2019’un en iddialı filmlerinden biri olma yolundaki 6 Underground, Rhett Reese ve Paul Wernick tarafından kaleme alınıp Michael Bay tarafından yönetiliyor. Netflix’in en yüksek bütçeli yapımlarından biri olması ile bu iddiasını sürdürüyor.

Başrollerinde Amerikalı Ryan Renolds, Fransız Mélanie Laurent, Meksikalı Manuel Garcia-Rulfo, Porto Rikolu Adria Arjona, İsrailli Lior Raz gibi isimlerin bulunduğu film konusu ve oyuncu seçimleri itibariyle uluslararası bir hikayeye sahip. Kendilerine “hayaletler” adını veren 6 kişilik bir ekip, dünya üzerindeki diktatörleri hedef alarak toplumsal düzeni sağlamaya çalışan isimsiz kahramanlar. One (Ryan Renolds) karakterinin başını çektiği bu grup, zamanında öldüğü düşünülen ve yeniden doğuşlarında yeni bir kimlik ile gizli kahramanlıklar yapan bir ekip. Akrobat, milyoner, sürücü, doktor, ajan ve tetikçiden oluşan bu ekip kendi adaletlerinin peşinde koşarak düzeni korumaya çalışıyor.

Filmin tahmini olarak 150 milyon$ gibi bir bütçeyle çekildiği söyleniyor. Netflix tarafından yapılan açıklamaya göre daha ilk günlerinde bile 83 milyon kişi tarafından izlenerek büyük bir kitleye ulaştı. Birçok eleştirmenin filmi gündeme alması da filmin popüleritesini arttırmaya yetti.

Michael Bay , her zaman görkemli aksiyon filmleri ile gündemde kalmayı başaran bir yönetmen. Armageddon, Pearl Harbor, Bad Boys, The Island ve Transformers serisi ile birlikte büyük bütçeli işlere imza attı. Fantastik ve bilim-kurgu türlerinden de her zaman beslenerek tek düze aksiyonu farklı boyutlara taşıdı. Filmlerinin nitelikleri tartışılır elbette fakat her daim seyircinin dikkatini çekmeyi başardığı da bir gerçek. Hiçbir zaman filmlerinin senaryosunu yazmayan Bay, bu sefer senarist olarak Deadpool filmlerinin senaristleri ile çalışmış. Filmin başrollerinde yine Deadpool filmlerinden bildiğimiz Ryan Renolds var ve anlatıcının Renolds olması ya da karakterinin Deadpool gibi eğlenceli olması Renolds için tekrara düşen bir performans…

Filmin Türkiye’de gündeme gelmesinin bir diğer sebebi ise filmde dikkat çeken referanslar… Zira ekibin hedefi “Turgistan” adı verilen hayali bir ülkede geçiyor. Turgistan çekimleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilmiş. Turgistan’ın konuştuğu dil ise Türkmenistan Türkçesi. Bayrağı ise yeşil ve siyah renklerin üstünde turanı anımsatan bir hilal. Ülkenin diktatör lideri Rovach Alimov (Lior Raz) ve Murat Alimov (Payman Maadi) ise kendi aralarında geçen diyalogda Türk karakterleri canlandırdıklarını kabul etmekte. Türkiye’de bazı gazetelerde bu durum “Netflix’ten bir skandal daha! En yüksek bütçeli yapımıyla Türkiye’yi hedef aldı” gibi manşetlerle gündeme gelmiş, birçok kesim tarafından da tepkiye uğradı.

Michael Bay filmlerinde mekan kullanımı çok dikkat çeken bir unsur ve bunun için kullandığı görkemli drone açıları da muazzam. Filmlerinde ulusötesi çekimler yapması da bir başka etken. Bu filmde ise İtalya’da başlayarak, Özbekistan çöllerine, oradan Turgistan’a uzanan yolculuk oldukça kaliteli aksiyon sahneleri ile dolup taşıyor. Son zamanlarda iyice klişe bir hal alan aksiyon filmlerine ayrı bir parantez açarak stilize dokusunu ortaya koyuyor. Bol patlamalı, yüksek tempolu, kareografik sahnelerde kullanılan müzikler (Awolnation-Run başta olmak üzere) ve tarihi mekan tercihleri modern aksiyon filmleri için özgün bir konumda olmasını sağlıyor.

Filmin bir diğer mevzusu ise Michael Bay’in diğer yapımlarında olduğu gibi milliyetçilik söylemlerinden uzak olması ve “isimsiz kahramanlara” yoğunlaşması. Ortada yüceltilmeye çalışılan bir Amerika söz konusu değil.Hedef bir distopya söz konusu ve gerçek hayata dayalı bir takım referanslara sahip. Buna ek olarak One karakterinin görünmeyen listesine göre ise devam filmi gelebileceğini de belirtmek gerekir.

 

erdinc bozkurt
3 Temmuz 1996 yılında Bodrum’da doğdum. Sinemaya olan merakım ilk olarak oyunculuk ve tiyatro ile başladı. Ortaokul yıllarımda televizyonda yayınlanan Çok Güzel Hareketler Bunlar adlı program, tiyatro skeçleri yazmama ve okulda oynamamda etkili oldu. Liseye geçtikten sonra yazdığım tiyatro skeçleri yerini film senaryolarına bıraktı. Her gün film izleyerek sinemalar.com da amatör yorumlar yazmaya başladım. Uşak Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü okumaya başladım ve sinemanın toplumsal boyutlarını incelemeye başladım. Lisans Bitirme Tezi’mi “Sinemada Amerikan Milliyetçiliği: Süper Kahraman Filmleri Üzerine Değerlendirme” çerçevesinde ele aldım. Yüksek lisansa hazırlanmaktayım ve yüksek lisans tezimi, yaşadığım yer Bodrum’un geçmişten günümüze kültürel ve sinema mekanı açısından dönüşümü üzerine yazmayı hedefliyorum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.