Slumdog Millionaire filmiyle dikkatleri üzerine çeken oyuncu Dev Patel Hollywood yapımlarında da iddialı adımlarla rol alıyor!

Banu Bozdemir

Dev Patel 23 Nisan 1990 yılında Londra’da doğmuş Hnt asıllı İngiliz aktör. Jamal Malik adında müslüman bir çocuğu oynadığı Slumdog Millionaire filmi Altın Küre ödülü ve en iyi film dalında Oscar aldı. Kara kuşak sahibi olan Patel aynı zamanda Dublin‘de yapılan Dünya Taekwando şampiyonasında bronz madalya sahibidir.

Oyunculuk kariyerine 2006 yılında, E4 kanalında yayınlanan drama serisi Skins ile başlayan Patel, dizide Pakistan asıllı İngiliz Müslüman’ı bir genç olan Anwar Kharral’ı canlandırdı. 2006–2008 yılları arasında rol aldığı Skins, iki BAFTA ödülü kazanırken, genç oyuncu da 2009 yılında Critics’ Choice Ödülleri’nde En İyi Genç Performans ödülünü kazandı.

2008 yılında vizyona giren ve 8 dalda Oscar, 7 dalda ise BAFTA ödüllerini kazanarak herkesi şok eden İngiliz-Hindistan ortak yapımı dram filmi Slumdog Millionaire, genç oyuncunun sinemaya geçiş yaptığı yapım oldu. Danny Boyle tarafından yönetilen ve Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının Hindistan versiyonunda büyük ödülü kazanan bir gencin dramını anlatan Slumdog Millionaire’in ana karakteri Jamal Malik’i canlandıran Patel, bu film sayesinde aralarında Black Reel Award, SAG Award ve Chicago Film Critics Association’un da bulunduğu pek çok ödül kazandı ve de Satürn ve BAFTA’sterildi.

Dev Patel M. Night Shyamalan’ın yönettiği Avatar; Son Hava Bükücü filminde Zuko karakterini canlandırdı. Ardından Chappie adlı bilimkurgu filminde rol alan oyuncu bu ay başrolleri Rooney Mara ve Nicole Kidman’la paylaştığı br anı kitabından uyarlanan Lion filmiyle karşımıza çıkacak.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.