Bundan böyle bu köşede, kısa film üzerine yazılara, röportajlara, haber ve duyurulara, en önemlisi de Türkiye’de pek fazla önemsenmeyen kısa film eleştirilerine yer vereceğim. Çeşitli zamanlarda çeşitli mecralarda yayınlanan “Uzun Filmin Kısası” köşesine bu kez Cinedergi’de devam etmek istiyorum. Benim için önemi büyük olan kısa filmciliğin gelişimine küçücük de olsa bir katkım olacaksa ne mutlu bana. (Yeri gelmişken, uzun zamandır aylık Mega Movie dergisinde kısa film köşesi hazırlayan sanat yönetmeni sevgili Natali Yeres’e de selam yolluyorum.) Köşenin logosu ise, kurucularından olduğum Yıldız Kısa Film Festivali’nin 2004’te düzenlenen 2.sinin afişinden…
Bir çok kez kısa film jürilerinde bulunmuş, elimden geldiğince kısa filmler çekmiş biri olarak bu köşenin devamlılığını sağlamaya çalışacağım. Tabi bunun için, siz okurlardan, kısa film üreticilerinden ve sinema-tv öğrencilerinden de katkılar, öneriler bekliyorum. İlk olarak, biraz da gündem gereği, bu yıl 7.si düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali’ne yer vermek istiyorum. Akbank Sanat Müdürü Sn.Derya Bigalı köşemizin ilk konuğu…
Bu yıl 7.kez düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali nasıl başladı, biraz bahsedebilir misiniz?
Akbank Kısa Film Festivali, 7 yıl önce başladı. Hem dünyada, hem de ülkemizde gençlerin kısa filme ilgi duyduğunu biliyoruz. Her sene genişleyerek, yeni projeler üretilerek festival bugüne kadar geldi. Zaten her yıl yeni projeler, fikirler çıkartıyoruz. Bu yıl da 430 film başvurdu festivalimize. Birçok bölümden oluşuyor festival. Dünyanın her yerinden bol ödüllü filmler başvurdu. ‘Kısadan Uzuna’ bölümümüz var her sene. Bu seneyi de Seyfi Teoman’a ayırdık. İlk kısa filminin ve ilk uzun metrajlı filminin gösterimlerini yapacağız. 7 Mart pazartesi günü 10 gün boyunca kısa film gösterileri, atölye çalışmaları, panel ve söyleşilerle ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak. Yoğun ilgiden dolayı filmler ayrıca eş zamanlı olarak Akbank Sanat Kafesi’nden de izlenebilecek. Bu yıl da, diğer yıllarda olduğu gibi, festivalimizde ödül kazanan filmleri 30 tane üniversiteye götürüyoruz. İstanbul’dan başlayıp birçok şehirde, toplam 30 üniversitenin, özellikle iletişim bölümlerinde gösterilecek.
Kısa Film sektöründen biraz bahsedebilir misiniz?
Bilindiği üzere dünyada pek çok yönetmen kariyerine kısa film ile adım atıyor. Daha sonra uzun metrajlı film çekmeye başlıyorlar. Hatta kariyerine sadece kısa film ile devam eden yönetmenler de mevcut. Türkiye’de özellikle gençlerin kısa filme çok fazla ilgisi var. Biz de bu konuda onları desteklemek için her yıl Akbank Kısa Film Festivali’ni düzenliyoruz Bu yıl da her zaman olduğu gibi festival boyunca jüri kurulunun değerlendireceği “En İyi Kurmaca Film” ile “En İyi Belgesel Film”ine 8.000 TL ile ödül vereceğiz.
7 yıldır süren Akbank Kısa film festivalinde bu sene iki tane farklılık öne çıkıyor. Bu farklardan bahsedebilir misiniz?
Her yıl festivalimiz gelişmeye devam ediyor. Birçok bölümden oluşuyor festival. Özellikle canlandırma kısaları, animasyon filmleri için özel bir yer ayırdık. Canlandırma Kısalar, Kısadan Uzuna, Deneyimler, Belgesel Sinema gibi festival filmlerini 4 bölümde kategorize ettik. Ayrıca 7. senemizde diğer festivallerimizden farklı olarak bir izleyici jürisi oluşturduk. Böylelikle dileyen Akbank Sanat resepsiyonundan başvuru formunu alarak beğendiği filmin seçilmesini sağlayabilecek. Ayrıca sosyal medya iletişim kanallarından Vimeo’dan da beğendikleri filme oy verebilecekler. Sosyal Medya’nın çok fazla revaçta olduğu bir yıl yaşıyoruz. Bu yüzden festival öncesinde, sosyal medya takipçilerine ve de özellikle gençlere ulaşmak için, ‘Dijital Ortamda Sinema Yazarlığı’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdik.
Festivale olan ilgiden biraz bahsedebilir misiniz?
Çok büyük ilgi oluyor. Hem gençler, hem de filmseverlerden katılım oldukça fazla. 10 günde 7.000 kişiye yakın izleyici geliyor. Salonumuz dolduğu için kafede de aynı anda gösterim yapıyoruz.
Festival ayrıca üniversitelerde de gösteriliyor. Bu yıl kaç tane üniversite gezeceksiniz?
Geçen sene 6. Kısa Film Festivalimizde yaklaşık 8.000 üniversite öğrencisine ulaştık. Bu yıl Festivalde toplam 21 ülkeden 92 film gösterilecek. 10 gün boyunca gerçek anlamda bir maraton yaşayacağız. Hem film gösterimleri hem de atölye, söyleşi ve panellerle. Biz de heyecanla bekliyoruz.
————————————————————–
AKBANK 7. KISA FİLM FESTİVALİ
Akbank 7. Kısa Film Festivali 7 Mart Pazartesi 2011 tarihinde kısa filmler, atölye çalışmaları ve söyleşilerle dolu keyifli bir programla başlıyor. Festivalin “En İyi Kurmaca Film”ini belirleyecek Kurmaca Kategorisi Jüri Kurulu; fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Lale Mansur, yönetmen Seyfi Teoman, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluşuyor. Jüri kurullarının festival sürerken yapacakları değerlendirmenin ardından, Festival’in ödül töreni sırasında “En İyi Kurmaca Film” 8.000 TL, “En İyi Belgesel Film” 8.000 TL ile ödüllendirilecek. 21 ülkeden 92 film, söyleşiler ve atölye çalışmalarının yer alacağı Akbank 7. Kısa Film Festivali’nin 10 gün boyunca herkese kapısı açık olacak ve tüm etkinlikler ücretsiz olarak Akbank Sanat’ta izlenebilecek. Ayrıca Festival boyunca bütün filmler Akbank Sanat’ın kafesinde eş zamanlı olarak gösterilecek. Ayrıntılı bilgi için: www.akbankkisafilm.com