Fırat Sayıcı

Spot 1: “Sinema ve televizyon dünyasının starları sadece insanlardan oluşuyor diyorsanız yanılıyorsunuz. Birçok stardan daha ön plana çıkan, sinema tarihine geçen, özel bir hayran kitlesi edinen ‘cansız’lardan olan arabalar, bu dosyamızın konusu…”

Beyazperde ve beyazcam tarihinden onlarca ünlü araba geçti tüm hızıyla… Kuşkusuz ki, özellikle de çocukken ya da ilk gençlik yıllarımızda, bir çoğumuzun hayallerini süslediler. Çocukken hayali olarak sürdüğümüz araba “Kara Şimşek”ti. “DeLorean” ile zamanda yolculuk yapmayı düşledik. Kocaman siyah “GMC” ile güven içinde A Takım’ına eşlik etmek istedik. “The Ectomobile” hayaletleri yakalamaya giderken sirenlerinin çalışını zevkle ve heyecanla dinlediğimiz bembeyaz bir arabaydı. Ya Batmobile ne demeli? İşte başrol oyunculuğu insanlarla paylaşan en ünlü arabalar…

Batmobil

Günümüz seyircisi için Christopher Nolan sayesinde yeniden tanımlanan Batman mitosunun en önemli yan malzemelerinden biri de “Batmobil”. Aslen doğa üstü güçleri olmayan ancak para ve teknoloji sayesinde bir süper kahramana dönüşen Batman için arabasının oldukça önemi var. Zira onunla, güvenli bir şekilde hız alıp düşmanlarını alt ediyor, binalara tırmanıyor, amacına ulaşıyor. Kurşun geçirmez, tamamen güvenli bir araç.

Ectomobile

Çoğumuzun en sevdiği filmlerden olan “Hayalet Avcıları”nın vazgeçilmezi “Ecto 1”… Tıpkı bir itfaiye ya da polis aracı gibi olay mahalline giderken çaldığı siren ile etrafında bulunan herkese şu mesajı verir: “Dikkat hayalet çıkabilir!”… 1959 Cadillac Miller’dan devşirilen “Ecto 1” belki de sinema dünyasının en ünlü arabalarından…

Herbie Love Bug

Özellikle çocukların sevgilisi “Herbie” Robert Stevenson’un 1968 yılında çektiği filmle ünlendi. Bu film sayesinde bir çok tosbağa Vosvos’a Herbie dendi. Aksiyon dolu araba yarışlarını seyirciye sunan yapımın devam filmleri de geldi sonradan. Sahipleriyle ve insanlarla iletişime geçebilen, onların isteklerini anlayan Herbie, sevmediklerini egzosundan çıkardıklarıyla cezalandırırdı.

Kara Şimşek

Tıpkı Herbie gibi insanlarla iletişim halinde olan ve görüp görebileceğiniz en zeki araba “Kara Şimşek” çocukluğumuzun vazgeçilmez hayallerindendi. Telli arabalar sürdüğümüz dönemlerde neredeyse herkesin bir KITT’i vardı ve hepimiz birer Michael Knight’tık. 1982 Pontiac Trans Am’dan devşirilen Kara Şimşek, Michael Knight’ın arkasını her zaman kollayan, saatindeki vericiyle sahibinin yanına giden, zırhlı, uçabilen, envai çeşit silahla donatılmış ve en önemlisi iletişimi konuşarak sağlayabilen bir otomobildi.

 GMC

Yine bir zamanların en ünlü aksiyon dizilerinden olan “A Takımı”nın ana karargahı sayılabilecek GMC’yi saymadan eksik kalırdı bu liste. Bu öyle bir karargahtı ki, birbirinden ilginç dört kahramanın, genelde dizinin sonunda bulundukları kötülerin mekanından kaçmalarını sağlardı. Zırhlıydı, güçlüydü ve tabi ki Mr.T’nin göz bebeğiydi.

DeLorean

Zamanda yolculuk yapmanızı sağlayacak yegane araç Dr. Emmett’ın müthiş buluşu “DeLorean”… İster geleceğe, ister geçmişe, dilediğiniz tarihe onunla gitmek hiç de zor değil. Şaşkın Marty’nin kendi başına ördüğü çoraplar, insanlık tarihini değiştirmeden önce, Dr.Emmett’in olaya el koyması gerekti. Sinema dehalarından Robert Zemeckis’in en iyi işi olarak gördüğüm “Back To the Future” serisi aynı zamanda en iyi bilim kurgular arasındadır.

Aston Martin DB5

James Bond serisinin 3. filmi olan “Goldfinger”daki tek yıldız Sean Connery değildi. Tabi ki diğer yıldız 1963 model Aston Martin DB5 idi. 1947-72 yılları arasında Aston Martin markasını yöneten David Brown’un baş harflerinden adını alan DB5, döneminin lüks ve hızlı araçları arasında gösterilirdi.

Şimşek McQueen

 Son dönemlerin en hızlı, en eğlenceli animasyonlarından olan “Cars”ın bir çok yıldız arabası vardı. Ancak filmin odak noktası bir Ferrari olan “Şimşek McQueen”di. Gayet neşeli, hızlı, yerinde duramayan bir stardı o. Porsche sevgilisi Sally ile yolları kesişen Şimşek, akıl hocası Doc’dan hem hayat dersleri hem de tüm araçları pistte geride bırakacak taktikler alıyordu.

 

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.