İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve festival sponsorluğunu 7 yıldır AKBANK’ın üstlendiği İstanbul Film Festivali’nin otuzuncusu, 2-17 Nisan tarihlerinde yapılacak. Geçen yıl 150 bin izleyiciyle yine Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali’nin programı her zaman olduğu gibi oldukça zengin.

21 bölümde 230 filmin gösterileceği Festival, otuzuncu yılına özel retrospektif bölümlerin yanı sıra, ocak ayında Sundance ve şubatta Berlin film festivallerinde dünya prömiyerlerini yapan yepyeni filmlerden, Uluslararası Altın Lale, Ulusal Altın Lale ve FACE İnsan Hakları yarışmalarına, belgesellerden çocuk filmlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanan programıyla izleyicilerle buluşacak.

30 yıldır İstanbullu sinemaseverleri dünya sinemasının en seçkin filmleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri ile buluşturan İstanbul Film Festivali her zaman olduğu gibi sinemayla dolu iki hafta vaat ediyor.

  1. İstanbul Film Festivali, 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreniyle başlayacak.

    FESTİVAL SİNEMALARI

Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Nişantaşı CityLife (City’s), Pera Müzesi sinemaları ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 7 salonda yapılacak.


FESTİVAL’
İN SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ

İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri bu yıl Türk Sineması’na imzasını atan dört büyük isme veriliyor: Yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ve Türk Sineması’nın unutulmaz isimleri Metin Akpınar ile Zeki Alasya. Sanatçılara ödülleri 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda yapılacak Açılış Töreni’nde takdim edilecek. Yusuf Kurçenli’nin benzersiz filmlerinden Karartma Geceleri ve Zeki Alasya ile Metin Akpınar’ın başrollerinde oynadığı Zeki Ökten imzalı Güle Güle de festival kapsamında gösterilecek.

Son filmiyle, şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, “sinemanın filozofu” Béla Tarr da festivalin Açılış Töreni’nde Sinema Onur Ödülü’nü almak üzere İstanbul’da olacak. Usta yönetmenin son filmi Torino Atı da festival programında Dünya Festivalleri’nden bölümünde yer alıyor.

İstanbul Film Festivali’nin 30. yılını kutlaması vesilesiyle arşiv niteliği taşıyan özel bir kitap hazırlandı. “30: 20 Yönetmenden 30 Yıl” adlı kitapta, festivalin kişisel tarihimizde oynadığı rol, festivalle büyümüş, sinemayı bu festival sayesinde keşfetmiş 20 yönetmenin gözünden anlatılacak. Kitapta, sinemamızda son dönemde uluslararası başarılara imza atmış bu yönetmenlerin, İstanbul Film Festivali’nde izlediği ve etkisinde kaldığı birer film üzerine yazdıkları yazıların yanı sıra, yerli ve yabancı film eleştirmenlerinin, bu yönetmenlerin sinema sanatıyla seçilen film arasındaki bağlantıyı konu alan değerlendirme yazıları ve festivalin otuz yıllık serüveninin anlatıldığı söyleşiler yer alıyor.

FESTİVALDE ALTIN LALE HEYECANI
Uluslararası Yarışma30. İstanbul Film Festivali
’nin “Uluslararası Yarışma” bölümünde Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 12 film yarışacak. Geçtiğimiz yıldan itibaren Şakir Eczacıbaşı anısına verilmeye başlanan Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilecek 25.000 Avro’luk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 Avro’su birinci gelen filmin yönetmenine, 10.000 Avro’su filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 Avro’su da Jüri Özel Ödülü alan filme verilecek.

Uluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyiciler ve uluslararası jürinin huzuruna çıkacak. 30. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını bu yıl ünlü yönetmen Claire Denis üstleniyor.

Yeşil Papaya’nın Kokusu ve Bisikletçi filmlerinin yönetmeni Tran Anh Hung tarafından sinemaya uyarlanan İmkânsızın Şarkısı / Norwegian Wood Altın Lale Ödülü için yarışacak filmlerden. Japon yazar Haruki Murakami’nin aynı adlı romanından uyarlanan ve yazarın sinemaya aktarılan ilk büyük yapıtı olan film, 1960’ların sonlarında Tokyo’da geçen, adını aldığı Beatles şarkısı gibi, aşk, ölüm, masumiyetin kayboluşu, kalp kırıklığı ve cinselliğin uyanışı üzerine. Yönetmen Tran Anh Hung, Festival’e katılmak üzere İstanbul’a gelecek.

Ola Simonsson ve Johannes Stharne Nilsson’ın geçtiğimiz yıl Cannes’da Genç Eleştirmenler Ödülü’nü kazanan filmi Yaşamın Ritmi / Sound of Noise aşk, delilik ve müzikle ilgili, neşeli ve hareketli bir kent komedisi… Filmin kahramanı müzikten nefret eden bir polis komiseri, peşinde olduğu ise şehri bir enstrüman gibi kullanan müzik teröristleri.

Michael Winterbottom’ın altı bölümlük İngiliz komedi dizisi Yolculuk / The Trip’i uzun metraj olarak yeniden kurguladığı son filmi gurme bir yol hikayesi. The Guardian tarafından “TV’deki en komik şeylerden biri” olarak tanımlanan Yolculuk,bir gazetenin yeme-içme sayfasında konuk yazarlık yapmaya başlayan bir adamın arkadaşıyla beraber İngiltere’nin kırsal bölgelerindeki yolculuğunu konu alıyor. Başrollerdeki, Steve Coogan ve Rob Brydon Altın Lale ödüllü Uyduruk Bir Öykü’de olduğu gibi yine kendilerini oynuyorlar. Winterbottom’ın İçimdeki Katil adlı filmi de festivalde Akbank Galaları kapsamında gösterilecek.

Polytechnique’in Kanadalı yönetmeni Denis Villeneuve tarafından Wajdi Mouawad’ın ünlü oyunundan sinemaya uyarlanan İçimdeki Yangın / Incendies, Altın Lale için yarışacak filmlerden. En İyi Yabancı Film dalında Oscar adayı olan film, geçtiğimiz yıl birçok festivalden ödülle döndü. Abu Dabi’de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Lubna Azabal’in başrolünde oynadığı film Lübnan’a doğru yola çıkan ikiz kardeşlerin hikâyesini izlerken iç savaşın en karanlık anlarını irdeliyor.

2001’de Wojaczek ve 2008’de Cam Dudaklar ile festival izleyicilerinin yakından tanıdığı Lech Majewski’nin son filmi Değirmen ve Haç / The Mill and the Cross, ünlü Flaman ressam Bruegel’in 1564 yılında yaptığı eşsiz “Calvary Yolu” tablosunu, içinde yer alan 500’den fazla kişi arasından 12’sini izleyerek inceliyor. Oyuncu kadrosuyla ve teknik yetkinliğiyle dikkatleri çeken yapımda Altın Küre ödüllü Rutger Hauer, İngiliz oyuncular Charlotte Rampling ve Michael York’u başrollerde izliyoruz. Majewski festivalde izleyicilerle buluşacak yönetmenlerden.

Uluslararası Yarışma’da Altın Lale Ödülü için Türkiye’yi Seyfi Teoman’ın Şubat ayında Berlin’de yarışan son filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz temsil edecek. İlk filmi Tatil Kitabı ile büyük bir çıkış yakalayan Seyfi Teoman’ın Barış Bıçakçı’nın romanından uyarladığı son filmi günümüzde bulunması zor bir dostluğu anlatıyor.

  1. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Altın Lale Jürisi’nin başkanlığını bu yıl sinemamızın en önemli yönetmenlerinden Reha Erdem üstleniyor.

Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde Altın Lale için jüri karşısına çıkacak 14 film şöyle:

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir / İmre Azem

Zefir / Belma Baş

Atlıkarınca / İlksen Başarır

Oğul / Atilla Cengiz

Kar Beyaz / Selim Güneş

Çınar Ağacı / Handan İpekçi

Gişe Memuru / Tolga Karaçelik

Görünmeyen / Ali Özgentürk

Saç / Tayfun Pirselimoğlu

  1. Koğuş / Murat Saraçoğlu

Bizim Büyük Çaresizliğimiz / Seyfi Teoman

Kırık Midyeler / Seyfettin Tokmak

Press / Sedat Yılmaz

Gölgeler ve Suretler / Derviş Zaim

 

YAZARLARIMIZIN ÖNERİLERİ

Banu Bozdemir

 

Pina / Wim Wenders

Serseriler – Neds / Peter Mullan

Paris Komünü – La commune (Paris, 1871) / Peter Watkins

İçimdeki Yangın – Incendies / Dennis Villeneuve

Güneş Yanığı 2 Utomlyonnye solntsem 2 / Burnt by the Sun 2: Exodus
Nikita Mikhalkov

Attenberg / Athina Rachel Tsangari

Ölümüne Kaçış – Essential Killing Jerzy Skolimowski
Üç Arkadaş / Memduh Ün

Kanlı Düğün / Carlos Saura

Bir Ayrılık – Jodaeiye Nader Az Simin / Nader and Simin – A Separation
Asghar Farhadi

Mavi – Blue / Derek Jarman

 

FIRAT SAYICI

Flamenko / Carlos Saura

Kanlı Düğün / Carlos Saura

8 ½ / Federico Fellini

Çığlık / Michelangelo Antonioni

Mefisto / István Szabó

Halk George Lucas’a Karşı / Alexandre O. Philippe

Her Gün Bir Başka Bela / Claire Denis

Yağmuru Bile / Icíar Bollaín

Ressamın Kontratı / Peter Greenaway

Cinnet / Jang Cheol-soo

 

ALPER TURGUT

8½ (1963)

Federico Fellini

 

YABAN ÇİLEKLERİ (1957)

Smultronstället / Wild Strawberries

Ingmar Bergman

 

MAVİ KADİFE (1986)

Blue Velvet

David Lynch

 

ÖZEL TİM 2 (2001)

Tropa de Elite 2 – O Inimigo Agora É Outro / Elite Squad 2

José Padilha

 

ATTENBERG (2010)

Attenberg

Athina Rachel Tsangari

 

BUZ SESİ (2010)

Le Bruit des Glaçons / The Clink of Ice

Bertrant Blier

 

PARİS KOMÜNÜ (2000)

La commune (Paris, 1871)

Peter Watkins

 

IŞIK HIRSIZI (2010)

Svet-Ake / The Light Thief

Aktan Abdykalykov

 

SİYAH VENÜS (2010)

Vénus noire / Black Venus

Abellatif Kechiche

 

PINA (2010)

Pina

Wim Wenders

ALİ ULVİ UYANIK

ÖNERİLERİM:

ALFABETİK SIRAYLA

1                   “BİR ZAMANLAR FESTİVALDE:SİYAD’IN KEŞİFLERİ” ve “FİLM GİBİ 30 YIL” BÖLÜMLERİNDEKİ HER FİLM

2                   BİR AYRILIK

3                   İÇİMDEKİ YANGIN

4                   JUAN

5                   LİZBON’UN GİZLERİ

6                   MUHBİR

7                   ÖZEL TİM 2

8                   PINA

9                   TORİNO ATI

10                   YOLCULUK

Kerem Akça

 

1-İçimdeki Katil (The Killer Inside Me)

2-Mutluluğum (Schastye moe / My Joy)

3-Koğuş (The Ward)

4-Ölümüne Kaçış (Essential Killing)

5-Cinayet Şarkıları (Small Town Murder Songs)

6-Anayurt (Hora proalefsis / Homeland)

7-Conspirator

8-Yeni Yıl (Hjem til jul / Home for Christmas)

9-Issız Ev (La Casa Muda)

10-Torino Atı (A Tornio Lo / Turin Horse)

 

Not: Liste oluşturulurken uluslararası festivallerde gördüğüm filmler öne

çıkarılmıştır.

 

MURAT TOLGA ŞEN

 

İstanbul Film Festivali, Murat Tolga Şen “Hayat sinefile güzel” seçkisi… J

 

 

HALK GEORGE LUCAS’A KARŞI / THE PEOPLE VS. GEORGE LUCAS

 

CHUNGKİNG EKSPRESİ / CHONGQING SENLIN

 

EKONOMANYAK / FREAKONOMICS

 

SAKLI HAYATLAR / HIDDEN LIVES

 

PARİS KOMÜNÜ / LA COMMUNE (PARIS, 1871)

 

ÖZEL TİM 2 / TROPA DE ELITE 2-O INIMIGO AGORA É OUTRO

 

KANLI DÜĞÜN / BODAS DE SANGRE

 

GÖLGELER VE SURETLER / SHADOWS AND FACES

 

HER GÜN BAŞKA BİR BELA / TROUBLE EVERY DAY

 

SİYAH VENÜS / VÉNUS NOIRE

 

SERDAR AKBIYIK

 

– The Conspirator / Robert Redford

 

– Son Gece / Last Night

 

Massy Tadjedin

 

– Flamenko Flamenko / Carlos Saura

 

– İki Eskobar / The Two Escobars

 

Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist

 

– Cebimde Kan Var / Blod I Mobilen   Frank Piasecki Poulsen

 

– Ömrümüzden Bir Sene / Another

 

Year / Mike Leigh

 

– Siyah Venüs / Black Venus

 

Abdellatif Kechiche

 

– Gölgeler ve Suretler / Derviş Zaim

 

– İmkânsızın Şarkısı / Norwegian

 

Tran Anh Hung

 

– Çöplük / Wasteland / Lucy Walker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.