Bilindiği üzere Türkiye’de kısa film çalışmaları yapan amatör ve profesyonel kısa filmcilerin önemli sorunlarından biri de, eserlerini dünyaya, özellikle de gösterim şansı bulabilecekleri festival ve etkinliklere ulaşmak… İşte bu konuda kısa filmcilerin şansını arttıracak ya da en azından onlara yol gösterebilecek bir oluşumdan yani “FutureShorts”dan bahsetmekte fayda gördüm ve konuyla alakalı temsilci Özlem Yurtsever’e sorularımı yönelttim. Dünyaya nasıl açılabilirim diye soran kısa filmciler, buyurun…
Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?
1996 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölümünden mezun oldum. 1997-1998 yıllarında “The Faculty of Art&Leisure Studies” Londra/İngiltere’de yaptığım ‘16 mm Film Yapımı’ uygulamalı eğitimin ardından 1999’dan itibaren yerleştiğim İstanbul’da reklam, sinema ve televizyon yapımlarında hem yerel hem de uluslararası platformlarda, yapımcılık yapmaktayım. Future Shorts Türkiye temsilcisiyim.
Future Shorts’u anlatabilir misiniz? Nasıl bir oluşumdur? Ne işe yarar?
Future Shorts, aslında kısa filmlerin uluslararası platformda, en geniş izleyici kitlesine ulaşmasını sağlayan bir kısa film festivali, distribütörü, satış temsilcisi, DVD etiketi ve danışmanlık veren bir marka. Londra Merkezli Future Shorts 2003 yılından bu yana gerisinde bıraktığı tecrübe ile her ay yeni filmlerle 18 ülke ve 60 şehirde gösterime giriyor. Gösterimler canlı müzik, yaratıcı performans veya diğer multimedya gösterimleri ile kombine edilerek sunuluyor. Future Shorts kısa filmlere tutkuyla bağlı bir sosyal buluşma platformu, türüne ait alternatif bir sinemacılık anlayışı… Future Short Turkey de her ay 6 ila 9 kısa filmi yani bir uzun metraj süresinde (90-140 dakika arası) kısa filmi, Future Shorts konseptine uygun mekanlar/organizasyonla gösterime koyan bir temsilcilik olarak faaliyet göstermekte.
Future Shorts hem yurtdışından kısa filmcileri tanıyabilme hem de yurtiçindeki kısa filmleri uluslararası bir platforma taşıyabilme olanağı sunuyor. Sadece kısa filmler için kurulmuş profesyonel bir dağıtım/gösterim ağı…
Türkiye Future Shorts temsilcisi olmanız nasıl gerçekleşti?
Bu etkinliğe Londra’da katılmaktan keyif alan arkadaşım Funda Sinan’ın önerisi ve öncülük ettiği başlangıçla tanıştım. Yine Londra’da takipçisi olan Efsun Şentürk’ün gönüllü olarak üstlendiği yürütücü yapımcılık işbirliği ile Future Shorts Turkey temsilciliğini aldım.
Future Shorts Turkey TV dizisi ve sinema filmleri üreten ofisimizin içindeki işbirliklerinin küçük bir modeli. Ben Future Shorts’un film kısmıyla, proje ortağım Yeşim Yalman gerisindeki güçlü organizasyon tecrübesiyle, etkinlik, mekan, performans kısmıyla, grafiker olan zarif Efsun’umuz ise yürütücülük kısmıyla ilgileniyor.
Future Shorts Türkiye’de ne gibi faaliyetlerde bulundu? Nasıl geri dönüşler aldı?
Mayıs ayında başlattığımız etkinlik takvimi İstanbul’un her iki yakasında ve ay içinde farklı mekanlarda birden çok etkinlikle devam etti. Sosyal medya kanallarından Future Shorts takipçisi sayısının her geçen gün arttığını gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca kısa filmlerinin aylık seçkiye dahil edilmesini isteyen lokal kısa filmcilerden bir hayli başvuru var.
Türkiye’de kısa filmin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yurtdışı örnekleriyle karşılaştırmak gerekirse neler söylersiniz?
Türk sineması, çarpıcı örnekleri olduğu gibi eksiklikleriyle dolu örnekleri de çok. Gelişim sürecinde. Yurtdışı örneklerinden en çok ayrılan tarafı ise bizde ‘türe ait profesyonellerin’ çok az oluşu denebilir.
Future Shorts’un önümüzdeki süreçte ne gibi etkinlikleri olacak?
Future Shorts Turkey şimdilik sadece İstanbul etkinlikleri olarak devam ediyor. Önümüzdeki süreçle ilgili ilk beklentimiz Beyoğlu Tomtom Sokak Açık Sinema salonunda, ya da Kadıköy KargART gösterim salonunda yapılan gösterimler gibi, Future Shorts Türkiye takipcisinin katılmaktan keyif aldığı Future Short Turkey mekanlarını keşfetmek. Bu keşifler önemli çünkü Future Shorts Kısa filmlerin içindeki yaratıcılık, iyi kalitede gösterim olanakları, yaratıcı diğer performanslar ve müzikle birleştiğinde ve Future Shorts Turkey takipçileri bu kombinasyondan keyif aldığında, gerçek anlamı ile bir Future Shorts Etkinliği gerçekleşmiş oluyor. Future Shorts Turkey’in Eylül’den sonraki hedefi ise İzmir, Ankara’dan başlamak üzere Türkiye’nin diğer şehirlerinde de aylık Future Shorts Turkey etkinlikleri yapacak olan delege yapımcılarla buluşmak.
Kısa filmlerini dünyaya açmak isteyen yönetmenlere neler önerirsiniz?
Tabiiki Future Shorts’a katılmalarını tavsiye ederim. Future Shorts network’üne katılım için turkey@futureshorts.com adresine kısa filmini izleyebileceğimiz web adresini bildirmeleri yeterli. Yapılan her başvurunun Londra Merkez tarafından izlenmesini sağlıyoruz. Seçkiye alınan film Londra merkezle üretici arasında yapılan telif anlaşmaları sonrasında, Future Shorts’a ait 18 ülke 60 şehirlik dağıtım/gösterim ağında izleyicisine ulaşıyor.