Bir İstanbullu olarak belki de beni eh rahatsız eden sosyal problemlerden biridir kentsel dönüşüm. Dersaadet Apartmanı’nı onun için merakla bekliyordum. Film ne yazık ki büyük hayal kırıklığıydı. Nereden başlasam, yönetmenin sinema dilinin tutarsızlığından mı, oyuncuların bu meslekten hiç nasiplerini almamış olmalarından mı, yoksa en kötüsü bu kadar önemli bir konunun yıkım sahneleriyle geçiştirilip sosyal ve kültürel tarafına hiç bakılmamasına mı? Kentsel dönüşüm birçok yönden ele alınabilirdi. Mesela eski apartmanların bahçelerindeki ağaçların yok olması ve dalga geçer gibi süs bitkilerinin bu yeni binaların önlerine konulması. En sertinden yeşil katliamı.

Dönüşüme uğrayan bu semtlerin asıl sahiplerinin ekonomik olarak nasıl göçe zorlandığı veya bu eski sahiplerin ekonomik olarak ihtiyaçları olmamasına rağmen nasıl anılarını sattığı. Şimdi yönetmen Tankut Kılınç diyecek ki “Hayır ben bunların hepsini filmimde işledim.” Yok kardeşim işleyememişsin, bunları gerçekten anlatabilmek için filminde karakter olması gerekir, ne yazık ki sende sadece figürler var. Bu karakterleri canlandıracak kabiliyetli oyuncular barındırılması ve bunlara kimlik oluşturucak diyaloglar yazılması gerekirdi. Sende diyalog yerine Janset’e okuttuğun metinler var. Hadi bunları geçtim. Filmin ilk yarısı gerçekçilik peşinde koşan bir dile sahipken ikinci yarıdan itibaren inşaat makinesinin kepçesi içinde şarkı söyleyen müzisyenler veya at arabasıyla sokakta gezen ve televizyon seyreden, arada da at arabasındaki keçiyi seven sevgili Yüksel Aksu ile yaşadığın sinematografik sapmayı ne yapacağız. Tamam yönetmen bu filmi yapmış peki bu kadar problemli filmi yarışmaya seçen ön jüriye ne demeli? Bir kontenjan vardı da onu mu doldurdunuz? Bu yarışmaya seçilmeyen çok daha iyi filmler olduğunu biliyorum. Bu tercihlerin sebebini keşke açıklasanız…

Yönetmen

Tankut Kılınç

Senaryo

Tankut Kılınç

Görüntü Yönetmeni

Arda Yıldıran

Armağan Gündüz

Tankut Kılınç

Kurgu

Mesut Ulutaş

Fırat Güler

Oyuncular

Hüseyin Hüsnü Karşın

Janset Paçal

Hilmi Özçelik

Gürsel Akay

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.