8-10 Haziran tarihlerinde 24.’sü düzenlenen Altınsafran Belgesel Film Festivali başladığı günden bugüne pandemi dahil  hiç ara vermeden devam eden ülkemizin tek köklü belgesel film festivali. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesine de belgesel sinema çok yakışıyor. Zira Süha Arın’ın “Safranbolu’da Zaman” belgeseli ile dikkatleri üzerine çeken Safranbolu’nun oturmuş markalarından biri oldu “belgesel sinema”. Uluslararası film festivalleri gerçekleştikleri şehir ve ülkeler için ayrıcalıklı kültürel, ekonomik, politik birer marka ve kazanım oluştururlar. Her ne kadar festivalin uluslararası ayağı özellikle ekonomik nedenlerden dolayı zayıf kalsa da belgesel sinema Safranbolu’nun önemli bir markasıdır artık. Gerçi kültür sanat nereye yakışmaz ki!

Üç gün boyunca Safranbolu halkı belgesel sinema filmlerinin yanı sıra akşamları açık hava sinemasında kurmaca filmler de izlediler. Paneller ve söyleşilere katıldılar. Geleceğin belgesel izleyicileri ve üreticileri için de çocuklarla belgesel sinema atölyeleri düzenlendi.

Doğrusu pandemiden bu yana festivallerin pek tadı yok, sadece ben değilim böyle düşünen, festivallere katılan sinemanın pek çok bileşenlerinden biri olan meslektaşlarımın çoğu da  aynı fikirde. Film izlemek, kritik etmek, söyleşilere katılmak, filmler hakkında yazmak, sektör üzerine tartışmak çok sıradan ve tekrara düşen konuşmalar şeklini almıştı. Herkes kendi yankı festivalinde kendi sesini ve resmini görür olmuştu. Belki de hep öyleydi pandemiden sonra pek göze batar oldu. Ancak Safranbolu’nun o butik havası, küçük ama kaliteli ve samimi hali bana ve pek çok festivale katılan jüri üyelerine, yönetmenlere, yapımcılara, sinema yazarlarına, akademisyenlere  iyi geldi. Festivale katılan herkesle ve de seyirci ile çok çabuk iletişim kurabildik ve içten bir ortamda filmler üzerine konuştuk. Birbirini ilk defa orada tanışanlar da sanki daha önce tanışıyorlarmışçasına hemen atmosferin büyüsü ile samimi bir iletişime geçebildi. Sektörün çeşitli bileşenleri olarak bir arada idik. Büyükşehirlerin gürültüsünden, hayhuyundan uzak, tarihi ve kültürel bir beldede belgesel sinema ile hemhal olmak hepimize iyi geldi.

Festivalde en etkilendiğim belgesel, yarışma dışı gösterilen Derviş Zaim’in Tavuri belgeseli oldu. Ertuğrul Karslıoğlu ustamızın kültürel miras ve korumacılık üzerine olan  “Evlerinin Önü” belgeselini de ilgi ile izledik.  Hala aynı coşku ile üretiyor olması insana ilham veriyor. Uluslararası kategoride birinciliği “Kavur”, jüri özel ödülünü “Kim Mihr”i ve mansiyon ödülünü ise “Araya Korona” Girmeseydi belgeselleri aldı. Her biri ilmek ilmek dokunmuş belgesel filmler.

Ben “belgesel film yapım destek” jürisinde idim. 40 genç meslektaşım proje yazıp göndermiş. Hepsinin zihnine, yüreğine ve cesaretine sağlık. Gönülden kutluyorum hepsini. Ancak oyunun kuralı gereği  bir tanesine ödül verebildik. Hangi kategoride kimlerin ödül aldığını meak ediyorsanız  https://www.altinsafran.org/ sitesinden öğrenebilirsiniz. Her festivalde birileri ödül alır hep söylediğim gibi aslolan üretmektir, seyirci ile paylaşmaktır, tartışmaktır, yeniden düşünmektir, sorgulamaktır…. Festivalleri bu yüzden seviyorum, önemsiyorum.

Ancak ben bu yılki  “belgesel sinema emek ödülünü” Türkiye’nin Coşkun Abisi Coşkun Aral’ın aldığını söylemeden geçmeyeceğim. Coşkun Aral ile iki kez aynı jüride yer aldım. Biri Antalya biri de Malatya Film Festivalinde idi.  Bitmeyen enerjisine her şeye rağmen üretme ve paylaşma çabasına, gençlerle kurduğu muhteşem iletişime ve zarafetine ve alçak gönüllülüğüne her daim gıpta ettim.

Son olarak bu festivali bu yılda var eden Safranbolu halkına Festival ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse şahsında çok teşekkür ederim. Ve festivalin danışmanları Musa Ak ve Serdar Sabuncu’ya ve bütün ekip arkadaşlarına teşekkür ederim. İyi ki bu festivalin bir parçası oldum.

Semra Güzel Korver
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.