Kadın Yönetmenler Haftası’nın ikincisini de tamamladık. Konak Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen hafta gayet yoğun ve tempolu geçti. Filmler izlendi, sorunlar anlatıldı ve paylaşıldı, gülündü, eğlenildi. Salonu mesken tutan, her filmi, her etkinliği takip edip kaçırmayan erkek seyirciler gözden kaçmadı. Velhasıl bu etkinlik İzmir’e iyi geldi…

Gelecek yıl uluslararası ve festival olmayı hedefleyen hafta, kısa film, belgesel ve uzun metraj dallarında üretim yapan kadınları ağırladı. Şimdi her on yönetmenden biri kadın olunca beni bir kaygı aldı, seneye kaç kadın yönetmen uzun metraj çekmiş olacak, çeken var mı? Aslında yazıyı okuyanlar ben çekiyorum deyip ses etse çok iyi olur. Şakası bir yana bu durumun yine de düşünülmesi gerekiyor. Yurtdışından da gelecek olan kadın yönetmenlerle festival daha farklı bir hava kazanıp, daha fazla deneyim paylaşımı ve etkileşim sağlanabilir.

Bu hafta benim adıma da bir ilki barındırdı. TRT Genç Sinemacılar programı için çektiğim ve TRT2’de çoğu kez gösterilen Bakış isimli kısa filmim ‘Yavru Kuş’ bölümünde gösterildi. Çiğdem Vitrinel, Sefa Öztürk ve Gülten Taranç’ın da ilk filmleri bu seçkideydi. Haftanın en keyifli, en eleştirel bölümüydü diyebilirim. Yıllar sonra filmim büyük ekranda karşımdaydı, beni o yıllara götürdü, belki de kısa film çekmeye devam etmeliydim bilmiyordum ama yazma kısmını tercih etmiş oldum.

Fransız Kültür ve Türkan Saylan Kültür Merkezleri arasında mekik dokumak, İzmir’in insanı pozitive eden ortamında dolaşmak, denize bakmak, yürümek, havasını içimize çekmek hepimize iyi geldi. Çünkü şehrin kendisi pozitif ve iyi hissettiriyor. O yüzden benim için yine dolu dolu geçen güzel bir hafta oldu Konak belediye Başkanı Sema Pekdaş bu sene aday olamasa da bizi tüm samimiyetiyle ağırladı, şans ve devam etme gücü diledi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Tabii festivalde emeği geçen herkese de ayrıca teşekkürler.

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.