Çetrefilli hikayelerin, kesişen garip hayatların ve alışılagelmişin dışında karakterlerin uzmanı Paul Thomas Anderson, hayranlarını bir samuray kılıcıyla ikiye böldü adeta. Kimisi Inherent Vice’ı yönetmenin kariyerindeki zayıf halka olarak nitelerken, kimisi performansında herhangi bir sorun olmadığını düşünerek filmi çok beğendiklerini söylediler. Bense, arafta kalanlardanım…

60’ların sonudur ve o yılların paranoyası gündelik hayata hakimdir. Sörfçüler, dümenciler, keşler, rockçılar, cinayet manyağı bir tefeci, L. A. emniyeti dedektifleri, gizli görevde bir tenor saksafoncu… Envai çeşit karakter Kaliforniya’nın karanlık, kısmen halüsinojen atmosferinin bir parçası ve hepsi de gerçek hayatın çok ötesindeki Pynchon tarzı karakterlerin birer yansıması olarak seyircinin gözünü boyuyor. Paul Thomas Anderson’un Thomas Pynchon’un çok satan kitabından -neredeyse bire bir- uyarlayarak yazıp yönettiği “Inherent Vice”da Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Benicio Del Toro, Reese Witherspoon ve Katherine Waterston gibi önemli isimler rol alıyor.

Filmin içine girmek/girebilmek sözü bu filmin kaderini belirliyor. İçine girebilirseniz sizi alıp götüren bir hikaye var ortada. Ancak ilk yarım saatte neler olup bittiğini çözemeyenler, etkilenmeyenler, eminim ki filmi sevmeyeceklerdir. Dönemin uyuşturucu sorununu, polis diktasını, emlak vurgunlarını, vurdumduymazlığı, huzursuz ve paranoyak ortamlarını başarıyla yansıttığını düşündüğüm filmin en büyük artısı elbette Joaquin Phoenix. Ünlü oyuncunun kusursuz rol yapma yeteneği filmin taşıyıcı kolonlarından biri. Seyircideki filmin neredeyse yarısına dek süren kafa karışıklığının en büyük sebeplerinden biri de Doc karakterinin ne yaptığını bilmez tavırları.

Biraz da filme konu olan roman ve yazarı Thomas Pynchon’dan bahsetmeli. Pynchon Amerika’da sevilen bir yazar ve eserlerinde sık sık sinemaya göndermelerde bulunmakta. Ancak işin garip ve kederli tarafı, kendisinin filme alınan ilk eseri “Inherent Vice”… Filmi karışık bulanların kafasını biraz aydınlatacak bir bilgi vermek gerekirse, Pynchon’un hiçbir eserinin özetini almak mümkün değil. Dağınık, tarihi ve bilimsel argümanlara dayalı metinlere sahip bir anlayışla yazar Pynchon. Bunun filme yansımasını da kafa karışıklığı olarak görmek gayet doğal kanımca. Yeri gelmişken, hippi mevzuatını bu kadar hem yerip hem de öven az eser vardır.

Filmin nevi şahsına münhasır bir mizah algısı olduğunu da mutlulukla söylemek gerek. Polis merkezine giderken Doc’un bin bir şekle girdiği, – hatta bir keresinde, bir polisin omuz atmasıyla yere düşüvermesi-, Bigfoot’un arabada dondurmaya neredeyse blow job yaparken Doc’un şaşkınlıkla baktığı …vs. sahneler filmin janjanları. Ayrıca “Inherent Vice” sanat yönetimi ve casting konusunda da bu yılın en iyilerinden kanımca.

Tabi ki, bir “Boogie Nights” ya da “Manolya” değil ancak bırakalım bu film de Anderson’un gizli kusuru olsun. Sorun yok… Filmin diğer ağır toplarından biri olan Josh Brolin bir röportajında bu film için şunları söylüyor; “Kendinizi filme teslim edin ve bırakın akıp gitsin… Birbirinden ilginç karakterlerin ve farklı bir hikayenin tadını çıkarın!” Katılıyorum…

Fırat Sayıcı

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.