Her ödül sezonunda olduğu gibi bu sene de olası Oscar adayları arasında bir spor filmi yer alıyor: Southpaw.

Henüz yaz aylarında olmamıza rağmen ödül sezonunun heyecanı yavaş yavaş başladı. Firmalar, kendi adaylarını öne çıkarmak için türlü yöntemler deniyor. Bu yöntemleri bir adım ileriye taşıyan Weinstein Company‘nin sahibi Harvey Weinstein, Jake Gyllenhaal’ın Southpaw’deki rolüyle Oscar’a kesinlikle aday olacağını belirtti. Oscar’ın artık pek de gizli olmayan şifrelerini göz önüne alacak olursak Jake’in geçirdiği fiziksel değişim ile birlikte adaylığının sürpriz olmayacağını söyleyebiliriz. Zaten, açıklamalara bakacak olursak Weinstein Company filmden ziyade Jake’in performansına daha çok güveniyor. Fakat, filmin fragmanlarından yola çıkacak olursak son yıllarda başarılı olan spor dramalarının kullandığı formüle yakın bir formül kullandığını söyleyebiliriz. Bu durum filme olan beklentiyi arttırırken akla, önceki senelerde Oscar kazanan spor filmlerini getiriyor. Ben de bu vesileyle sizlere Oscar kazanan spor filmlerini hatırlatmak istedim.

The Champ – 1931

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu

Ödüller: En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo

İlk ödüllü spor draması The Champ, 1979 yılında Franco Zefirelli tarafından yeniden çevrilmiştir ve bu versiyonu daha çok bilinmektedir. Ancak, 1931 yılında King Vidor tarafından çekilen ilk film, çok daha değerli ve önemlidir. 5 yaşındaki Dink ve eski ağır sıklet boks şampiyonu babası Andy’nin dramatik hikayesini konu alan film, bir boksörün yeniden ringlere dönüş hikayesini beyazperdeye ilk uyarlayan spor filmidir. Irkçılığın son derece büyük bir sorun olduğu yıllarda çekilen bir film olmasına rağmen Dink’in en yakın arkadaşının zenci olması o dönem için ciddi bir adımdır.

The Pride of the Yankees – 1942

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Sinematografi (Siyah-Beyaz) En İyi Sanat Yönetimi (Siyah-Beyaz), En İyi Ses Kurgusu, En İyi Film Müziği, En İyi Görsel Efekt, En İyi Kurgu,

Ödüller: En İyi Kurgu

The Pride of the Yankees, 38 yıllık kısa hayatına birçok rekor sığdıran ve ALS hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden “Demir At” lakaplı Lou Gehrig’in hayatını konu alır. New York Yankees forması giyen Lou Gehrig’in hastalık sebebiyle yaşadıkları son derece sarsıcıdır. Ülkemizde ALS olarak bilinen hastalığın adı A.B.D’de yaygın olarak Lou Gehrig’in hastalığı olarak bilinmektedir.

The Hustler – 1961

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo

Ödüller: En İyi Sinematografi (Siyah-Beyaz), En İyi Sanat Yönetimi (Siyah-Beyaz)

Walter Tevis’ın aynı isimli eserinden uyarlanan The Hustler, Eddie Felson isimli bir serserinin bilardo tutkusunu konu alır. İçindeki bilardo tutkusuyla şehrin en iyi bilardocusu olmak isteyen Eddie, bilardo şampiyonu Minnesota Fats’i yenmek ister. Ancak, beceremez. Aday gösterildiği dokuz kategoriden ikisinde ödüle layık görülen The Hustler, çekildiği yılın ötesinde bir sanat yönetimine sahiptir.

Rocky – 1976

Adaylıklar: En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (2 oyuncu birden), En İyi Özgün Senaryo, En İyi Ses, En İyi Özgün Şarkı. 

Ödüller: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu.

Slyvester Stallone’nun elinde senaryosuyla, yapımcı bulabilmek adına kapı kapı dolaştığı filmi Rocky, Rocky Balboa isimli amatör bir boksörün, ağır sıklet boks şampiyonuyla unvan maçına çıkmasını konu alır. Bir boks filmi olmasına rağmen, A.B.D’nin arka sokaklarında yaşanan yoksulluğu gözler önüne sermesi sebebiyle önemli olan film, Oscar’a aday olduğu sene Taxi Driver ve Network gibi önemli filmlerle yarışmasına rağmen heykelciğe layık görülmüştür.

Yıllar içerisinde beş devam filmi çekilen Rocky’e bu yılın sonlarında bir devam filmi daha geliyor.

Heaven Can Wait – 1978

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Özgün Müzik

Ödüller: En İyi Sanat Yönetimi

Warren Beatty’nin, başarılı senarist Harry Segall’in oyunundan uyarladığı, yönettiği ve başrolünü üstlendiği Heaven Can Wait, ölmek isterken kendini milyarder bir adamın bedeninde bulan Joe Pendleton’un hikayesini konu alır. Beden değiştirme temalı filmlere öncülük etmesi sebebiyle sinema tarihi açısından oldukça önemli bir yerde bulunan komedi türündeki Heaven Can Wait sekiz dalda Oscar’a aday gösterilmiştir.

Breaking Away – 1979

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Müzik

Ödüller: En İyi Uyarlama Senaryo

Başarılı yönetmen Peter Yates’in yönettiği, Oscar’lı senarist Steve Tesich’in kaleme aldığı Breaking Away için büyüme filmi (coming of age) diyebiliriz. Dave, Mike, Cyril ve Moocher’u hikayesini konu alan film, En İyi Özgün Senaryo kategorisinde Oscar’a layık görülmüştür.

Raging Bull – 1980

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi, En İyi Ses

Ödüller: En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu

Martin Scorsese – Robert De Niro ortaklığının en başarılı örneklerinden olan Raging Bull, Jake La Motta’nın kendi ağzından anlattığı hayat hikayesini konu alıyor. İçindeki hırs ünlü boksörü kariyerinin zirvesine taşırken, bu hırs ve öfke ailesinden uzaklaşmasına sebep olur.

Robert De Niro’nun muhteşem performansının “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüyle ödüllendirildiği film, günümüzde çekilen birçok boks filmine öncülük etmektedir.

Chariots of Fire (1981) 

Adaylıklar: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu.

Ödüller: En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Özgün Müzik.

İskoç atlet Eric Liddell ile İngiliz atlet Harold Abrhams’ın atletizm tarihine damga vuran hayat hikayelerini konu alan film, En İyi Film dahil olmak üzere dört dalda Oscar ödülüne layık görüldü. Senaryosu Colin Wellad tarafından yazılan, Hugh Hudson’ın yönettiği Chariots of Fire iki zıt karakterin tek bir amaç uğrunda verdikleri çabayı son derece yalın bir anlatım biçimiyle seyirciye aktarır.

Jerry Maguire – 1996

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kurgu

 Ödüller: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Cameron Crowe’un yönetmen koltuğunda oturduğu, başrolünü Tom Cruise’un üstlendiği film, Uluslararası Spor İdaresi’nin başındaki isimlerden Jerry’nin kariyerinin zirvesinden en dibi görerek tekrardan zirveye yükselme hikayesini konu alır. Listedeki diğer filmlere göre daha vasat olarak adlandırabileceğimiz filmin tek Oscar’ı ise muazzam bir performans sergileyen Cuba Gooding Jr.’ın layık görüldüğü En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüdür.

Million Dollar Baby – 2004

Adaylıklar: En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Kurgu

Ödüller: En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen

Clint Eastwood’un yönettiği ve başrolünü üstlendiği, 2004 yılına damga vuran, Oscar ödüllerinde büyük ödülleri silip süpüren filmi Million Dollar Baby; hayatını boksör yetişmeye adayan Frankie Dunn ve boksör olmak isteyen Maggie’nin hikayesini konu alıyor. Boksun arka planda kaldığı, ikili ilişkileri ve başarı hikayesini irdeleyen film bugüne kadar çekilen onlarca boks filmi arasında parlıyor.

The Fighter – 2010

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Özgün Senaryo

Ödüller: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

David O. Russell isminin bilinirliğini arttıran filmdir The Fighter. Dicky Eklund, zamanının başarılı boksörlerindendir. Boksu bıraktıktan sonra tanınmayacak hale gelen Dicky, bu kez üvey kardeşi Mickey’i ünvana maçına hazırlamak zorundadır. Fakat, Dicky’nin dağılan hayatı buna pek de müsait değildir.

David O. Russell’ın çalıştığı oyunculara tanıdığı özgürlük ve performanslarına değer kattığı bilinir. The Fighter bunun en önemli örneğidir. Film, Christian Bale ve Melissa Leo’ya “Yardımcı Oyuncu” kategorilerinde Oscar ödülü kazandırmıştır.

Utku Ögetürk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.