Usta oyuncu Altan Gördüm ile Cine Dergi için kurucusu olduğu Akademi 35,5’u konuştum. Genç oyunculara tavsiyelerden, oyunculuğun gereklerine kadar pek çok konunun irdelendiği röportaj eminim size de yeni bir perspektif kazandıracak.
Son dönemin yıldızlarından Çağatay Ulusoy, Hande Doğandemir, Özge Gürel, Cansu Tosun, Ekin Koç, Berk Cankat, Tolga Ortancıl da sizin öğrencilerinizdendi. Eğitim alanların sonunda şöhret kapılarını araması akademinin bağlantıları, menajer başarısı mı, şans mı yoksa eğitimin getirisi mi?
Şimdi bunu derslerde hep öğrencilere söylüyorum çeşitli röportajlarda da hep söyledim tabii ki çok iyi, çok yetenekli olabilirsiniz, çok iyi bir eğitim almış da olabilirsiniz… Kamera sizi çok sevebilir ama burada en önemli birinci unsur şanstır, şansın size gülebilmesi için de bağlantı gerekir. Biz iyi bir eğitim vermenin dışında arkasında durabileceğimiz öğrencilerimizin aynı zamanda yine okulumuza bağlı 35 Buçuk menejerlik aracılığıyla bu bağlantıları yapmalarını sağlıyoruz ve onların özellikle bu dizi oyunculuğunda ya da sinema filmi oyunculuğunda arkalarında duruyoruz. Oyuncu koçluğu anlamında da her zaman için auditionlara katılacakları zaman biz onlara elimizden gelen desteği veriyoruz.
Akademi 35.5’un diğer kurslardan farkı ne, siz genç oyunculara neler vadediyorsunuz?
Aslında pek bir şey vadetmiyoruz diğer kurslardan farkımıza gelince biz burada öğrenci adaylarına kesinlikle bir ön görüşme ile alıyoruz. Ön görüşmeden kasıt öncelikle bir genel kültür sınavı yapılıyor, genel kültür sınavının amacı da bir oyuncu adayı bir sanatçı adayı Dünya, ülkemizden, çalışmak istediği sektörden ne kadar haberdar görmek. Düşünebiliyor musunuz oyuncu olmaya geliyor, tırnak içinde televizyon oyuncusu olmaya geliyor, fakat hiçbir oyun izlememiş, hiçbir sinema filmini doğru dürüst tam anlamıyla izlememiş, mesleğiyle ilgili hiçbir şey okumamış. En azından kolay sayılabilecek tiyatro oyunlarının metinlerini bile okumamış insanlar geliyor, hayatında tiyatroya gitmemiş insanlar geliyor, bizim okulumuza öğrenci adayı olarak oyuncu olmak istiyorlar. Tırnak içinde hepsinin yani bir çoğunun amacı televizyon yıldızı olmak ama bunun için çalışmayı kimse düşünmüyor.
Bunca yıldız çıkaran bir akademi söz konusu olunca sormak zaruri hale geliyor, sektöre yıldız kazandırma kurumun misyonlarından biri midir?
Biz öyle sektöre yıldız kazandıralım işte öğrencilerimiz orada olsun patlasın adımızı duyursunlar falan değil, biz işimizin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Ustalardan, hocalardan öğrendiğimiz bilgileri, birikimleri onu alabilecek onu özümseyecek arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Ondan sonra sektöre yıldız mı olur olamaz mı? Bizi de açıkçası çok ilgilendirmiyor. Tabii ki mutlu oluyorum bizden eğitim almış bir arkadaşımızın, öğrencimizin bir yerlerde gerçek anlamda başarılı olması bize sadece mutluluk veriyor.
Herkes oyuncu olabilir mi? Sizin için birincil kıstas nedir?
Tabii ki herkes her şeyi olamaz ve doğal olarak da tabi ki herkes oyuncu olamaz bans göre sportif yetenek, sanatsal yetenek doğuştan gelir. Doğanın size bahşettiği bir şeydir. Bu varsa bizim gibi kurslarda ya da okullarda konservatuarlarda yeteneğin kullanmanın tekniği öğretilebilinir. O yeteneğin farkedelmesi öğretilir ve geliştirebilinir yoksa yeteneği olmayan bir insana hep bu örneği veririm aç kollarını sana 200 CC oyunculuk aşısı yapacağım heeehh oldu, yarından itibaren de oyuncusun böyle bir şey yok
Okulunuzda yaş kısıtlaması vs. gibi kıstaslar var mı?
Taban yaşı olarak 16 tavan yaşı olarak da 40 yaş diyoruz çok özel durumlarda bu yaş kısıtlaması esneyebiliyor.
Burslu öğrencileriniz de var mı?
Tabi ki yetenekli gördüğümüz, olabileceğini düşündüğümüz ekonomik olarak yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarımızı bir özel burs sınavı ardından burslu olarak okulumuza öğrenci olarak alabiliyoruz.
Benim ekranların en iyi yönetmenlerinden biri olarak gördüğüm Feride Kaytan 2015’in ilk workshopunu verecek öğrencilere. Yıl içinde başka hangi etkinlikleri göreceğiz akademide?
Bizim burası adından anlaşılacağı gibi küçük bir Akademi gerçekten… Bir akademi de akademi sözcüğü karşısında ne yazarsanız onun hepsi burada var .. Normal eğitimlerimizin dışında bizde her zaman özellikle Cuma günleri okulda eğitim yoktur ama okulumuzun bünyesinde öğrencilerimizden oluşan ”Cuma Vardiyası” ekibi sürekli aktiviteler düzenlerler. Örneğin 27 Mart Dünya Tiyatrolar gününde ve haftasında bizim okulumuzda oldukça yoğun bir şekilde kutlanır. Oyunlarla konservatuarlarda olan ne varsa bizde okulumuzda yapmaya çalışıyoruz. İlk başta söylediğim gibi buraya gelen arkadaşların çoğu tv sektöründe çalışmak için geldiği için tv sektöründe olan yönetmenlerle onları birebir görüştürmüş oluyoruz bu workshoplarla…
Altan Gördüm mesleğinin başındaki genç Altan ile karşı karışya gelse, ona vereceği tavsiye ne olurdu?
J aslında çok fazla tavsiyede bulunur muyum bilmiyorum ama biraz daha yoğun çalışırdım o dönem ben siyasal bilgiler fakültesinde öğrenciydim, tiyatroya başladığımda oyunculuğu hobi olarak görüyordum. Çok sonra fark ettim ki aa ben bu işi profesyonel olarak yapıyorum, o zaman biraz daha profesyonelleşeyim diye düşündüm… Belki ilk başlarda profesyonellik üstüne adımlar atabilirdim bir tek tavsiyem bu olabilirdi.