“İki saat sonra kalabalığın içinde, sinemadan bir dar sokağa çıkan sanki başka birisiydi. Düşünüyordu: ‘Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor. Sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış. Salt çıkarını düşünen kişi değil. İnsanlarla barışık. Onun büyük işler yapacağı umulur. Ama beş-on dakikada ölüyor. Sokak sinemadan çıkmayanlarla dolu; asık yüzleri, kayıtsızlıkları, sinsi yürüyüşleriyle onu aralarına alıyorlar, eritiyorlar.’ Saatine baktı: Dört buçuğa beş vardı. ‘Eve gidip okusam.’ Durağa yürüdü. ‘Bunları kurtarmanın yolunu biliyorum. Kocaman sinemalar yapmalı. Bir gün dünyada yaşayanların tümünü sokmalı bunlara. İyi bir film görsünler. Sokağa hep birden çıksınlar…’” (Yusuf Atılgan/Aylak A

İsmini aslen Gogol’ün Palto hikâyesinden alan Palto Film Günleri, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve Sinema Kulübü’nün desteğiyle Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam’ından alınan bu alıntıyla bir kış akşamında daha izleyicisine 8. kez merhaba dedi. 23 Aralık Salı günü Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da Derviş Zaim, Erol Mintaş ve Hüseyin Karabey’in katılımıyla gerçekleştirilen açılış öncesi gösterilen Balık filmi ile Derviş Zaim izleyicilerle buluştu. Açılış filmi olan Were Dengê Min/Sesime Gel’in ardından da Hüseyin Karabey, Gizem Soysaldı Karabey ve hikâyenin kör dengbejlerinden Ruhat’ı canlandıran Kadir İlter izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Gösterim saatlerinin çok öncesinden biletlerin tükendiği festivalde devam eden 6 gün boyunca Yerli Sinema, Cannes Seçkisi, Gece Yarısı, Dünya Sineması ve Özel Gösterim kuşaklarında izleyici ile buluşan filmlerin listesi ise şöyle: Balık (Derviş Zaim), Böcek (Bora Tekay), Klama Dayîka Min/ Annemin Şarkısı (Erol Mintaş), Neden Tarkovski Olamıyorum? (Murat Düzgünoğlu), Sesime Gel (Hüseyin Karabey), Tepecik Hayal Okulu (Güliz Sağlam), Geronimo (Tony Gatlif), Force Maejure (Ruben Östlund), Timbuktu (Abderrahmane Sissoko), Özgürlük Dansı (Ken Loach) Bire Bir (Kim Ki Duk), The Cut (Fatih Akın), Human Capital (Paolo Virzi) ve Nightcrawler (Den Gilroy).

Festival süresince Klama Dayîka Min/ Annemin Şarkısı’nın ardından filmin yönetmeni Erol Mintaş; Neden Tarkovski Olamıyorum’un ardından yönetmeni Murat Düzgünoğlu, oyuncusu Vuslat Saraçoğlu, sanat yönetmeni ve yapımcısı Osman Özcan; Tepecik Hayal Okulu gösteriminin ardından Güliz Sağlam; Böcek gösteriminin ardından ise Bora Tekay ve ekibi sinemaseverlerle filmleri hakkında konuştu.

Palto film günlerinde gelenek haline gelen atölyelerde ise bu sene sinema yazarı, sinema programcısı Ceylan Özçelik ile ışık şefi Mehmet Cemal Toz vardı. Palto film günlerinin iç ısıtan uygulaması “Askıda Bilet” ile de ekonomik zorluk çeken sinemaseverler bu yılda filmleri izleme imkânı yakaladılar. Eskişehirli sinemaseverlerin yanı sıra farklı illerden gelen izleyicilerin de 2014 yılının son ve soğuk günlerinde içini ısıtan Palto Film Günleri 9. kez #paltonugiygel diyebilmek için şimdiden çalışmalara başladı bile J.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.