Hakan Aytekin’in yönetmenliğini yaptığı “masumiyet belgeseli” internet aracılığı ile çeşitli platformlarda gösterimlerine devam ediyor. Festivallerde, sinema veya çok amaçlı salonlarda izleme şansına sahip olmayı tercih etsem de, Korona Günleri’nin dayatması ile ben de internet üzerinden izledim.

Masumiyet, şair ve belgesel yönetmeni Hasan Özgen’in yaşam deneyimleri ekseninde ev ve mahalle kavramları üzerinden aidiyet duygusunu, toplumsal hafızamızı, kaybolan kadim değerlerimizi sorguluyor. Bir portre üzerinden yakın dönemin toplumsal tarihine ışık tutuyor.

Hakan Aytekin diğer belgesellerinde olduğu gibi yine bir insanı merkeze alarak çok katmanlı bir yapı oluşturmuş. Hem açıklayıcı ki, öznenin kendisi Hasan Özgen bu açıklamaları özgün üslubuyla yapıyor.  Hem katılımcı ki, soruları gizli soran, kazıyan yönetmen olarak Hakan Aytekin filmde varlığını hissettiriyor. Duvardaki sinek gibi olup biteni gözlemliyoruz, aynı zamanda refleksif , elde ettiği bilgi ve verileri tekrar düşünen sorgulayan artı bir yapı daha sunuyor film bize.

Filmin başındaki soru kafamı meşgul etti doğrusu. Neyse ki cevapladım, cevaplayabildim. “Kendimizi var ettiğimiz ev hangisi?” sorusu. İzleyen herkes bu soruyu sormuştur kendisine.

Hayat deneyimleri üzerine bir insan hikayesi, insanlık hikayesi “masumiyet.” Alışkanlıklarda, düşüncelerde, yaşam biçimlerindeki aynılaşmaya, herkesleşmeye ve heryerdeleşmeye felsefik bir sorgulama. İnsanın, toplumların hep böyle bireyci ve yalnız yaşamadığı, birlikte üretip birlikte paylaştığı ve birbirine güvendiği dönemlerin olduğu vurgusunu yaparak umudu da elden bırakmayan bir yapım. Zaman, teknoloji, bellek, modernite karşısında yenen de, yenilen de insanın kendisi. Her şeye rağmen insan aklının yeniden kendi dinamikleri ile  kaybettiği kadim değerleri kurabileceği, hayatı yeniden daha insanca yaşayabileceği umudu var filmin. Sakin, yalın, çok kalabalık etmeyen bir sinematografi ile sunuluyor bütün bunlar. Bir mekan, bir insan ama yaklaşık son yetmiş yılın muhasebesi.

İnternette çeşitli platformlarda yayınlanmaya devam ediyor. Bu hız çağında biraz durmak, derin nefes almak, sakince bir film izlemek ve düşünmek isteyenler için; “masumiyet” 30 dakika.

Minimal bir ekiple minimal bir belgesel. Yapımcı Sevgi Aytekin, Görüntü Yönetmeni Oğuzhan Demirtaş, Kurgu Koray Ecer, Yönetmen Yardımcısı Tuğba Nur Çelik.

Semra Güzel Korver
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.