Mart ayı belgesel severler için çeşitli alternatifler sunuyor. “Belgesel sinemayı seviyorum ama nerede, ne zaman, nasıl ulaşacağımı bilemiyorum?” diyorsanız işte size fırsatlar.

David Lynch: The Art Life Bir belgesel filmi sinema salonunda izlemenin keyfine varmak istiyorsanız haber vermiş olayım 24 Mart’ta vizyona giriyor.  Jon Nguyen, Olivia Neergaad-Holm, Rick Barnes üçlüsü tarafından çekilmiş. Ünlü yönetmen ve ressam Lynch’in sanat hayatının, müziğinin ve erken dönem filmlerinin içine girerek, onu ve özel dünyasını daha iyi anlamayı amaçlayan bir biyografik belgesel.  Amerika’daki bir küçük kasabadan Philadelphia’nın karanlık caddelerine kadar, Lynch’i takip ederek ünlü yönetmenin yaratıcı süreçlerini de ele alıyor. Sanatçı kimliğinin şekillenmesine yardımcı olayları da anlatan yapım 1 saat 30 dakika. Müzikleri Jonatan Bengta’ya ait.

 

13-23 Mart’ta Akbank Kısa Film Festivali 13. kez gerçekleşiyor. 1978’den beri belgesel filmler çeken İranlı fotoğraf sanatçısı ve görüntü yönetmeni  Seifollah Samadian 15 Mart’ta Beyoğlu Aksanat’ta “Once Upon a Time in Marrakesh”  ile seyircinin karşısına çıkıyor. Filmin ardından bir de master class gerçekleştiriyor usta yönetmen.

Samadian genellikle hem İran’ın hem de İran dışındaki ülkelerin sosyal ve kültürel meselelerini dert ediniyor kendine. Kadının İslam toplumundaki konumundan, Küba Devrimi’ne kadar uzanan geniş bir konu yelpazesine sahip. “The White Station”(1999), “Tehran: The 25th Hour” (1999) ve “Once Upon a Time in Marrakech” (2006) “76 Minutes Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami” (2016) Samadian’ın  çalışmalarına örnek gösterilebilir.

 

Yine Akbank Kısa Film Festivali kapsamında Abbas Kiarostami’nin “10 Lessons on Movie-Making” adlı belgeseli 17 Mart’ta izlenebiliyor. Ardından “Abbas Kiarostami Sineması” üzerine bir de söyleşi var.

 

Belgesel temeli üzerinden yükselen, kurmaca ile gerçeği iç içe geçiren Aslı Özge’nin “Köprüdekiler” filmi de 18 Mart’ta Aksanat’ta.  Elbette belgesellerin yanı sıra kurmaca kısa filmler, atöyle ve söyleşiler de takip edilebilir. İlgi ve sevginize bağlı.

 

Belgesel Sinemacılar Birliği’nin Barış Manço Kültür Merkezi’nde her hafta Salı günleri saat 20.00’da gerçekleştirdiği gösterimler ise belgesel film dostları için bir başka şans. Gösterimlerden sonra filmin ekipleriyle de buluşuyor sorularınızı ve yorumlarını yöneltebiliyorsunuz.

Mart Ayı Programı

7 Mart – Müslüm Babanın Evlatları – Yönetmen: Vuslat Saraçoğlu

14 Mart – Şarkılarla Geçtim Aranızdan – Yönetmen: Ümit Kıvanç

21 Mart – Hitler’in Hitleri – Yönetmen:  Oliver Axer & Susanne Benze

28 Mart – Halit Çelenk’le Bir Gün – Yönetmen: Ender Yeşildağ

 

Belgesel Sinemacılar Birliği Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde de her ay gösterimler düzenliyor. Belgeseller ve ekipleri iki haftada bir Çarşamba günleri saat 19:00’da meraklıları ve tutkunları ile buluşuyor.

Mart Ayı Programı

8 Mart – Evcilik – Yönetmen: Bingöl Elmas

22 Mart – Adakale Sözlerim Çoktur – Yönetmen: İsmet Arasan

 

Mart ayında belgesel sinemanın buluşma noktalarını arayanlar ajandalarına not edebilirler. Sanatla, bilimle, toplumla, tarihle, insanla bir araya gelmek, hissetmek, tartışmak, yeniden düşünmek için… belgesel filmlerin izini sürmek isteyenlere duyurulur.

 

 

Semra Güzel Korver
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.