GİZEM KABOĞLU

Malumunuz geçtiğimiz günlerde RTÜK’ün internet yayıncılarına dair denetimi yürürlüğe girdi. Netflix, Puhu ve Blu TV gibi yayıncılara lisans alma zorunluluğu getiren ve içeriklere denetimi öngören uygulama neler getirebilir iki örnek üzerinden not düşmek istiyorum.

Blu TV, Game of Thrones’un Haklarını Aldı

Blu TV, Game of Thrones’un Türkiye yayın haklarını aldı. Blu TV’nin içeriklerin korsan yayınını dikkatle takip edip engellediğini biliyoruz. Daha önce yayınlanan The Handmaid’s Tale ve The Young Pope gibi yabancı dizilerin de tek yayıncısı olan Blu TV, bu dizileri telif gereği ile bütün yasadışı online izleme platformlarından kaldırtmıştı. Korsan yayınla savaşan platform, Game Of Thrones’un da bölümlerini kısa sürede internet sitelerinden kaldıracaktır. İzleyici diziyi izlemek için Blu TV’ye üye olacak ve aylık belli bir ücret karşılığında ödeme yaparak diziyi izleyebilecek. Buraya kadar her şey normal, Blu TV’ye hayırlı olsun, büyük bir yatırım yaptı. Zira dizinin Türkiye’deki izleyici sayısı bir hayli fazla… Kafaları karıştıransa dizinin yayın haklarının halihazırda Digitürk’te olmas ve Bein TV’nin yeni sezonu da yayınlayacağını duyurması. Özetle Blu TV’nin yalnızca eski sezonları yayınlayabileceği konuşuluyor. Net bilinen ise ilk 6 sezonun yakında Blu TV’de olacağı, Bein TV’nin yeni sezon için müjde verdiği.

Fi, TV’de Yayınlanmaya Başlandı

Gelin şimdi Game of Thrones’u bir kenara bırakalım, ülkemize dönelim. Yakın zamana kadar yalnızca internetten yayınlanan yerli internet dizisi Fi, geçtiğimiz haftalarda Show TV’de izleyici ile buluşmaya başladı. Serenay Sarıkaya, Mehmet Günsur, Ozan Güven, Berrak Tüzünataç gibi isimlerin başrolünü paylaştığı iki sezonluk dizi TV’deki ilk karnesinde beklenen başarılı reytingi getiremedi. Dizinin ilk bölümünü izleyenler varsa, sevişme sahnelerinin, sigaranın ve kimi repliklerin rötuşlandığını farkına varmıştır. Dizinin birçok sahnesi TV’deki RTÜK denetimi nedeniyle ceza almamak için kırpılmıştı. Öyle ki Can Manay’ın meşhur sigarasının dumanı bile blurlanmak suretiyle karlı ekran misali yayınlandı. Tabiri caizse kuşa dönen dizi internet ile TV yayını arasındaki sansür farkının en son örneğini oluşturdu. Haliyle izleyici de Puhu’dan izlemek varken sansürlü yayını tercih etmedi.

İnternet Yayınlarına Sansür

Fi, Şahsiyet, Dip, Adana İşi, Dudullu Postası, 7 Yüz, Masum gibi ilgi çeken internet projelerinin internette adeta bir dalga yaratmasının nedeni de özgürlük beklentisiydi. Zira sansür olmayan internet ile izleyiciler bip sesi duymadan dizi izliyordu. İşte şimdi RTÜK internet dizilerini de aynı TV’deki gibi toplumsal hassasiyetleri gözeterek elden geçirecek, denetleyecek. Öyle sigara, alkol, öpüşme, sevişme gibi “sakıncalı” nesne ve eylemler dizilerden cımbızlanacak. Cımbızlamayana ceza gelecek. Hal böyle olunca insan düşünmeden edemiyor. Game of Thrones da sansürlenecek mi? Digiturk zaten diziyi TV’de geç saatte ve rötuşlu yayınlıyordu ama uygulamada Game of Thrones sansürsüz izlenebiliyordu. Dizinin şimdi online olarak Blu TV’de de yayınlacağını düşünürsek, denetimden geçecektir ve evet tüm platformlarda sansürleneceğini düşünmek hata olmaz. Hatta eğer söz konusu yayın hakkına yeni sezon da dahilse, Jon Snow ile Khaleesi’nin hala yeğen olduğunu ve dizinin son bölümünde ilişkilerinin başladığını hatırlarsak “ensest” gerekçesi ile dizinin yeni sezon yayınının bile sorun olabileceğini bekleyebiliriz. Dizide bolca sevişme sahnesi olduğunu hatta dizinin akışını etkileyen büyük olayların nedenlerinin bu sahnelerle desteklendiğini, yani bunların sevişme sahnesi olsun diye yazılan sahneler olmadığını, düşünürsek Game of Thrones’un da kuşu döneceğini müjdeleyebilirim.

RTÜK Üyelerine Kolaylıklar

İnsan düşünmeden edemiyor. Bunca edepsiz bölüm izleyecek olan RTÜK denetçileri bizim ahlakımızı hassasiyetlerimizi koruyor da, netice de onlar da insan. Denetçilerin bu sahneleri izleyip mazallah ahlakı bozulursa ne yapacağız? RTÜK çalışanlarına, izleyicilere kolaylıklar diliyorum. Kuşa dönen dizileri anlamak için epey çaba harcayacağımız aşikar, zekamızın gelişeceğinden şüphem yok. Kolaylıklar RTÜK, şimdiden kolay gelsin sevgili izleyen…

 

Gizem Kaboğlu / nisan 2018

Gizem Merve Kaboğlu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldum. atv haber merkezi’nde ve Radyo Marmara’da yaptığım stajlarla deneyim kazandım. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda “Eleştirel haber okuryazarlığı” eğitimi, İstanbul Film Akademi’de Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi ve Gümüşlük Akademi’de Ümit Ünal’la Senaryo Bakışı atölyelerine katıldım. One Dergi’de başlayan yazın kariyerime Televizyon Gazetesi.com’da ve Dipnot.tv’de muhabir, yazar ve editör olarak devam ettim. 2008 yılından bu yana televizyon üzerine yazılar yazıyor ve röportajlar gerçekleştiriyorum. Süre zarfında 2. ve 3. Antalya Televizyon Ödülleri’nde “önjüri üyesi” sıfatıyla görev üstlendim. 4 yıl boyunca Dipnot Tablet Dergi’de okurla buluştum, şimdilerde Cine Dergi’de yazı ve röportajlarımla yer almaya devam ediyorum. Kariyerimin bir diğer ayağı olan e-ticaret alanında sektörün lider şirketlerinden birinde 3 seneyi aşkın süre Editör ve Pazarlama İletişim Uzmanı olarak çalıştım. 2016 yılında atv ekranlarına gelen Kaçın Kurası adlı dizinin senaryo ekibinde yer aldım, dizi ve film senaryoları yazmaya devam ediyorum. Gizem Kaboğlu yazıları www.gizemkaboglu.com adresinde arşivlenmektedir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.