DSC_9647.jpg

Sartre’le yoğun bir arkadaşlığı olan ve resme küçük yaşlarda başlayan Alberto Giacometti’nin 1960’lı yıllardaki ustalık dönemini, yani yaşamının bir kesitini anlatıyor Son Portre / Final Portrait. 1901 doğumlu ressam ve heykaltraşın genç yaşlarda başlayan tutkusunun 60’lı yaşlarda kesintiye uğradığını görüyoruz. Hayatını keşfetmek ve yeni malzemeler bulmak için gezen bu ressamın hayatının bu kesiminin anlatmak için ilgi çekici bulunması biraz haksızlık gibi dursa da izlerken pek keyif aldım.

DSC_9647.jpg

Stanley Tucci’nin yazıp yönettiği filmde Giacometti köhne atölyesinde karısı ve sevgilisi arasındaki kaosa bir de Amerikalı genç romancı James Lord’u ekliyor. Bir ziyaret esnasında genç yazarın resmini çizmek isteyen ressam ile genç yazar arasındakiler filmin rutin ama bir yandan da ilgi çekici akışını oluşturuyor.

Bitmeyen portenin inadı Giacometti ve James Lord arasında aynı istekle devam ediyor, aslında portre bahane dostluk şahane gibi bir durum yaşanıyor. Lord bu uzayan durumu bir deneyim olarak her geçen günün hanesine yazarken, Giacometti yaşlılık hallerinin tekrarına düşüyor adeta. Lord bu deneyimleri ‘Bir Giacometti Portresi’ olarak yazıyor, yazılmayacak gibi değil zaten…

Garip bir çekim gücüyle ressama bağlanan genç yazar, kendisini başka bir ülkede bekleyen sevgilisine telefonda sürekli biraz daha geç kalacağını söyler, çünkü tablo bitmez, ama bir yandan da genç yazar şu soruyu en derininden sorar kendisine: ‘Daha ne kadar bu şekilde devam edebilirim’. Aslında izlerken biz de aynı soruyu kendimize soruyoruz, bu şekilde nasıl devam edebiliriz diye ama filmin değişik bir şeytan tüyü var ve bizi içine doğru çekiveriyor ve izlettiriyor.

Paris sokaklarında, meyhanelerinde biraz Lord’un bakış açısıyla sanatsal sürecin tüm kabızlıklarını ortaya seren film bir yandan da sanatsever olmayı ve sanata bakış açısını da sorguluyor. Lord’un saygısı, merakı, heyecanı ve devinimi Giacometti’nin yaşanmışlığında, tüketim ve yaratım kabızlığında gizli ve genç yazar bunu iyi bir gözlem anı olarak kullanıyor. Filmden çıktıktan sonra, özellikle de hızın tavan yapıp, beklemenin sabrının kalmadığı şu günlerde kendinize soruyorsunuz? Ben ne kadar beklerdim diye… Dedim ya tekrarlar, rutinler ve bir türlü dile gelmeyen tablonun çiziktirmeleri arasında filmi tamamlıyoruz. Geoffrey Rush’ın inanılmaz performansıyla daha da derinleşen Son Portre, biraz sıra dışı bir hikaye, bir dostluk hikayesi. Armie Harmer ise portresinin çizilmesini bekleyen ama bir yandan da derinleşen ve bir anlamda da avamlaşan muhabbetin dışında kalmak istemeyen şehirli bir yazar. Bu ikilinin etkileşiminden Son Portre ortaya çıkmış, sabırla izlerseniz keyif alabilirsiniz!

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.