Bu hafta vizyona giren iki animasyondan biri olan Senin Adın- Kimi no na wa, üzücü hikayesiyle artık animasyonların büyükler için çekildiğini hissettirdi bize. Biz de sizin için gözyaşını takip eden animasyonların bir listesini çıkardık.

Animasyon bir tür olmaktan çıkıp başlı başına sinemanın bir alt dalı oldu. Eskiden Ayı Yogi veya Tom ve Jerry gibi animasyonların üretildiği bu endüstri artık çok daha önemli konulara ve duygulara yöneliyor. Yaşlı bir adamın yalnızlık hikayesinden, kapitalist sistemin insan üzerine etkisi veya İsraillilerin Müslümanlar’a çektirdiklerine kadar… Bu kadar önemli konunun işlendiği bir tür artık sadece çocukların ilgi alanı olamaz. Tabii ki çocuklara seslenen animasyonlar ilgi çekmeye devam ediyor. Buna bir diyeceğimiz yok. Up, Kayıp Balık Nemo ve Ice Age’i kim sevmez? Bizim derdimiz bu muhteşem animasyonlar içinden biraz daha dramatik ve hayatın karanlık yönlerine bakan üretimleri sizin dikkatinize sunmak. Yıllar içinde tek tük bu tarzda animasyonlar izledik. Oscar törenlerinde ödül alan animasyonların o yılın en iyi filminden bile başarılı olduğunu gördük. Durum böyle olunca bu ciddi animasyonların bir listesini de hazırlamak elzem oldu. Bu hafta vizyona giren Senin Adın- Kimi no na wa ve Çılgın Hırsız 3- Despicable Me 3 de bu kararımızda etkili oldu tabii. Artık yaratıcı çizgilerin peşinde trajedilerin dünyasına dalma vakti. Bu filmleri seyredin…

Beşir’le Vals, (Vals Im Bashir)

Yönetmen Ari Folman gördüğü kabusu arkadaşıyla paylaştığında, kabusun Lübnan Savaşı’nda yaşadıklarıyla alakası olduğuna karar verirler. 26 vahşi köpek rüyasında onu kovalıyordur. Ari, bu konuşmanın sonucunda orada yaşadıklarını hatırlamadığının farkına varır. Bunun üzerine, dünyanın dört bir yanındaki dostlarını ve asker arkadaşlarını arayarak yaşananlar hakkında onlarla konuşur. Ve konuştukça o dönem ve kendisi ile ilgili gerçekler Ari’nin hafızasında oluşturduğu gerçeküstü resimlerle ortaya çıkar.

Persepolis

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludur. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayalkırıklığı yaşayacaklardır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

Sihirbaz, (L’Illusionniste)

Meşhur Sihirbaz, bu sahne sanatının nesli tükenmekte olan son temsilcilerindendir. İskoçya’da bir köy barında sanatını icra ederken Alice adında masum bir kızla tanışınca her ikisinin de hayatı değişecektir. Sahnede onu izleyen Alice, yaptıklarının gerçek sihir olduğunu sanarak büyülenir ve kahramanımıza hayran kalır. Eski tarz animasyon hayranlarının kayıtsız kalamayacağı bu yapım Fransa klasik çizgi film okulunun eşsiz bir örneği.

Ters Yüz, (Inside Out)

Küçük Riley için hayat, babasının San Francisco’da yeni bir işe başlamasıyla baştan aşağıya değişir. Orta-Batı’daki yaşamını geride bırakan Riley’ı şimdi yeni bir ev, okul ve arkadaşlar beklemektedir. Peki içindeki duyguları ne söyler? Neşe, korku, öfke, nefret ve üzüntü. Riley’in zihninin içinde yaşayan, ona günlük hayatında tavsiyeler veren duyguları bu yeni hayata alışırken ufak bir kaosa neden olacaktır. Neşe, Riley’nin en önemli duygusudur ve onu hep pozitif tutmaya çalışır ama diğer duygular bu yeni hayatına uyum sağlama konusunda biraz şaşkındır…

Belleville’de Randevu, (Les Triplettes de Belleville)

Champion, babaannesi tarafından büyütülen bisiklet delisi bir çocuktur. Torunundaki potansiyeli gören kadın, çocuğu dünyaca ünlü bisiklet yarışı Tour de France’a hazırlamaya başlar. Fakat yarış esnasında iki gizemli siyahlar giyinmiş adam Champion’u kaçırır. Madame Souza ve sadık köpeği Bruno onu kurtarmak için hazırlanırlar. Arayışlar onları okyanusun öbür ucundaki ‘Belleville’ adındaki dev megapole götürür. Orada 1930’ların tuhaf müzikhol yıldızlarından “Belleville Üçlüsü”yle karşılaşırlar, yıldızlar Souza ve Bruno’ya yardımcı olurlar.

Koralin ve Gizli Dünya, (Coraline)

Coraline eski bir eve taşındığında canı çok sıkılır ve ailesi tarafından da ihmal edilir. Bir gün dar bir geçide uzanan gizli bir kapı bulur ve geçitten geçmeye karar verir. Orada paralel bir hayat keşfeder. O hayatta insanların hepsinin gözlerinin yerinde düğmeler vardır, aileleri çocukları ile çok ilgilidirler ve herkesin hayalleri gerçek olur. Oranın annesi Coraline’i kendileri ile birlikte sonsuza dek yaşamak üzere davet edince, Coraline bunu reddeder. Sonra da bu alternatif gerçekliğin sadece bir tuzak olduğunu keşfeder.

Rango

‘Kişilik problemi yaşayan oyuncu bir bukalemunun başrolde olduğu bu eğlenceli animasyon, tatsız ve kötü şeylerden hep sakınan ve sıradan bir evcil hayvan hayatı yaşayan bukalemun Rango’nun başından geçen dönüşüm hikayesini anlatıyor.

Mary ve Max, (Mary and Max)

Mary, Avustralya’nın kenar mahallerinden birinde yaşayan, sorumsuz ve yoksul bir aileye sahip olan, sekiz yaşındaki yalnız bir kız çocuğudur. Küçük kızın konuşabildiği tek kişi mektuplaştığı Avustralyalı bir savaş gazisidir. Postaneye gittiği bir gün şans eseri bir New York adres rehberi görür. Rehberi karıştıran Mary, New York’ta yaşayan Max Jerry Horowitz isimli bir adama mektup yazmaya başlar. Max, Manhattan’daki dairesinde yalnız yaşayan, ruhsal problemleri olan asosyal ve obez bir adamdır. 44 yaşındaki Max, Mary’nin mektubunu alır ve cevap yazmaya koyulur. Aralarında gelişen dostluk hayat hakkında acı ve tatlı gerçeklikleri beyaz perdeye sevimli ve dokunaklı bir şekilde yansıtır.

Noel Gecesi Kabusu, (The Nightmare Before Christmas)

Filmde, Balkabağı Kral Jack Skellington’un hanedanlığı, Halloweentown’da geçen olaylar işlenmektedir. Kabuslardan fırlamış bir kasabayı andıran Halloweentown, cinler, ecinniler, periler, ruhlar, gulyabaniler ve yarasalardan oluşan bir nüfusa sahiptir. Jack’in yolu, bir gün Christmastown’a düşer. Bu tuhaf memlekete yaptığı ziyaret sonucu çok etkilenir. Christmastown’da gördüklerine özenerek kendi şehrini de oraya benzetmek için Santa Claus’u kaçırır. Santa’nın yerine geçen Jack, çocuklara kendince alternatif hediyeler dağıtmaya başlar. “Noel Gecesi Kabusu”, en iyi özel efekt dalında Oscar’a aday olmuş ancak ödülü Babe filmine kaptırmıştı.

Ölü Gelin, (Corpse Bride)

1800’lerin sonlarına doğru bir Victorian kasabasında bir adam ve bir kadın Victor Van Dort ile Victoria Everglot nişanlanırlar. Everglotlar’ın paraya ihtiyacı vardır aksi takdirde sokaklarda uyumak üzeredirler. Van Dortlar ise sosyetede adlarının geçmesini seven insanlardır. Yalnız düğün provası esnasında bir şey yanlış gider. Victor, koruluğa girer ve orada bulduğu bir iskeletin parmağındaki yüzüğü kendi parmağına geçirir. O anda da kendisini ölü gelin Emily ile evlenmiş bulur. Öteki tarafta Victoria onu beklerken, Victoria’nın yerini alacak zengin bir başka kişi vardır. Bu durumda ortada iki gelin ve bir damat varken Victor’u hangisinin elde edeceği bir muammadır.

 

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.