Temmuz ayında filmler azaldı. Türk sineması ise dibe vurdu. Bu yoklukta yoğun gündem yüzünden önem verdiğimiz ama yeterince işleyemediğimiz konularla ilgili dosyalar ve röportajları yapma fırsatı bulduk. Bunun yanında yine bir bomba röportaj kuyruğu dik tutmamızı sağlıyor. Ünlü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami ile müthiş bir röportaj yapan Ece Güçer arkadaşımıza teşekkür ederiz. İki sayıdır Fransa’da yaptığı bu röportajları bize gönderen Güçer dergimizin kalitesine büyük katkıda bulundu. Bundan sonra da onun röportajlarını bekleyeceğiz.

Türk sinemasında kadın olgusu en önemli konulardan biridir. Çağdaşlık ve ilerleme yolunda aşılması gereken engellerin vücut bulduğu ve somut olarak görülüp tartışılabileceği bir konudur. Biz de Türk sinemasında kadın olgusunu en yetkin isimlerden biri olan Nur Sürer ile konuştuk. Hem genç yetenekler için hem de 1980 sonrası 90’ın ilk yarısında ivme kazanan feminist hareketi ve günümüz kadın oyunculuğu hakkında önemli belirlemeler yaptı Sürer. Bir diğer isim de Erdem Akakçe. Banu Bozdemir’in sorularını cevaplayan oyuncu Ümit Ünal ve Çağan Irmak gibi önemli yönetmenlerin tercih ettiği bir isim. Onun da cevapları Türk sineması için önemli. Son ismimiz ise Reha Erdem’in filminde oynayan çok genç bir yetenek. Türkü Turan ilk filmini oynayan ve ilerisi için Ümit veren oyunculardan. Nur sürer ile Türkü Turan’ın cevaplarını karşılaştırmak okuyucunun ilgisini çeker sanırım.

Dosyalarımıza gelince, Fırat Sayıcı’nın hazırladığı “Nasıl süper kahraman olunur” dosyası espritüel tarzıyla keyifle okunacak bir dosya oldu. Turgay Özçelik ise intikam filmlerini mercek altına aldı bu sayıda. Örnek gösterdiği filmlerin incelemelerini okumanızı tavsiye ederim. Banu ise seks ve şiddet içeren filmleri sizin için inceledi. Şiddetin sınırlarını zorlayan bir dosya oldu. Ali Ulvi Uyanık ise İşte O An köşesinde gökyüzünden denizlerin azgın dalgalarına dalıyor. Poseidon Macerası filminden seçtiği dehşet bir sahneyi sizle paylaşıyor. Zeynep Bonçe’nin Episode köşesindeyse sonlanan yabancı dizilerin bir toplaması var. Kahramanlara veda etmek ne olursa olsun zor. Burak Yarkent Hollywood köşesinde ABD’de rekorlar kıran Toy Story filmini incelemiş. Bu arada Burak’a bize gönderdiği Hollywood haberleri için de çok teşekkür ediyoruz. Seray Şahiner ise Teşrifatçı’da çok önemli bir filmi yazdı. Örnek Aile Şahiner’in kalemiyle bütün sırlarını açık ediyor. Gelelim DVD köşemize. Kerem Akça yine müthiş bir titizlikle ayın DVD’lerini seçti. Ne ararsanız var bu köşede. Klasik filmlerden, piyasaya çıkıp bitmiş yeniden çıkan filmlere kadar DVD piyasasının bütün hareketlerini bu köşeden takip edebilirsiniz. Yazın göbeğine geldiğimiz şu zamanlarda serin bir ağaç altında laptopunuzla sinemanın bütün büyüsünü yaşamak için Cinedergi herkese yeter. İyi okumalar…

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.