Online ve yüz yüze atölyelere imza atan, Türk sinemasının önemli isimleriyle katılımcıları buluşturan Sinemaadası’nın kurucularından Esra Güzel’le konuştuk. Online sinema akademisi 23 Aralık’ta başlıyor. 5 Mayıs 2021’de bitiyor.

 Sinemaadasını kaç yılında ve ne amaçla kurdun? 

Merhabalar! Genç Sinemacı Kadınlar olarak Sinema Adası’nı yaklaşık üç yıl önce kurduk ve üç yıldır da sinema alanındaki üretim sürecini öğrenmek isteyenleri, alanında uzman isimlerle buluşturarak Sinema Atölyeleri yapmaktayız. Sinema Adası’nı sinemaya dair her türlü etkinliğin olduğu bir Ada olarak hayal ettik.

Bugüne kadar ne tarz projeler yaptın ve ilgi nasıl oldu? 

Üç yıldır sinemaya dair her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sinema Atölyeleri, Kısa Film Etkinlikleri, Workshoplar, Kısa Filmlere Yapımcılık ve Sinema Adası Studio’muzda fotoğraf çekimleri yapıyoruz. Başka projelerimiz de ilerleyen dönemlerde hayata geçirmeyi umut ediyoruz.  Yaptığımız her işe beklediğimiz, bazen de beklemediğimiz kadar ilgi gördük.23 Sinema Adası’na gösterilen ilgiden çok memnunuz umarım büyüyerek devam eder.

Aslında bu tarz atölyeler sıkça yapılıyor, Sinemaadası’nın farkı nedir o anlamda? 

Evet, Sinema Atölyelerini artık daha çok sık görmeye başladık. Sinema Adası’nın farkı nedir bilmiyorum. Bunu bizi tercih eden, bizden eğitim almış öğrencilerimize sormak lazım . J Atölye sonrasında da öğrencilerimizle iletişimimizin devam etmesi, birlikte kısa filmler çekmemizin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Eğitimlerimize katılan bütün öğrencilerimiz bizim için çok önemli. Biz bir yerden eğitim alıyor olsaydık nasıl bir ilgi beklerdik? diye kendimize soruyoruz ve çok hassas davranıyoruz.

Bu online sinema akademisi fikri nasıl ortaya çıktı, isimleri nasıl belirlediniz? 

Sinema Atölyelerimiz İstanbul ile sınırlıydı ve sürekli ‘’neden sadece İstanbul’da eğitimler oluyor, gelmeyi çok istiyorum ama çok uzak’’ gibi farklı şehirlerden hatta ülkelerden de mesajlar ve mailler alıyorduk. Online eğitime geçmeye başlamıştık.  İlk olarak Soner Alper ile Yapımcılık Atölyemizi ‘’online’’ olarak açtık. Paris’ten de eğitimlerimize katılan öğrencilerimiz oldu. Atölyemizi açtıktan 2 hafta sonra corona olayları çıktı.  Süreç dolayısıyla herkes online eğitimlere geçince biz Sinema Adası olarak altı ay her şeye ara vermiştik. Normalleşme sürecine girince bizler de artık bir  atölyeler açmaya karar verdik. Dönemin ilk atölyesi olan ‘’Uygulamalı Kurgu Atölyemizi’’ açtık, geçen hafta 6 haftalık eğitimimiz bitti.  Online Sinema Akademimiz 23 Aralık’ta başlayacak. Davet ettiğimiz eğitimcilerimizi uzun bir araştırma sonucu ekibimizle belirledik.

Online platformlarda ders almak ve ders vermek konusunda deneyimlerin var mı daha önce? bu ilk atölye çalışması mı pandemi döneminde? 

Pandemi öncesinde şubat ayında Online Yapımcılık Atölyesi açmıştık. İlk Online eğitimimiz değil. Pandemi döneminin ikinci atölye çalışması olacak ‘’Online Sinema Akademisi’’.  Geçen hafta biten 6 haftalık bir ‘’Uygulamalı Kurgu Atölyemiz’’ oldu.

Bir süre yüz yüze iletişim olayını unutacağız sanırsam ki, senin başka çalışmaların olacak mı pandemi sürecinde? 

Bu süreçte başka projelerimizde var. Bazen bizler de umudumuzu yitiriyoruz, tekrar ayağa kalkmamız biraz zamanımızı alıyor. Yapmak istediğimiz, şu an proje aşamasında olan birçok projemiz var. Sinema Adası dışında da benim bir belgesel projem var ona hazırlanıyorum.

Son olarak neler söylersin? 

Sorularınız için çok teşekkür ediyorum. Sinema Adası’nın kapılara kısa film çeken kadın sinemacılara her zaman açık. Bize info@sinemaadasi.com mail adresinden ulaşabilirler.

 

 

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.