Andrei Konchalovsky’nin “Sevgili Yoldaşlar!” 2 Haziran 1962’de Sovyet hükümet güçlerinin Rusya’nın güneyindeki Novocherkassk kentinde işçilerin silahsız protestolarına ateş açarak cevap verdiği 30 işçinin öldüğü ve sayısız yaralanmanın olduğu gerçek olayları anlatıyor. Pek çok ayrıcalık yaşayan sadık devlet görevlileri, giderek artan gıda fiyatlarını, düşen ücretlerini protesto eden işçileri; Sovyet’lere, devrime ve Büyük Vatanseverlik Savaşı’na fedakarlık yapanlara ihanet olarak niteler.

Yaşanan olaylar, Kruşçev dönemine içerleyen, sadık bir Stalinist ve İkinci Dünya Savaşı gazisi olan, kent konseyinde çalışan Lyudmila’nın hikayesi üzerinden anlatılıyor. Lyudmila, fabrikada çalışan 18 yaşındaki kızı Svetka ve hala Birinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarının etkisinde olan babası ile yaşamaktadır. Stevka işçilerle birlikte hareket etmekte, annesi ile çatışmaktadır.

İşçiler belediye meclisine yürüdüklerinde, gerekirse elebaşlarının idam edilmelerini talep eden ilk kişi Lyudmila olur. Olayların kanlı bir hal alması hala tartışmalıdır. Görünen odur ki KGB’nin bir bölümü gizli yerlerden kalabalığa ateş açmıştır. Başlangıçta dirençli olan ancak kızı eve gelmeyince şüphe ve korkuya kapılan Lyudmila kendisine yardım eden KGB ajanı Viktor’un da yardımıyla kızını aramaya başlar. Silahlara, baskıya, öldürülenlerin çeşitli yerlerde üst üste gömülmesine, gördüklerini kimselere anlatmayacağına aksi takdirde idam edileceğine dair belge imzalamalara, evlerde saklanan yaralılara, o şehirde hiçbir şey olmamış gibi her şeyin örtbas eden devlet görevlilerine şahitlik eden Lyudmila anneliği ve sisteme olan sorgusuz bağlığıyla yüzleşmek zorunda kalır.

 

Konchalovsky, silahlı müdahaleyi, öldürmeleri yaratan beceriksizliği, paranoyayı, bürokrasiyi ve gizliliği açıkça gösterir. 30 yıl boyunca üzeri örtülen Novoçerkassk’daki olaylar ancak 1992’de SSCB dağıldıktan sonra ortaya çıkar ve sorumluları hakkında soruşturma yapılabilir. Yönetmen dönemin görüntü standardını yeniden yakalayabilmek için 1:33 en-boy oranıyla kare formatta, siyah-beyaz olarak çeker filmi.

“Sevgili Yoldaşlar!” ayrıca, bürokratların ve askerlerin gergin ve bütün ciddiyetlerini koruyarak bir şekilde parayı sonuna kadar savurdukları sahnelerde olduğu gibi bazı yerlerde zaman zaman ölü bir mizah anlayışı, küçümseyici bir saçmalık duygusu yaratıyor.

Bu filmde üzerine düşünülecek çok şey var. En önemlisi, en katı inancın bile kişisel sevgiyle karşı karşıya geldiğinde nasıl eriyebileceği, sorgulanabileceği.

Venedik Film Festivali’nde, Jüri Özel Ödülünü kazan film Uluslararası Film dalında Oscar adayı olarak kısa listeye kalır. Kesinlikle izlenesi, üzerine düşünülesi bir film.

Semra Güzel Korver
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.