Cannes’da en büyük ödülü alıp da dönünce Nuri Bilge Ceylan’ı konuşmasak olmazdı. Melis Zararsız bütün festival boyunca Cannes’daydı.

Hem diğer ödüllü filmleri seyretti hem de Ceylan ile röportaj yapma fırsatı buldu. Biz de ona bütün izlenimlerini yazdırdık tabii. Ceylan’ın ödül alırken yaptığı konuşma yüzünden benim de içinde bulunduğum bir grup eleştirilerini yönetmene yönlendirdi. Melis ise farklı bir bakış açısıyla olaya yaklaştı. Hemen ardından yazarımız Deniz Uğur ise bütün bu tartışmaların özüne indi. Bu iki yazıyı da okumanızı öneririm. Gelelim Türk sinemasının 100. Yılı adına yaptığımız dosyalara, sinemamızın “en iyi kötüleri”nin listelerini yaptık. Alper Turgut da bu listelerimiz için çok güzel bir yazı yazdı. Haziran ayına geldiğimiz için vizyona giren Türk filmleri azaldı. Böyle olunca röportajlarımız biraz zayıf kaldı. Ama yine de önemli isimleri sizler için kıskaca aldık. Birçok ünlü İranlı yönetmenin sanat ve görüntü yönetmenliğini yapan Seyfullah Samadian Cinedergi’ye konuştu. Bu ay vizyona giren Azem Cin Karası filminin yönetmeni Volkan Akbaş bir diğer konuğumuzdu. Geçen ay Kayseri’de yapılan 2. Altın Çınar Film Festivali’nde belgesel kısada ödül alan Turgay Kural genç arkadaşımız Vedat Çakmak ile konuştu. Bu ayın en önemli organizasyonu Ankara Film Festivali. Tabii ki dergimiz bu festivalin basın sponsoru. Festivalin yöneticisi İnci Demirkol sorularımızı cevapladı. Yazarlarımız inanılmaz dosyalar yaptı. Murat Kızılca Cin fenomenini işleyen dünya sinemasını, Utku Ögetürk Tarnsformers’ı, Egemen Tokatlıoğlu Scoirse Ronan’ı, Masis Üşenmez Edge Of Tomorrow filminden yola çıkarak Tom Cruise’u odaklarına aldılar. Halil İbrahim Sağlam ise tek mekanda geçen filmleri topladı. Önemli bir dosya da Fırat Sayıcı’dan geldi. Soma’ya bir saygı duruşu olarak maden filmlerini yazdı arkadaşımız. Vizyonlar, eleştiriler, pekyakında gelecek filmler, portreler ve daha neler neler…

 

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.