1. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali, 23 Nisan -03 Mayıs 2015 tarihleri arasında 26. kez izleyici ile buluşacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen ve Ankara’nın ilk film festivali olan AUFF, her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok ödüllü filmden oluşan zengin bir program sunuyor. 

Festivalin teması ‘Kristal Sınır’ olarak belirlendi.

Bu yıl Ankara Uluslararası Film Festivali, değişen dünyanın saydam sınırlarına ve o sınırların kırılganlığına vurgu yapan bir temadan hareket ediyor. ‘Neden’ sorusunun yanıtı da şöyle veriliyor:

‘Kristal Sınır’

“Sınırın ötesine geçmeyi istemek ve kristal sınırları düşlemek bir arzuysa bu arzu artık işlemiyor. Sınırın kristal olduğu konusunda da ancak düş kurulabiliyor. Oysa sınırların ardı ne kadar da güzeldi düşlerimizde; ışıklıydı, parlaktı. Oysa billur cam kırıldı, yaralıyor, acı veriyor artık. Kristal daha güzeli, ulaşılmazı vaat ediyordu; şimdi ise yalnızca acıyı, dahası ölümü… Ve insanlar yürüyorlar ölüme doğru, acıya doğru.”

Tema kapsamında kültürlerin, ülkelerin, siyasetin görünmez sınırlarına, Türkiye’de yaşanan atmosfere, Ortadoğu’da durmak bilmeyen savaşa, mültecilerin sınırlar arasında kaybolan yaşamlarına, toplumsal cinsiyet rolleri ve çatışmalara; insan doğasının ve tabiatın sınırlarına uzanan bir film seçkisi hazırlandı.

Kedi Figürleri 26. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Afişinde

Ankara Uluslararası Film Festivali’nin görsellerinde sık sık kullandığı kedi figürleri festivalin başrolünü de kaptı. Afiş tasarımında izleyicinin rolüne atıfta bulunan kediler, aynı zamanda çeşitlilik, duygusal dışavurum ve sınırlara vurgu yaparak festival temasını tamamlıyor. Üç farklı renkte kullanılacak olan afiş ile festivalin canlı ruhu sokaklara taşınacak. AUFF Festival afiş ve görselleri konusunda genç tasarımcılarla çalışmaya devam ediyor. Festivalin 26. Afişini tasarlayan Deniz Yükselci, Güzel Sanatlar Lisesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunudur.

Ulusal Yarışmalar Heyecan Yaratıyor

  1. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa Film kategorilerindeki yarışmalar için başvurular 4 Mart’ta son buldu. Çok sayıda katılımın gerçekleştiği yarışmaya izleyicilerin de ilgisi yoğun; özellikle ulusal uzun yarışma filmlerinin gösterimi heyecanla bekleniyor.

Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker, Öğretim Görevlisi Dr. Ali Karadoğan’dan oluşan ön jürinin seçiminin ardından, finale kalan filmler arasında seçilen filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 18 ayrı ödül kategorisi için yarışacak. Genç sinemacılara önem veren AUFF, Umut Veren Kategorisi ile de ilk filmleriyle festivale katılmış yönetmen, senaryo yazarları ve oyuncuları ödüllendiriyor.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yarışacak filmler arasında;

Annemin Şarkısı Yönetmen: Erol Mintaş

Asasız Musa Yönetmen: Aydın Orak
Çekmeköy Underground Yönetmen: Aysim Türkmen

Dağ Çiçeği Yönetmen: Caner Canerik;
Firak Yönetmen: Halil Özer

İçimdeki İnsan Yönetmen: Aydın Sayman
Neden Tarkovski Olamıyorum Yönetmen: Murat Düzgünoğlu

Sesime Gel Yönetmen: Hüseyin Karabey

Yarışmanın seçici kurulundaki isimler de heyecan yaratıyor

Finale kalan dokuz film, yönetmen Onur Ünlü’nün başkanlığında, Demet Evgar, Çiçek Kahraman, Emrah Serbes, Serkan Keskin’in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve alınan karar neticesinde düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.

Kısa Filmlerin Dayanılmaz Cazibesi

Ankara Uluslararası Film Festivali kısa filmlere verdiği önemle tanınır. Her yıl izleyiciye sunduğu ücretsiz gösterimler, sinemaseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. 26. AUFF kurmaca, deneysel, canlandırma dalında Türkiye’den son bir yılın en iyi kısalarının seçileceği kısa yarışmanın seçici kurulunda Banu Bozdemir, Gökçe Bahadır, İlker Canikligil, Doç Dr. Sevilay Çelenk ve Priit Tender yer almaktadır. Yarışma gösterimleri dışında izleyiciye 5 farklı seçki sunuyor:

Animasyonun en önemli ülkelerinden biri olan Estonya’nın en iyilerinin yer aldığı,  Black Nights Film Festivali, Animated Dreams seçkisi ‘Best of Estonian Dreams’ , Bu yıl 61. Yılını kutlayan köklü Oberhausen Kısa Film Festivali’nden son yılların en iyilerinin toplandığı ‘Oberhausen Uluslararası Kısa Film Seçkisi’, Türk kısa filmlerine yıllardır emek veren festivalci, yönetmen, araştırmacı Hilmi Etikan’nın yıllara yayılan beğenisini sunduğu ‘Hilmi Etikan’dan Uluslararası Seçkiler’ ve dünyanın farklı ülkelerinden ödüller almış, öne çıkmış örnekler sunan AUFF’un vazgeçilmez klasiği ‘Kısa Sınır Tanımaz’

Belgesellerle Gerçeği Anlatmanın Binbir Yolu

Belgesel gösterimleri Ankara Uluslararası Film Festivali’nin tutkuyla beklenen bölümleri arasında yer alır. Her sene olduğu gibi birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü verilen ulusal belgesel yarışmasının seçici kurulunda bu sene Mithat Bereket, Mihriban Sezen, Nezahat Gündoğan, Su Yücel, Uğur Kutay yer alıyor. Yarışma kapsamındaki filmlerin gösterimleri dışında gerçeği anlatmanın bin bir yolunu bulan ulusal ve uluslararası belgesellerin yer aldığı festival programında iki farklı bölüm öne çıkıyor:

Dünya Sinemasından Baş Döndüren Seçkiler

Festival izleyicisinin olmazsa olmazı dünya sineması bölümü toplam on farklı seçkiyle baş döndürücü bir sinema keyfi sunacak:

  1. Kino 2015

Alman sinemasının son dönem öne çıkan filmleri, küratörlüğünü Engin Ertan’ın yaptığı kapsamlı bir seçki ve Goethe Institut’un desteği ile sinemaseverlerle buluşacak. Yönetmenliğini Christian Petzold’un yaptığı ve San Sebastián UFF’de FIPRESCI ödülü kazanan filmi Yüzündeki Sır (Phoenix); Sebastian Schipper’ın Berlinale’de Gümüş Ayı kazanan filmi Victoria, Çöküş filmi ile tanıdığım yönetmen Oliver Hirschbiegel’in Hitler’e Suikast (Elser: Er hätte die Welt verändert) filmi; Baran bo Odar’ın yönettiği Ben Kimim? (Who Am I – Kein System ist sicher); Dietrich Brüggemann’ın yönettiği Berlinale’de Gümüş Ayı kazanan Çile (Kreuzweg) ve Dominik Graf’ın yönetmenliğini yaptığı Aşk Üçgeni (Die geliebten Schwestern) filmleri bu bölümde gösterilecek. Burhan Qurbani’nin yönettiği Genciz. Güçlüyüz. (Wir sind jung. Wir sind stark.) filminin Türkiye Galası yine festival kapsamında gerçekleştirilecek.

  1. Uzun Beyaz Bulutun Ülkesinden

Türkiyeliler için bir ütopya kadar uzak, bir hayal ülkesi Yeni Zelanda’nın sinemasına kısa bir bakış olanağı tanıyan seçki Yeni Zelanda’nın yerli kültürünü de seyirciye tanıtıyor.

Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı dolayısıyla festivale özel katkı sunan Yeni Zelanda’nın festivalde gösterilecek filmleri ise şöyle:

Jemaine Clement ve Taika Waititi’nin yönetmenlik koltuğuna oturduğu Aylak Vampirler (What We Do in the Shadows) ve Gerard Johnstone’un yönettiği Ev Hapsi (Housebound) filmlerinin yanı sıra Maorilerin İngiliz işgalcilere karşı verdiği mücadeleyi anlatan 1983 yılında Cannes UFF’de Yarışma Dışı bölümde gösterilen Utu (yön: Geoff Murphy) yenilenmiş kopyasıyla ve yönetmen kurgusuyla; Costa Botes ve Peter Jackson’ın yönettiği 1995 tarihli mokumanter Unutulan Yönetmen (Forgotten Silver) ve Taika Waititi’nin yönetmenliğini yaptığı 2010 yılında Berlinale’de Deutsches Kinderhilfswerk Büyük Ödülü kazanan Çocuk (Boy) seyircilerle buluşacak.

  1. Oğuz Onaran’a Sevgiyle

Prof. Dr. Oğuz Onaran’ın sevdiği 2 filmi, değerli akademisyenlerimiz eşliğinde film çözümlemeleri yaparak izliyor ve Oğuz Hoca’mızın 80. yaşını tüm sinemaseverlerle birlikte kutluyoruz

  1. “Tanpınar Olsa Bu Filme Bayılırdı!”

“Tanpınar olsa bu filme bayılırdı” diyen yazar ve akademisyenlerin seçtiği filmlerden oluşan bu seçkiye Cemal Kafadar, Fatih Özgüven, Ercan Kesal, Sevilay Çelenk, Kurtuluş Kayalı ve Serdar Öztürk birer filmle ve Tanpınar’ın neden bu filmleri sevebileceği üzerine yaptıkları değerlendirmeleri ile katılıyor. 

  1. Kristal Sınırlar

Festivalin teması olan Kristal Sınırlar, değişen dünyada sınırların geçirgenliğini sorgulayan bir seçki ile seyircileri hep beraber ‘sınırlar’ üzerine düşünmeye davet ediyor.

Kristal Sınır bölümünde Filistin’in ulusal şairi Mahmut Derviş’in hayatını ele alan Kaydet, Ben Bir Arabım (Sajil Ana Arabi, yön: Ibtisam Mara’Ana Menuhin); bir sinema dâhisinin kendisinin ve cinselliğinin sınırlarını bir başka sinema dâhisinin kamerasından irdeleyen Eisenstein Meksika’da (Eisenstein in Guanajuato, yön: Peter Greenaway); kendi küçük sahil kasabasına gelen turistlerin etkisiyle sınırlarına ve Avrupa’ya doğru yelken açmaya yeltenen Faslı bir sörfçünün hikayesini izlediğimiz Atlantik (Atlantic., yön: Jan-Willem van Ewijk) filmleri gösterilecek. AUFF’da Türkiye galası da yapılacak olan bol ödüllü Romanya’lı yönetmen Radu Jude’un filmi Aferim! de bu bölümde yer alıyor.

  1. Panorama: Dünya Festivalleri

Dünya festivallerinden ödül alan ve dikkat çeken filmleri bu seçkide bulabilirsiniz.

Festivalin bu bölümünde gösterilecek bazı filmler ise şunlar:

Berlinale’den Gümüş Ayı ödülü ile dönen Beden (Cialo, yön: Malgorzata Szumowska); Berlinale’de başrol oyuncuları Charlotte Rampling ve Tom Courtenay’e Gümüş Ayı kazandıran 45 Yıl (45 Years, yön: Andrew Haigh); taşra sıkıntısını anlatan bağımsız Amerikan filmi Cut Bank (yön: Matt Shakman); Prenses Mononoke ve Ruhların Kaçışı animeleri ile bilinen Hiromasa Yonebayashi’nin son filmi Marnie Ordayken (Omoide no Mânî); Andreas Prochaska’nı yönettiği Karanlık Vadi (Das Finstere Tal); başrolünde John Malkovich’in oynadığı Michael Sturminger imzalı Casanova Çeşitlemeleri (Casanova Variations); Venedik UFF’de Ufuklar Bölümü’nde En İyi film için yarışan Nabat (yön: Elchin Musaoglu); Türkiye Galası festivalde yapılacak olan Micah Magee’nin ilk uzun kurmaca filmi Petting Zoo; Guillermo Arriaga, Hector Babenco, Álex de la Iglesia, Bahman Ghobadi, Amos Gitai, Emir Kusturica, Mira Nair, Hideo Nakata, Warwick Thornton’un kısa filmlerinden oluşan Tanrılarla Konuşmalar (Words with Gods); ünlü İtalyan yönetmen Ermanno Olmi’nin son filmi Her Yer Yeniden Yeşerecek (Torneranno i Prati) ve Venedik UFF, Haifa UFF ve Valladolid UFF’den ödüllerle dönen Sharon Maymon ve Tal Granit imzasını taşıyan bir kara komedi Veda Partisi (Mita Tova).

  1. Yakından Bakış

Tür olarak gittikçe önem kazanan belgeseller biçimsel yenilikleri ön plana çıkarırken içerik olarak da bizden saklanmaya çalışılan gerçekleri gözler önüne seriyor. Dünya sinemasından önemli belgeselleri derleyen bu seçki izleyicileri yalın ama çarpıcı bir yolculuğa çıkaracak.

Yakından Bakış seçkisinde André Singer’in yönettiği ve 2. Dünya Savaşı görüntüleri ile Alfred Hitchcock ve Sidney Bernstein’ın bir belgesel çalışmasının izini süren belgesel Karanlık Basacak (Night Will Fall) ve Jean-Gabriel Périot’nun yönettiği ve Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyelerinin çektiği film ve katıldığı televizyon programlarının görüntülerinin olduğu Bir Alman Gençliği (Une Jeunesse Allemande) bulunuyor. Goethe Institut’un katkıları ile seyirci ile buluşacak belgeseller ise şunlar: Ayat Najafi’nin Montréal FF’de En İyi Belgesel Ödülü kazanan belgeseli Ülkesiz Şarkılar (No Land’s Song) ve Berlinale’de Heiner Carow Prize kazanan B Filmi: Batı Berlin’de Şehvet ve Müzik (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989).

  1. Uzak Köşeler

Mesa Holding sponsorluğundaki Uzak Köşeler bölümünde yer alan filmlerin başında Naji Abu Nowar’ın Venedik UFF Ufuklar Bölümü’nde En İyi Yönetmen Ödülü kazanan filmi Theeb geliyor. Yine aynı bölümde 64. Berlinale’de Cinema Fairbindet Prize kazanan Göran Hugo Olsson’un belgeseli Şiddete Dair (Concerning Violence) de yer alıyor. Bu bölümün en dikkat çeken filmlerinden biri ise Mark Dornford-May’in son filmi, Puccini’nin La Bohème operasının Güney Afrika’ya uyarlaması olan Breathe Umphefumlo.

  1. Usta İşi

Türkerler Mahal Ankara sponsorluğundaki Usta İşi bölümünde Çinli Zhang Yimou’nun Yuvaya Dönüş (Gui Lai); İran’lı Rakhshan Bani-Etemad’ın Venedik UFF’de En İyi Senaryo Ödülü kazanan filmi Masallar (Ghesse-ha); Jafar Panahi’nin Berlinale’de Altın Ayı kazanan filmi Tahran (Taxi) yer alıyor. Ayrıca bu bölümde usta yönetmen Wim Wenders’in son filmi Her Şey Güzel Olacak (Every Thing Will Be Fine) ve Wenders’in Juliano Ribeiro Salgado ile beraber yönettiği, Cannes UFF Belirli Bir Bakış Bölümü’nde Jüri Özel Ödülü kazanan Toprağın Tuzu (La Sel de la Terre) filmleri de seyirci ile buluşacak.

  1. Hakikat ve Direniş: Tariq Teguia Toplu Gösterimi

Bu yılki festivalin toplu gösterim konuğu Cezayir sinemasının en çok konuşulan yönetmenlerinden Tariq Teguia. Sineması Godard ve Antonioni ile karşılaştırılan yönetmenin Zenci İsyanı (Thwara Zanj, 2013), 2008 yılında Venedik UFF’de FIPRESCI ödülü kazanan filmi İç Bölge (Gabbla, 2008) ve Senin Yerine Roma (Roma wa la n’touma, 2006) filmlerinin yanı sıra Çit (Haçla, 2002) adlı kısa belgeseline ve Çelik Hasır (Ferrailles d’Attente) (1998) adlı kısa filmine yer verilecek.

Açılış Töreni ve Onur Ödülleri

23 Nisan Perşembe günü, saat 19.30’da; ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda gerçekleştirilecek açılış töreninde Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen onur ödülleri sahiplerini bulacak. 2015’in ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ Haluk Bilginer’e, ‘Sanat Çınarı Ödülü’ Jale Erzen’e ‘Kitle İletişim Ödülü’ ise Fransız Kültür Merkezi ile Alman Kültür Merkezi’ne, takdim edilecek. Sunuculuğunu Ceyda Düvenci’nin üstlendiği gece de ayrıca Burhan Öçal da performans sergileyecek.

Yarışma Ödülleri 2 Mayıs’ta Sahiplerini Bulacak

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Ankara Uluslararası Film Festivali, T. C. Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle de pek çok yabancı konuğu Ankara’da ağırlayacak. Ankara’nın kültür sanat hayatına Ankara Uluslararası Film Festivali’ne katkıda bulunarak destek olan diğer kurumlar arasında ise Akfen Loft İncek, Çankaya Belediyesi, Kızılay Büyülü Fener Sineması, Mesa Holding, Türkerler Mahall Ankara, Ströer Kentvizyon yer alıyor.

Çok sayıda sanatçı, yönetmen, akademisyen ve konuğu buluşturan festivalin kapanış gecesi, 2 Mayıs Cumartesi günü, saat 19.30’da, DTCF Farabi Salonu’nda gerçekleştirilecek. Gecede düzenlenen törenle ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüller sahiplerini bulacak.

Ankara Uluslararası Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için: www.filmfestankara.org.tr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.