Öyle günler yaşıyoruz ki bizim sinemamızın neden gelişemediğinin bütün sebeplerini çıkan iki tartışmada görebiliriz. Birincisi Hz.Muhammed Allah’ın Elçisi filminin üzerine söylenenler. Anlıyoruz ki sinema aslında bahane. Derdi olan sinemayı kullanıyor sadece, eleştiri diye yazılan yazıların bazılarının sinemayla ilgisi yok. Mesela Yeni Şafak’tan Yusuf Kaplan’ın film üzerine eleştirisi. Bir okuyun bakalım sinemayla uzaktan yakından ilgisi var mı. Hadi geçtim sinemayı, bakış açısı o kadar keskin ki, kalem sahibi yazarken kendinden geçmiş bir ara “Bu İranlılar” diye bir ifadede bulunuyor. Dert Şii olmaları. Tamam sinema silahta sen silahşörmüsün sinema eleştirmeni mi? İkinci tartışma ise Dağ 2 filmine verilen tepkiler… Basın gösterimine gelen sinema eleştirmenlerinin kimi filmi faşizanlıkla suçladı. Bu isimler benzer Hollywood yapımlarını seyrettiklerinde aynı tepkiyi göstermiyorlar. Çünkü kimliksiz bir entelektüel sınıfın uzantılarılar. Türk halkının anlayışını redetmek üzerine kurulu bütün algıları veya kendini tanımlamaları. Dağ 2 filminin savaşı yücelten bir durumu yok ama bizim ordumuzu anlatması asıl suç bunlara göre.

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.