Byzantium / Br Vampir Hikayesi gerek kurt adam ve vampir hikayesinde rüştünü ispat etmiş yönetmen Neil Jordan’ın elinden çıkmmış olmsıyla, gerek afişinden taşan masumiyetle gereksede iki kadının ispatlamaya çalıştığı özgürlük mücadelesiyle ilgi çekiyor. Buffi’nin yazdığı hikayeden sinemaya uyarlanan film, her ruh başladığı şekilde hayatına devam eder misali…

Bizi karakterlerin ortasına başıboş şekilde atan yönetmen anne Clara’nın bir dakika boş kalmayan cinsel cazibesiyle, kızı Eleanor’un ise sorgulayan, içine kapanık ve melankolik haliyle başbaşa bırakıyor bizi.

Olay örgüsü günümüzde ve geçmişe dönük, gotik ortamların sorgulamasında tazahür ediyor. İkili arasındaki çatışmaya, kadın olmanın ağırlığı eklenince hikaye kuşak çatışması eksenli bir kaçma kovalamaca havası da taşıyor. Annenin hayatlarını devam ettirmek için tek bildiği şeyi yapması ve ortalığın sürekli şehvet havuzuna dönmesi biraz tekrarlar gibi dursa da yönetmen Elanour’un tatmin olmayan ve sırrını birileriyle paylaşmak isteyen ruh halini kapı gibi dikiyor annesinin karşısına sürekli.

Bir de film vampir olmanın kitabını yazarken bunu adaletli bir biçimde yapma işine soyunuyor, vampir yapma işini zorla değil de isteğe bağlı bir yola sokuyor böylece erkek kardeşliğine direnen kadın vampirlerin sempatisini seyirci gözünde biraz daha arttırıyor. Ama iki kadının peşindeki gangster çetesi filmin kimi zaman şiir gibi akan atmosferini bozuyor, polisiye tat filmin sınırları içinde rahatsız edici duruyor gerçekten de. Tabii ben iki yüz yıl 16 yaş bedeninde sırlarıyla yaşamak zorunda kalan Elanour’un hikayesine daha fazla odaklandım ama annesinin renkli hayatı da yok sayılacak gibi değil. Elanour’un ölenlere bile huzur ve başka bir hayat sağlayacak sakinliği varken, annesinin erkekleri cinsel doyuma ulaştıracak bir çekiciliği ve açlığı var. Tabii Gemma Artenton’u bu performansıyla yabana atmamak lazım, aynı hafta giren Yarım Kalan Şarkı filmindeki masum performansını görünce her şeyin vampir mitlojisiyle bağlantılı olduğunu düşünüyorsunuz mizahi bir biçimde.

Vampir olmanın doğaya yüklenen bir anlamı da var, hem istek çerçevesi, evrim gerçekleşince kızıla boyanan sular, havalanan kuşlar ve yoğun bir tatmin duygusu… Güneşten etkilenme meselesini de çözmüş yönetmen. Karşımıza istedikleri hayatı yaşamak için erkeklerden kaçan iki kadın çıkaran jordan, genelde sakin bir anlatımla kadınlara özgürlüklerini bahşediyor. Filmde de bir vampir insanoğlu aşkı var ama kesinlikle bir Alacakaranlık tadı içermemesine özen göstermiş gibi yönetmen. Bu da filme bir tat katıyor ama bünyelerde bir doygunluk yarattığını söyleyemeyiz yine de. Ama tatmin edilmeyen ve sırlarla durdurulan ruhların ne hale geldiğini görmek açısından farklı bir deneyim…

 

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.