1948 İngiltere doğumlu Jeremy Irons, dönemin üst sınıflarının yaptığı gibi bir manastır okuluna gönderildi. Hayvanlara olan sevgisi sebebiyle veteriner olmak istedi ama, okula alınmayınca ikinci isteği olan oyunculuğu seçti.

Bir süre küçük bir tiyatroda sanat yönetmenliği yaptıktan sonra, Bristol’e gitti ve burada çeşitli oyunlar sergiledi.
1971’de Londra’ya yerleşen oyuncu irilli ufaklı çeşitli film dizilerde rol almaya başladı ve kısa sürede teklifler aldı. Jeremy Irons ismini sanat camiasına resmen duyurması, 1980 yılında çevrilen “Nijinsky” filmindeki rolü ile oldu.Fransız Teğmenin Karısı, Kafka, M:Butterfly, Çalınmış Güzellik, Lolita, Demir Maskeli Adam, Zindan ve Ejderha, Zaman Tüneli, Gelibolu, Cennetin Krallığı, Venedik Taciri, Casanova, Eragon, Çalıntı Hayat ve daha nice nitelikli ve ilgi çeken filmlerde rol aldı… Çok başarılı bir oyuncudur, tartışılmaz.
1990 yılında”Reversal of Fortune” ile Irons, En İyi Aktör Oscar’ını aldı. 2005’te tv dizisi Elizabeth I’deki yardımcı erkek oyuncu rolüyle Emmy ve Altın Küre ödüllerinin sahibi oldu. Irons’ı en son, The Borgias ile geçen sezon tv’de izledik.

Bu ay kendisini The Words /Çalıntı Hayat filminde gizemli bir adam rolünde izleyeceğiz!

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.