Masal şehir Mardin’de 8. Kez düzenlenecek SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, bu yıl serüvenine 31 Mayıs’ta başlıyor. 7 Haziran’a dek sürecek gösterimler ve sinema dolu etkinlikler Mardinliler, çevre illerden izleyiciler ve festivalin özel konukları başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen film meraklılarına unutamayacakları bir hafta sunacak!

Festivalden evvel sineması dahi olmayan Mardin’e sinema salonu kazandıran SineMardin, her yıl önemli bir toplumsal temayı odağına alan bir program hazırlıyor. Bu yıl da Türkiye Sineması’nın son örnekleri, dünya sinemasının etkileyici yapımları, bölge sinemasının kendine has çizgisiyle tanınmış film insanlarını bir hafta boyunca Mardin’de buluşturuyor.

SineMardin’i Kelebeğin Rüyası Açacak!

SineMardin bu yıl büyük bir prodüksiyonla, Yılmaz Erdoğan’ın, 1940’ların Zonguldak’ında geçen gerçek bir hikayeden yola çıkarak yazdığı ve yönettiği Kelebeğin Rüyası ile açılıyor. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı yaşanırken, Türkiye’nin kuzeyinde vuku bulan yoksulluğu ve toplumsal gelişmeleri şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun yaşadıkları üzerinden anlatan ve vizyonda da oldukça başarılı olan Kelebeğin Rüyası’nın açılış gecesi yapılacak gösterimine oyuncular Belçim Bilgin ve Mert Fırat da katılacak.

Festivalin Odağında Mülteci Olmak Var!

SineMardin bu yıl odağına mültecilik meselesini alıyor. SineMardin, üçüncü festivalinden bu yana komşu coğrafyasıyla sinema üzerinden doğrudan iletişim kurmayı hedefliyor. Başlarda bir deneyim kültürü olarak tanımladığı bu ilişki meselesi zamanla daha somut ve sinemayı hayatın içinden aktaran bir bakış açısı kazandırdı SineMardin’e. “Mülteci Olmak”, aslında 2008 yılında taşıdığı “Başkasının acısına bakmak” temasıyla kavramsal bir bütünlük içinde yakın coğrafyasında yaşanan travmayı merkeze alarak Mardin’i bu fenomenle bir şekilde yüzleşmeye yöneltiyor.

Mülteci yönetmenlerden, mülteci hayatları anlatan filmlere; mülteci olma haline farklı, politik, hatta mizahi bir üslupla yaklaşan filmlere, bu yılın programında sınırların arasında ve ötesine bakan birçok yapım gösterilecek. Karzan Kader’in Bekas, Mania Akbari’nin Tahran’dan Londra’ya ve 20 Parmak’ı, Yaşar Oktay’ın Suriyeli Gelinler, Riad Ashmar’ın Aitu, Ümit Kıvanç’ın Ağlama Anne, Güzel yerdeyim, Selim Evci’nin Rüzgarlar filmleri Mülteci Olmak programında gösterilecek filmlerden yalnızca birkaçı…

 Meksika ve Avusturya Sineması’nın Son Dönem Örnekleri SineMardin’de!

Minik hayat hikayelerini karakterlerini derinleştirerek, etkileyici bir biçimde aktaran geleneği ile Meksika Sineması’nın önemli örnekleri Mardin’de izleyiciyle buluşacak. Odin Salazar Flores’in Eşekler, Fernando J. Leon’un Zebra, Gabriel Guzman S.’nin Çin İşi isimli filmleri bu yıl Meksika Sineması bölümünde gösterilecek.

Avrupa Sineması’nın en önemli yönetmenlerini çıkaran, insanın içeriye ve dışarıya yolculuğunu anlatan filmleriyle Avusturya Sineması’nın son örneklerinden Persona Plajı (Georg Tiller), 1+8 (Angelika Brudniak, Cynthia Madamski) ve Nova Hota Yolunda (Dariusz Kowalski) SineMardin programında olacak! Yönetmenler Angelika Brudniak ve Cynthia Madamski’nin katılımıyla gerçekleşecek gösterim, ülkelerinin kıyısında yaşayanlarla geçirilen, deneyim kazandıran şiirsel anların bir birikimi olan ve sınırın iki yanındaki insanları bölen ve birleştiren etmenleri ele alıyor ve kimlik, özdeşleşme ve “hayali bir topluluk” olarak ulus sorularını da gündeme getiriyor.

Önemli Sinemacılar Masal Şehirde!

İran’da kadının sesinin ve adının var olabilmesi için uğraşan hayat hikayesiyle ve sinemasıyla önemli bir sinemacı ve video sanatçısı Mania Akbari Mardin’e geliyor. Akbari, Tahran’dan Londra’ya ve 20 Parmak filmlerinin SineMardin’deki gösterimine katılacak ve ardından izleyiciyle söyleşecek.

Türkiye’den son dönem örneklerin gösterileceği programda yer alan filmlerin ekipleri de festivale konuk oluyor. Sen Aydınlatırsın Geceyi filminin yönetmeni Onur Ünlü ve oyuncular Ali Atay, Serkan Keskin ve Ahmet Mümtaz Taylan; Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ve ekibi; Küf filmi ile Ali Aydın; Rüzgarlar ile Selim Evci ve başrol oyuncusu Mediha Didem Türemen; FerahFeza ile Elif Refiğ; Aziz Ayşe ile Elfe Uluç bu isimlerden birkaçı…

SineMardin’de ayrıca, Nilgün Öneş Senaryo Yazımı; Hasan Kaçan Mizah, Edebiyat ve Sinema; Veysel Berk Wallit! ve Ümit Kıvanç Belgesel Sinema ve Gerçeklerden Bahsetmek konularında söyleşiler gerçekleştirecek. Ümit Kıvanç’ın söyleşisinden önce Roboski üzerine yaptığı Ağlama Anne Güzel Yerdeyim belgeseli de izleyiciyle buluşacak.

 Mardin’de ‘Keşke’ Duvarı!

Günümüzün en inovatif mobil uygulama fikirlerinden biri, Wallit!, SineMardin’de festival takipçilerinin “Keşke…” ile başlayan cümlelerine duvar olacak. ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu Wallit! şirketi ile isminden sıkça söz ettiren Veysel Berk, hem “Milyon Dolarlık Yolculuğun Hikayesi” olarak nitelendirdiği serüvenini anlatacak; hem de mobil Wallit! uygulamasını Mardin’de bir duvarda hayata geçirecek. Dinamik ve orijinal bir fikrin nasıl destek bulduğunun ve takip edildiğinin güzel bir resmi olan Wallit! hikayesi, genç sinemacılara fikirlerinin peşinden gitmek konusunda başarılı ve ısrarcı bir örnek olması açısından da önemli…

SineMardin Şehrin Her Yerinde!

Sanatsal içeriği CerModern tarafından hazırlanan; festival başkanlığını Helün Fırat’ın, program yönetmenliğini Zihni Tümer’in gerçekleştirdiği 8. SineMardin bu yıl SineMardin Gösteri Salonu, Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi ve Dargeçit’te sunacak programını…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.