Orçun Benli arkadaşımdır. Aslında biz sinema eleştirmenleri ile yönetmenlerin arkadaşlığını çok doğru bulmam.

Çünkü mesleki olarak etik değildir. Ama sonuçta bu camia da öyle çok geniş bir camia değil. Üstelik sinema dediğin öyle sabah 9 akşam 5 yapılan bir iş olamaz. Eğer sinemanın herhangi bir paydasında yer alıyorsanız o sizin 24 saatinizi kapsar. Ona göre düşünürsünüz, ona göre tepkilerinizi ortaya koyarsınız, düşmanlarınız, dostlarınız bu çevreden olur. Farklı fikirlerdeki insanlar bu birlikteliğin verdiği yakınlığı paylaşırlar. Bizim de Orçun ile arkadaşlığımız böyle başladı. Orçun Benli’nin ilk filmi Bu Son Olsun vizyona çıktığında Alper Turgut ile beğenmedik ve eleştirdik. Orçun’da bizi telefonla aradı. Sonra o bizi anladı biz onu. Biraz delidir, bıçkındır, kısacası anlaşabileceğim birisidir. Yıllar içinde o çekti biz eleştirdik, doğru bildiklerimizi söyledik. O da candan bir insan olduğudan hep projeleri için bize danıştı. Bu ilişki öyle bir yere geldi ki onun filminde yer almamızı istedi. Bu yıla kadar olmadı. Şans işte Gelincik’in çekimlerinde onun da ısrarıyla küçük bir rol aldık. Biz sinema eleştirmenlerinden intikamını almak için Orçun bize infazcı polis rolü verdi. Spoiler olmasın ama merak edenler için söylüyorum filmin başında bombayla patlayıp ölen polis benim. Neyse film bitti, o sırada Antalya’nın SİYAD jürisine seçildik. Biz jüri olduğumuzda yarışma filmleri belli değildi. Ama Orçun’un Gelincik filmi Antalya’ya kabul edildiğinde hemen jüriliği bıraktık. Hatta bu yüzden çektiğimiz videolarda bile filmle ilgili yorumda bulunmadım. Bu yazıda da filmin içeriğiyle ilgili birşey yazmayacağım. Sadece şunu söyleyebilirim. Orçun artık nasıl filmler çekmesi gerektiğini biliyor.

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.