“Çevreyolu” (Sacro Gra) belgeseli ile 2013 yılında Altın Aslan kazanan Gianfranco Rosi’nin, bu yıl Berlin’de Altın Ayı aldığı yeni belgeseli “Denizdeki Ateş” (Fuocoammare). 8 Temmuz’da vizyona giriyor. İtalya-Fransa ortak yapımı. 114 dakika. Yine Berlin’de Ekümenik Jüri ve Uluslararası Af Örgütü Film ödüllerini de kazanmıştı.
Bunca ödül almış, günümüzün en önemli konularından birine , “mülteci krizine” parmak basmış bir belgesel. Bakalım bu belgesel film Türkiye seyircisine bilet aldırıp salonlara çekebilecek mi? Zira bu sezon vizyona giren Atalay Taşdiken’in “Ah Yalan Dünya’da” ve Grant Gee’nin “Hatıraların Masumiyeti” filmlerinin gişelerine bakınca bu soruyu sormadan edemiyorum. Şöyle ki: Ah Yalan Dünya’da 8 kopya ile giriyor gösterime ve 6 hafta kalıyor. Seyirci sayısı: 462. Hatıraların Masumiyeti ise, 23 kopya ile giriyor ve 4 hafta kalıyor vizyonda. Seyirci sayısı: 4534.
Neyse, bu sonuçların sebebi derin mevzu. Biz filmin öyküsüne geçelim.
Mekan: Özellikle Kuzey Afrikalı ve Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya giriş noktası olan, İtalyan adası Lampedusa. Avrupa’da yeni bir hayatın hayalini kuranların umut limanı.
Zaman: Günümüz.
Ana karakterler: Büyükannesi ve amcasıyla yaşayan 12 yaşındaki erkek çocuğu Samuele, yörenin göçmenlerle ilgilenen doktoru Pietro Bartolo ve denizde yaşam mücadelesi veren mülteciler.
Gainfranco Rossi’nin kamerası, kıyılarına her hafta yüzlerce mültecinin akın ettiği, mülteci dalgasıyla sarsılan Lampedusa adasının halkına odaklanıyor. Adanın çeşitli sakinlerini takip ediyor.12 yaşındaki Samuele, bir doktor, bir radyo DJ’i, bir balıkçı ailesi… Yönetmen Berlin’de ödülünü kıyılarına gelenlere kapılarını ardına kadar açan Lampedusa halkına ithaf ettiğini açıklamış, “aklım hâlâ Lampedusa adasına ulaşamayan insanlarda” demişti.
Avrupa’ya ulaşmak için her gün Akdeniz ve Ege denizinde can veren göçmen trajedisine Suriyeli sığınmacılarla şahit olan, yoğun yaşayan ülkelerden biriyiz. Bu drama dikkat çeken, farkındalık yaratmak isteyen bu belgeselin Türkiye seyircisinin duyarlılığına hitap edeceğini, gişesinin azımsanmayacak düzeyde olacağını sanıyorum.