1. Uluslararası İzmir Film Festivali 21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında körfezde yeniden sinema rüzgarları estirecek.

Köklü tarihsel geçmişi, kültürel mozaiği ve farklı kültürleri bir arada barındıran yapısıyla tanınan İzmir, sinema dünyasını yeniden ağırlayacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından yapılan açıklamada Uluslararası İzmir Film Festivali’nin, 21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenleneceği belirtildi. 1989-2000 yılları arasında “Uluslararası İzmir Film Festivali” olarak düzenlenen ve İzmir’in sinema alanında önemli bir açığını kapatan etkinlik; Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçiriliyor.

Güçlü bir destekle ve deneyimli bir ekiple yola çıktıklarını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Füzün yaptığı açıklamada “Festivalin, uluslararası ve ulusal çaptaki filmleri, sinema sanatçılarını İzmir halkıyla buluşturmayı, gelişen sinema sektörüne genç yetenekleri kazandırmayı, perdelere yansıyamayan eserlerini izleyiciye ulaştırmayı amaçladığını” belirtti. Prof. Dr. Füzün, “Uluslararası Festivalin sadece İzmir’e değil, Ege Bölgesine, Türkiye’ye ve Dünyaya hitap edeceğini ve böylelikle Expo 2020’ ye de hazırlanan güzel İzmir’i bir kültür odağı haline getirmeyi” hedeflediğini vurguladı.

Programında ulusal uzun metraj film yarışması, kısa film ödülleri, dünya sineması örnekleri, yurtdışından üniversitelerle sinema çalışmaları, atölyeler, sergiler ve söyleşiler yer alacak.

AKADEMİ JÜRİSİ ve “ALİM ŞERİF ONARAN” ÖDÜLÜ
12.Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında bu yıl ilk kez verilecek olan özel bir ödül var.   Türkiye’de bir film festivali tarafından ilk kez verilecek bu ödüle, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı bölümü kurucu hocası ve Türkiye’nin ilk sinema profesörü olan Âlim Şerif Onaran’ın ismi veriliyor. Akademi Jürisi her yıl farklı üniversitelerdeki sinema alanından üç akademisyenin davet edilmesiyle oluşturulan jüri “Âlim Şerif Onaran Akademi Ödülü”nü, ulusal uzun metraj film yarışmasına katılan filmler arasından seçilen bir filme, jürinin uygun gördüğü bir kategoride (en iyi film,en iyi senaryo, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni vb.) verecektir. Bu yılın Akademi jürisi; Oğuz Onaran, Oğuz Adanır, Mutlu Parkan.

  1. ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ’NDE KONUK SİNEMA BALKAN…

Köklü tarihsel geçmişi, kültürel mozaiği ve farklı kültürleri bir arada barındıran yapısıyla tanınan İzmir, sinema dünyasını yeniden ağırlamanın heyecanını yaşıyor…

 

21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek olan 12.Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında “Sinema Balkan” bölümü değişik film seçkileri, konukları ve etkinliklerle yer alacak.

 

“Sinema Balkan” Konuk Sinema Okulu

Sahne Sanatları Akademisi 1981 yılında Oyunculuk Bölümüyle kurulmuştur. 1989’da Yönetmenlik Bölümü, 1994’te Dramaturji Bölümü ve 2010’da Yapım ve Yönetim Bölümü, Sahne Sanatları alanına dahil olmuştur. Akademinin amacı tiyatro, film, radyo ve televizyon alanında yeni pedagojik ve sanatsal modeller için aralıksız araştırma ve geliştirme çalışmaları uygulamaktır.. Teorik çalışmaların yanısıra, gerekli bir eğitsel bölüt olarak pratik deneyimin kazanılması da önemle vurgulanmaktadır.

Saraybosna’daki Akademi‘nin profesörleri ve öğrencileri, film ve tiyatro alanında prestijli uluslararası ödüller kazanmıştır: Akademi Ödülü – Oscar – Cannes Film Festivali “Altın Palmiye“ Ödülü, Berlin Film Festivali “Altın Ayı“ ödülü, “Altın Ejderha“, Pula “Altın Arena“. Saraybosna “Golden Bay’s Ridge“, Novi Sad “Sterija Ödülü“, Belgrad “Bitef Ödülü“, Avrupa Akademisi Ödülü “Felix“, The Days of Satire “Altın Kahkaha“ ödülü, “Gümüş Leopar“, “Altın Kaplan“.

Sinema Balkan bölümünde yer alacak filmler;

1- “Dust” (Toz) Yönetmen: Milcho Manchevski (Makedonya),

2“It’s Hard to Be Nice” Yönetmen: Srdjan Vuletic (İngiltere, Slovenya, Sırbistan, Almanya, Bosna Hersek)

3- “Zućko – Prica o Radivoju Koraću” (Efsanevi Basketbolcu Radivoje Korać’ın Öyküsü) Yönetmen: Gordan Matić (Sırbistan),

4- “72 dana” (72 Gün) Yönetmen: Danilo Šerbedžija (Hırvatistan),

Lazar Ristovski : 26 Ekim 1952 yılında eski Yugoslavya’da doğdu. Belgrad’daki Drama Sanatlar Fakültesi’nde oyunculuk eğitimini tamamladı. Yaklaşık 4000 oyunda değişik karakterleri canlandırarak rol aldı. Sayısız dizi ve televizyon filminde ve çoğu başrol olan 40’ı aşkın filmde oynadı. Son derece zengin oyunculuk, yapım ve yönetim kariyerine sahip olan Lazar Ristovski’nin dört filmden oluşan kısa retrospektif’i bu bölümde yer alacak.

Lazar Ristovski (kısa retrospektif):

1- “Belo odelo” (Beyaz Takım Elbise) Yönetmen: Lazar Ristovski,

2- “Pad u raj” (Cennete Düşüş) Yönetmen: Miloš Radović,

3- “Optimisti” (İyimserler) Yönetmen: Goran Paskaljević,

4- “Beli Lavovi” (Ak Aslanlar) Yönetmen: Lazar Ristovski.

SON MODERNİST “THEO ANGELOPOULOS” VE SİNEMAMIZIN USTASI,TÜRK SİNEMA TARİHİNİN İLK BÜYÜK YÖNETMENİ; “Ö. LÜTFİ AKAD”A İZMİR’DEN SAYGILARLA…

Köklü tarihsel geçmişi, kültürel mozaiği ve farklı kültürleri bir arada barındıran yapısıyla tanınan İzmir, sinema dünyasını yeniden ağırlamanın heyecanını yaşıyor…

21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek olan 12.Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında düzenlenen “Anısına” bölümünde Theo Angelopoulos ve Ö. Lütfi Akad filmleriyle anılıyor…

 

Kaybettiğimiz sinemacıların yapıtlarıyla anıldıkları bu bölümde, Türk sinema tarihinin ilk büyük yönetmeni, sinemamızın büyük ustası ve “koca çınarı” olarak bilinen Ö. Lütfi Akad anılıyor.

Türk Sineması’nın kurucu yönetmenlerinden olan, kendinden önce sinemaya başlayan ve ondan sonra sinemaya giren ve bugün bile, pek çok yönetmeni etkileyen Ö. Lütfi Akad, kendisini şöyle tarif eder;

…‘Hiçbir şey çocuğun hayal dünyasına benzemez. Hep çocuk kalmak istedim. Kaldım da…’Dünya sinema camiasının en büyük kayıplarından Theo Angelopoulos da festivalde bir filmiyle anılıyor. 23 Mart 2010 yılında “İzmir’de Sıra Dışı Bir Atinalı” olarak D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü’nden fahri doktora unvanı almıştır.

“Güçlü kadın karakterleri, öteki olan Kürt mülteciler, gizli ve örtülü anlatılan eşcinsel karakterler ve yeryüzünün melekleri çalışan işçiler” onun sinemasında ki önemli nüanslardır.

İZMİR FİLM FESTİVALİ’NDEN İKİ SİNEMA USTASINA ONUR ÖDÜLÜ

21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek olan 12.Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında “Yaşam Boyu Onur Ödülleri” belli oldu.

  1. Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamındaki “Yaşam Boyu Onur Ödülleri”, bu yıl oyuncu Çolpan İlhan ile yönetmen-oyuncu-senarist Costas Ferris’e veriliyor.

Ödüller sahiplerine, 22 Nisan gecesi yapılacak olan festivalin açılış töreninde verilecektir.

 

Festivale ilişkin bilgi ve başvuru formlarına www.izmirfilmfest.com adresinden ulaşılabilir.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.