Bu zeka megazeka!

Banu Bozdemir

Animasyonların son yıllarda artan başarılarına hayran olmamak imkansız… Konu darlanması diye bir şey yok onlarda. Mesaj da onlarda, sevimlilik de… Filmleri efekt bombardımanına tutan, fantastik dünyalar yaratan filmlerde niye aynı etkiyi alamıyoruz acaba diye düşünüyorum nicedir. Animasyonun sihri gerçekten de çok farklı… Megazeka’da bunu körükleyen filmlerden.

Hepimiz iyi, güçlü ve yakışıklı olanın yanındayız öyle değil mi? Ne var bunda demeyin, böyle yetiştirildik sonuçta, dünya her ne kadar bu kadar iyilikle dolu bir yer olmasa da genel istekler doğrultusunda bunu yaşıyoruz. Megazeka görüneni yıkmaya çalışma hevesinde bir animasyon. Bu kez uzaydan dünyamıza fırlatılan iki çocuk var. Çünkü gezegenleri infilak edecek. Leyleğin ağzına konulan bebeler gibi, onlarda kaderlerine razı. Birisi mutlu aile yuvasının içine diğeri de bir hapishanenin içine düşüyor… Metro Man ve Mega Zeka hikayesi de böyle doğuyor. Birisi klasik süper kahraman. Diğeri zeki ama kötü… Yani kötülük ona toplum tarafından verilen bir armağan aslında… Bu iki zıt görünümlü karakterin çatışması üzerinden gidiyor bir süre film. Mega Zeka Metro Man’i yok edince kötü ve tek güç olarak kalıyor dünya üzerinde. Görüntü koca kafalı, karizması kayık uzaylı tabii.

Çatışmalar üzerine kurulu düzeni gidince sıkılıyor Mega Zeka… Tek güç olmak yetmiyor, bir oğlancağızı süper güçlerle donatıyor… Ama o da güçlerini saçma sapan kullanıyor… Yani Megazeka ne yaparsa elinde patlıyor, ne tek güç olmayı başarıyor ne de insanların gözünde iyi olmayı. Bu kadar dip karakter yaratmak, onu kötülükten ibaret hale getirmek fikri bana biraz Çılgın Hırsız’ı hatırlattı. Sonradan yumuşayan yüreğin insanlarda yarattığı etki de var tabii… Herkesin içindeki iyi ve yumuşak noktayı yakalamaya hevesli animasyonlar sayesinde farklı dünyaların ve hislerin içine sıçrıyoruz. Dreamworks imzası taşıyan film Şrek, Kungfu Panda ve Ejderhanı Nasıl Eğitirsin’in elinden çıkma firmadan. Yani harika işler fabrikasından. Filmin içindeki mizah duygusu ise tam istenilen kıvamda, filme bir yerinden tutunan herkesin hikayesi doyurucu ve leziz. O yüzden herkes izlemeli. Dünyanın çok dışından gelen, iyilik ve kötülük kavramlarını kendi yöntemlerince sorgulatan bu film önce iki, sonrasında sadece Mega zeka üzerine dönen bu animasyon, bütün kahramanlara hem selam çakıyor, hem de onların üstüne yepyeni şeyler ekliyor. Kahraman algısını yerle bir edip, tersinlemeler yapıyor… Bir kez daha tekrar etmek gerekirse üç boyut kesinlikle animasyonlara yakışan bir şey, her ayrıntıya üç boyutlu dalmak gerçekten de harika…

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.