekim ayı başında Foça’da olmak isteyeceksiniz.

“Foça Film Günleri 2023”, 4 Ekim’de Foça’nın tarihi Marsilya Meydanı’nda açık hava gösterimleriyle açılıyor. 8 Ekim’e kadar devam edecek festivalde 14 ülkeden toplam 27 film gösterilecek. Filmler 5-7 Ekim’de Reha Midilli Kültür Merkezi’nde, 8 Ekim’de ise Foça Denizcilik Müzesi’nde gösterilecek. Foça Film Günleri’nde film gösterimleri, atölye çalışmaları, söyleşiler, sergiler ve yerel arkeolojik sit alanları gezileri dahil olmak üzere gerçekleştirilen tüm etkinlikler halka açık ve ücretsiz.

Foça Film Günleri 2023’te neler var?

2023’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olması nedeniyle bu yılki program “Geçmişi Hatırlamak” teması ile düzenlendi. Açılış gecesinde ödüllü iki kısa belgesel film gösterilecek – Maythem Ridha’nın yönettiği ‘Ali ve Mucize Koyun’ (Irak, 2021) ve Yalçın Çiftçi’nin yönettiği ‘Kafamdaki Dünya’ (Türkiye, 2022). Ayrıca Dilek Kaya’nın yönettiği “Kara Vicdanlı” adlı filmin galası yapılacak. Bu ‘ Foça yapımı film’, geçtiğimiz yıl Festival kapsamında konuk yönetmen Luca Lucchesi’nin öncülüğünde düzenlenen 2 günlük atölye çalışması kapsamında Foça’da çekildi.

EFFEA ve Yunanistan’ın Sikinos adasındaki Little Islands Festivali ortaklığı kapsamında Misafir Sanatçılar Alexander Zilos ve Ioanna Lykou liderliğinde kapsamlı bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Bundan başka, Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Fransa ve Tunus’tan belgesel film yönetmenleri bizzat katılacak ve film gösterimlerinin ardından soru-cevap bölümünde izleyicilerle etkileşime girecek.

Konuk yönetmenler arasında Türkiye’de belgesel sinemanın iki önemli ismi Hasan Özgen ve Ertuğrul Karslıoğlu da yer alacak. Ertuğrul Hoca ve Hasan Hoca, son filmlerinin (“Anne, Türkler Geliyor!” ve “Evlerinin Önü”) gösterimlerine katılmanın yanı sıra, belgesel film yapımına ilişkin bir panele de katılacak. Panelde bu yılın programında yer alacak “Fatma’dan Kırk Yıl Sonra” filminin yönetmeni Sezer Ağgez ve yapımcısı Enver Arcak da onlara eşlik edecek. (Açıklamanın tamamı: Ağgez ve Arcak ilk kez 2018’de Foça Film Günleri’nin ilk yılında buluşmuştu!)

Bu yılki programın öne çıkan bir diğer özelliği ise Angelos Kovotsos’un Kordonboyu filminin programda yer alıyor olması.  George Poulimenos ve Achilleas Chatziconstantinou’nun kitabından uyarlanan film, ‘Gavur’ İzmir’in 1875-1923 yılları arasındaki sahil gelişiminin tarihini inanılmaz ayrıntılarla belgeliyor. Gösterime bizzat katılacak olan Kovotsos ve Poulimenos, gösterimden sonra BAYETAV (Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı) yöneticilerinden Ferhat Kentel’in moderatörlüğü ile söyleşi gerçekleştirecek.

Yıllardır Foça Film Günleri’nin ayırılmaz bir parçası olan arkeologların rehberliğinde kent merkezinde yürüyüş turları ve çevredeki tarım ürünlerinin ve yerel zanaatkarların çalışmalarından oluşan stantlar da Festival’de yer alacak. Bu yıl FoKoop’un yetenekli üyelerinin çalışmaları Reha Midilli Kültür Merkezi dışında sergilenecek. Kültür merkezinin fuayesinde ise Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe’nin koleksiyonundan oluşturulan “Veysel Gider Adı Kalır” adlı sergi de yer alacak. 15 Ekim’e kadar devam edecek bu önemli sergi, UNESCO’nun 2023 yılını Aşık Veysel yılı ilan etmesiyle birlikte, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilen Âşıklık Geleneğinin bu önemli temsilcisinin ölümünün 50. yılı anısına düzenlendi.

Foça Film Günleri programı bize dünyanın çok çeşitli yerel kültürlerle dolu olduğunu hatırlatıyor. İzleyiciyi dünya kültürel mirasının zenginliğiyle tanıştırarak, Foça Film Günleri dünya kültürel mirasının korunmasını ve kültürel farklılıklara saygıyı teşvik etmeyi, aynı zamanda insan olarak ne kadar çok ortak noktamız olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor.

Foça’daki etkinliklerin yanı sıra, Festival boyunca Foça Film Günleri YouTube kanalında 1,5 saatlik çevrimiçi program da izlenebilecek. Ayrıntılara festivalin web sitesi www.focafilmdays.org ve Instagram/Facebook @focafilmdays adresinden ulaşılabilir.

Foça (antik “Phokaia”) İzmir şehir merkezinin kuzeyinde yaklaşık bir saatlik mesafede yer almaktadır. Foça’ya İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve İzmir merkezden toplu ulaşım (İzban hafif raylı-otobüs bağlantısı) mevcuttur.

İRTİBAT : focafilmdays@gmail.com (+90 536 494 81 35; 0532 626 49 49)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.