Geçen yıl doğduğum topraklarda bir kısa film festivali düzenleneceğini öğrencince çok mutlu olmuştum. Ama hemen arkasından gelen sel felaketi umutları bu seneye bıraktı. Bu sene festivalin direktörü, güleç yüzlü İzzet (aramızdaki adı İzzettin) beni arayınca sevinçle geliyorum dedim. Çok kısa sürede organize olunduğunu bildiğim ama sahada neredeyse hiçbir aksaklık yaşamadığımız dolu dolu, sevgi dolu, yeşile hasret, bizlerin yeşile doyduğu gerçekten de sıcacık bir festival oldu. Giderken ayrılık faslı o kadar uzun sürdü ki, kimsenin ayrılmak istemediğini anladım…

Karadeniz doğası gereği hırçın dalgaların kıyıya vurduğu, serin tertemiz, bitki örtüsünün beton değil yeşil olduğu harika bir coğrafya. Her fırsatta benim üzerimde oyunlar oynamayın, ben Ali Cengiz oyunlarını bozarım diyen bir coğrafya. Sahile yapılmak istenilen yolların bir türlü yapılamadığı, dalgaların izin vermediği, firmaların sürekli değiştiği bir coğrafyaya hayran olmamak imkansızdı! Kendi adıma doğduğum topraklara bir kez daha hayran oldum.

Gelelim tazecik, dumanı üstünde tüten Ayancık Film Festivali’ne… İlk yılı olmasına rağmen şehrine, seyircisine kendini kabul ettirmiş, filmlerin seyirci tarafından ilgi gördüğü, sorgulandığı bir festivalin içine düştük. Ayancık Belediyesi tarafından Nirengi Derneği’nin organize ettiği;  belediye başkanı Hayrettin Kaya’nın yoğun iş temposuna rağmen konukları yalnız bırakmadığı bir festival ortamı yaşadık. Gösterimler Ayancık Kültür Merkezi’nde yapıldı.  Jüri üyesi arkadaşım, aynı zamanda CGV Mars Sinemaları Genel Müdürü olan Serdar Can’ın memleketiydi Ayancık. O Ayancık halkına bir söz verdi, Ayancık’ta haftalık gösterimlerin olacağı bir sinema salonu yapılacak ya da Kültür Merkezi aynı zamanda sinema salonuna dönüşecek. Onu zaman gösterecek.

Ayancık bir zamanlar dört sinema salonunun, tenis kortlarının yani hayata farklı tatların katıldığı bir yermiş. Sonra o da kültürel değişimden nasiplenip birçok değerinden uzaklaşmış. Ayancık Film Festivali’nin o değerlere tekrar uzanmak için değerli bir yol olduğunu düşünüyorum. Bellek tazelemesi…

Kendi adıma yine birçok değerli insanla tanıştım. Festivaller bir yandan da bu işe yarıyor, sektörel olarak insanları buluşturup etkileşim yaratmaya. İzzet zaten her fikre açık bir genç. Kendisi de bir kısa filmci. Seneye daha fazla panel, atölye olması yönünde konuştuk. Belki kısa film çekimine kadar gidecek dersler alacak Ayancıklılar. Kısa filmcilerin daha fazla festivalin içinde olması gerektiğini de konuştuk. Zamanla her şey oturacak ve Ayancık Kısa Film Festivali umuyorum ki sayılı festivaller arasında yerini alacak… Çünkü o yol çok yeşil…

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.