Söyleşi: Gizem Ertürk

 Geçtiğimiz sene vizyona giren Blue belgeselinin yapımcısı ve Cannes’te gösterim yapan Djam’ın ortak yapımcısı Güverte Film tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk film iş fuarı Beyond 24’ü yaratıcısı Suzan Güverte anlattı.

 Beyond 24 nedir?

Beyond24 sinema ve diğer yaratıcı sektörleri bir araya getirip, bilgi paylaşımı sağlamayı amaçlayan bir oluşum. Aslında bu alanda yapılan ilk Konferans Serisi ve Kariyer Alanı. Güverte Film tarafından oluşturuldu. Bu sene mekan olarak KadirHas Üniversitesi bize kapılarını açtı. 3-4 Mart’ta gerçekleşiyor.

Ne kadar zamandır sektörün eksikliklerini araştırıyorsunuz? Ve Beyond24 hangi ihtiyaçtan doğdu?

Son 3 yıldır sektörle iç içe ve birçok organizasyonda çalıştık. Birçok konferans, panel ve etkinlik düzenledik. Buradan gözlemlediğimiz üzere daha fazla bilgi paylaşılması gerektiğine inanarak Beyond24 için yola çıktık. Sektör içinde öğrencilerin profesyonellere ulaşmakta zorlandığını görüyoruz hatta profesyonelerin diğer profesyonellere… Ortadaki bu ulaşılmazlığı biraz kırmak amacıyla herkese açık bir platform oluşturmak istedik.

Beyond24’ün konuları ve içerikleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bir filmin fikirden beyazperdeye kadar olan tüm süreçlerine değinmek istedik. Bu sebeple içerikleri ve konuşmacıları buna bağlı olarak araştırdık. Aynı zamanda film endüstrisi içerisindeki diğer yaratıcı sektörler ve sinema ile ilişkiside önemli. Bu bağlamda içerikleri çeşitlendirmeye çalıştık. Etkinlikler içerisinde fikir aşamasından izleyici geliştirme, festival organizasyonu, oyuncu koçluğu ve usta yönetmenlerden masterclassa kadar bir yelpaze mevcut. Yavuz Turgul, Tony Gatlif ve Engin Alkan ustalar arasında…Onun haricinde İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Game of Thrones ve Stranger Things’de CGI yapmış Onur Çaylı, ünlü senarist ve yönetmen Ebru Ceylan gibi 50’ye yakın isim 2 gün boyunca ders veriyor olacaklar. Kariyer Alanında ise öğrenciler ve profosyeneller şirketler ile birebir görüşüp iş başvuru yapabilecekler.

Beyond24 gibi etkinliklerin bir şehir için önemi nedir sizce?

Bir şehrin gençlerin gelişimini, kültür ve sanatı, bilginin paylaşılmasını desteklemesi o şehrin halkını önemsediğini gösterir. İstanbul gibi büyük bir şehrin ilk kez böyle bir konferans yapıyor olması biraz üzücü çünkü son zamanlarda yurtdışından çok büyük ödüllerle dönen yönetmenler ve yurtdışına bu kadar dizi zaten bir ülkenin sektörü merak ediliyor. İstanbul da bu sektörün kalbi. Bu şehrin sektörü sahiplenmesi ve burayı bir merkez haline getirmesi imajı açısından da, bu avantajı doğru kullanmak adına da çok önemli.

İstanbul dışında da bu etkinliği başka illerde yapmayı planlıyor musunuz?

Bu konularda finansal destek bulmakta zorlanıyoruz. İlkini yaptık ancak diğer şehirlerde organizsyon için destek bulursak çok istiyoruz.

Kimler konuşmacı olarak katılacak?

Konuşmacılar arasında Tony Gatlif, Yavuz Turgul, Engin Alkan, Ebru Ceylan, Menderes Demir, Onur Çaylı ve daha bir çok isim var.

Size göre bu tür etkinlikler yeni nesil yapımcıların serüvenini nasıl etkilecek?

Bir yapımcı için sektör ile iç içe olmak ve network çok önemli. Hem alandaki gelişmeleri takip etmek, olası işbirlikleri için daha fazla insan tanımak ve vizyon geliştirmek için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

 

 

Gizem Ertürk
Gizem, 2007 yılında Trakya Üniversitesi Radyo – Televizyon Yayıncılığı Bölümü’nden mezun oldu. Okuldan hemen sonra, bir yıl Mirror isimli bir kültür sanat dergisinde editörlük yaptı. 2009 yılının başında Kanaltürk’te metin yazarlığı yapmaya başladı. 2010 başında ise Kanaltürk’te Klak isimli bir sinema programı hazırlamaya başladı, metin yazarlığını da sürdürüyor. 2008 yılından beri de sadibey.com’da yazılar yazıyor, röportajlar yapıyor ve bundan büyük keyif alıyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.