Serdar Akbıyık

2011’in ilk ayına girdik. Bu yıl Türk sinemasının son 10 yıllık döneminin bir özeti olacak diye düşünüyorum. Eğer gerçekten şu son 10 yılda Türk sinemasında birşey olmuşsa bunun sonucunu bu yıl görmeliyiz. 2009’da filmler rekor kırdı. Hareketlenmenin dengesiz sonuçları vardı ortada. 2010 ise belirli bir ivme kazanmış sinemamızın oturması için gereken süreydi. Hatalar ve abartılar bu yıl kendini gösterdi. Tahmin ediyorum yapımcılar ve yönetmenler bu yıldan gerekli dersleri almışlardır. Onun için 2011’de çok daha kendini bulmuş, gişeyle sinema sanatını bir uyum içinde kullanmış üretimler göreceğiz. Eğer bu yıl da 2010’un bir benzerini yaşarsak işte o zaman geleceğimiz için korku duymaya başlayabiliriz. Karanlık düşüncelere esir olmak istemiyorum ve bu yıla herzamankinden daha çok umutla bakmlak istiyorum. Gelelim 2001’in ilk Cinedergi’sine. Biz artık ayları hatta yılları saymayı unuttuk. Aynı hızla devam ediyoruz. Ayın ilk haftasında Türkiye’de büyük tartışmalar yaratacak bir film vizyona giriyor. Said Nursi’nin hayatını anlatan Hür Adam: Bediüzzaman Said Nursi gerek Atatürk’ün olduğu sahneler açısından gerek Cumhuriyetin ilk yıllarını tasvir şekliyle tepki görecektir. Biz hemen filmin senaristi, yönetmeni ve yapımcısı olan Mehmet tanrısever’e teybimizi uzattık. Tabii Said Nursi’yi canlandıran Müşfik Ağa Bağ’da bu sohbette bulundu. Bence film kadar tartışılacak bir röportaj oldu. Hiç alışılmadık bir film daha cinederginin içinde oyuncuları tarafından anlatılaçcak size. Banu Kukkurikku Kadın Krallığı’nın başrol oyuncuları Serap Aksoy ve Necip Memili ile konuştu. Kadınların erkeklerden iktidarı ele geçirdiği filmin röportajı da tabii ilginç oldu. Sinemamızın emektarı Muzaffer Hiçyılmaz’da anılarını ve tecrübesini bizle paylaştı. Dosyalarımız ise birbirinden önemli bu sayıda. Özellikle Murat Tolga Şen son iki sayıdır hazırladığı ve Yeşilçam’ın özünü anlatan çalışmalarına birisini daha ekledi. Yeşilçam’ın süper kahramanları emrinizde. Fantastik filmin Cin Ali dönemi hiç bu kadar etraflıca sizlere sunulmamıştı. Bu dosyalar Cinedergi’ye çok şey katıyor. Banu ile Fırat ise daha çok Hollywood’un nabzını tutan özel dosyalar yazdılar. Okumak ve öğrenmek için harika çalışmalar. Banu Doğa ve çevre filmlerini topladı. Doğanın bizden intikam aldığı filmler bütün felaketleriyle bu dosyada. Fırat ise Tanıdığınız, sevdiğiniz ünlülerin müzik çalışmalarını toplamış. İnanılmaz bir dosya. Bruce Willis’ten, Johnny Depp’e Milla Jovovich’ten Woody Allen’a kadar herkes burada. Portre sayfalarımızda Tilda Swinton ve Jeff Bridges’ın gizli sırlarını okuyacaksınız. DVD bölümümüz, Ali Ulvi Uyanık’ın İşte O AN köşesi, Sindrella, Rolleriyle yaşayanlar, dizi dünyasına bakış atan Episode ve daha neler neler? Kelimeler bitti sıra artık okumada, İyi okumalar…

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.