Banu Bozdemir

Animasyonun stop motion olanlarına bakalım dedik bu kez de!

Mary and Max
Mary and Max, Adam Elliot’ın yazdığı ve yönettiği stopmotion filmdir. Avusturalyalı 8 yaşındaki küçük Mary, alkolik bir anne ile ilgisiz bir babanın meraklı ve bir o kadar da yalnız kızıdır. Amerikalı Max ise 44 yaşında ve muzdarip olduğu Asperger sendromundan ötürü dış dünyayı anlamakta ve çevresiyle iletişim kurmakta zorluk yaşayan bir diğer yalnız insandır.Bir mektup arkadaşlığı, bu iki insanın birbirlerini tanımasını ve birbirlerinin hayatlarını değiştirmesini sağlar. Harika anlatımı olan bu animasyonu herkese önermek boynumuzun borcu!

Noel Gecesi Kabusu / The Nightmare Before Christmas
1993 yapımı bir müzikal animasyon filmdir. Animasyon olmakla birlikte stop motion tekniğiyle yapılmış olan bu film özellikle gotik havasıyla dikkat çeker. Yönetmeni Henry Selick’tir, senaryosu Tim Burton, Michael McDowell ve Caroline Thompson tarafından yazılmıştır. Balkabağı Kral Jack Skellington, Halloweentown’ı yönetmektedir. Kabuslardan fırlamış bir kasabayı andıran Halloweentown, cinler, ruhlar ve yarasalardan oluşan bir nüfusa sahiptir. Jack, bir gün Christmastown’a bir ziyaret yapar ve orada gördüklerini kıskanarak kendi şehrini de oraya benzetmek için Santa Claus’u kaçırır. Santa’nın yerine geçen Jack, çocuklara kendince alternatif hediyeler dağıtmaya başlar.2006 yılında Amerika’da tekrar vizyona girmiştir ama bu sefer film 3 boyut teknolojisini kullanmıştır. Daha sonra bu film kitap haline getirilmiştir.Kitapta filmden kareler ve satırlar bulunmaktadır.


Dev Şeftali / James And The Giant Peach
1996 yapımı henry selick’ in yönettiği çok tatlı bir animasyon. Charlie and the Chocolate Factory”nin yazarının aynı isimli kitabından uyarlanan film Walt Disney imzasıyla büyüleyici bir animasyona dönüşüyor… James’in mutlu mesut hayatı, hayvanat bahçesinden kaçan bir gergedanın ailesini öldürmesiyle kabusa döner. Öksüz ve yetim kalan James, teyzelerinin yanına sığınır. Ancak onlar yeğenlerini koruyup kollayacak türden teyzeler değildir ve James’e yapmadıklarını bırakmazlar. Bahçede yetişen devasa bir şeftali, James’e başka bir dünyanın kapısını açarak küçük çocuk için bir kurtuluş umudu olacaktır.

Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı /Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit
Wallace ile sadık köpeği Gromit’in yaşadığı kasabada her yıl düzenlenen geleneksel Büyük Sebze Yarışması zamanı yaklaşmaktadır. Girişimci ruhlu iki dostumuz, kendi keşifleri olan ve Anti-Pesto adını verdikleri mikrop kontrol donanımıyla her sene bu dönemde adeta para basmaktadır. Anti-Pesto sisteminin en önemli özelliği, kasabanın sebze bahçelerine dadanan tavşanları, onlara zarar vermeden insani yöntemlerle uzak tutmasıdır. Kasabanın sebze ekili alanlarına ansızın çok büyük çaplı gizemli bir saldırı başlar. Yarışmanın sahibeliğini üstlenen Bayan Tonnington, yarışmayı kurtarabilmek için Anti-Pesto donanımının devreye sokulmasına karar verir. Yarışmanın tehlikeye girdiğini görünce Victor`a izin vermek zorunda kalan Bayan Tonnington, onun gerçek niyetinin farkında değildir.

 

Tavuklar Firarda / Chicken Run
Ginger, Bunty, Babs ve Fowler adlı dört tavuk, öteki tavuklarla birlikte tel örgüler arkasında yaşamlarını sürdürmektedir. Ancak bu dört tavuğun diğerlerinden farkı kümesten kaçmaya kesin kararlı olmalarıdır. Çiftliğin sahipleri olan Bayan Tweedy ile kocasının firar girişimleri karşısında uyguladığı tavuk kızartma cezası bile onları yıldırmaz. Ancak bir gün çiftliğe yolu düşen gözüpek Rocky kısa zamanda dişilerin gözdesi olmayı başarmakla birlikte, herkese uçmayı bildiğini ve diğer tavuklara da öğretebileceği anlatır. Tüm kümes için özgürlük umudu demektir bu! Wallace ve Gromit’in yaratıcısı ve 3 Oscar ödülünün sahibi Nick Park ve Aardman Stüdyoları bu kez bir buçuk saatlik bir stop-motion’a imza atmışlar.

 

Ölü Gelin / Corpse Bride
19. yüzyılın sıkıcı Viktorya çağında, Avrupa… Victor adlı genç bir adam, yanlışlık eseri, bir iskeletin parmağındaki yüzüğü takıp sonra da şakayı biraz fazla ileri götürünce, bir cesetle evlenmiş olur. Victor yeraltındaki hayatı keşfettiğinde buranın, kendi kasvetli yaşamına göre ne kadar renkli ve eğlenceli olduğunu görür. Oysa yukarıda, onu gerçek karısı, Victoria beklemektedir. Genç adam, zor bir karara doğru adım adım yaklaşırken, hem hayat hem de kendisi hakkında bir kaç şey öğrenmek zorunda kalacaktır. Bir Rus halk masalından yola çıkarak yarattıkları bu çılgın animasyonla Tim Burton ve Mike Johnson, Noel Gecesi Kabusu gibi, hafızalardan uzun süre çıkmayacak bir esere imza atıyorlar. Johnny Depp’in Victor’a hem fiziğini hem de sesini ödünç verdiğini de not düşelim.

Koralin ve Gizli Dünya
Koralin 11 yaşında bir kızdır, Wybie adlı bir çocukla arkadaş olur. Evde gizli bir kapı keşfeder, öbür tarafına geçip esrarengiz bir geçitten yürüyünce kendi hayatının diğer versiyonuyla karşılaşır. Diğer Dünya’ya yaptığı bu fantastik ziyaret kısa süre sonra tehlikelerle dolu bir serüvene dönüşür. Koralin’in evine geri dönüp ailesini kurtarması gerekmektedir. Bu hikayenin kökenleri 1990’ların başı. Neil Gaiman kızı Holly için anlattığı hikayeleri kaleme almaya karar verir Koralin de böyle doğdu.  Film stop – motion tekniğiyle yapıldı, yani bilgisayar animasyonu yerine büyük bir sabır gerektiren, kare kare fotoğraflama tekniğiyle… Bir de üç boyut tekniği eklenince Koralin bu anlamda bir ilke imza atmış oldu.

Yaman Tilki / Fantastic Mr.Fox
Hikayenin kahramanı Mr. Fox isimli bir tilki. Mr. Fox ailesini beslemek için her akşam üç zengin çiftçiden tavuk, ördek ve hindi çalmaktadır. Sinirli çiftçiler tilkiden artık bıkmışlardır ve onu öldürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktadırlar. Sonunda yakalanan tilki, çiftçilerden daha zeki davranarak yakalandığı yerden aç kalmamak için çıkmaya çalışır.
Roald Dahl’ın 1970’te yazmaya başladığı çocuk kitabı The The Fantastic Mr. FoxWes Anderson’ın yorumuyla sinemaya uyarlanmıştı.

 

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.