Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli sinema etkinliklerinden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl 7-13 Haziran 2010 tarihleri arasında 17. kez düzenleniyor.
Festival kapsamında her yıl olduğu gibi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Dünyaca ünlü Yunanistanlı yönetmen Theo Angelopoulos, festivalin ‘Onur Konuğu’ olarak Adana’da olacak. Festivalin geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise Müjde Ar ile Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Onursal Başkanı Atilla Dorsay’a takdim edilecek.
Festivalde Türkiye’de ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metraj filmler de özel gösterim bölümleriyle sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanılıyor. Festivalde ‘Dünya Sineması’, ‘Filistin Barışa Hasret’ ve ‘FIPRESCI Keşifleri – Eleştirmenlerin Gözünden Kaçmaz’ gibi başlıklar altında filmler gösterime sunulacak.
Dünya Sinemasının devi Adana’da…
Sadece Avrupa sinemasının değil, dünya sinemasının yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen yönetmen Theo Angelopoulos, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ‘Onur Konuğu’ olarak Adana’da olacak. Theo Angelopoulos, bu kapsamda önceden Altın Koza’ya mesajını da gönderdi. Haziran ayında bir hafta boyunca Adana’da olacak yönetmen mesajında, film festivalleri gibi kültürel etkinliklerin ülkelerarası dostluk ve iletişimin gelişmesinde çok önemli etkilerinin olduğunu vurguladı. Zamanının ustası yönetmenin her biri başyapıt düzeyindeki filmleri ‘Kitera’ya Yolculuk’ (1984), ‘Arıcı’ (1986), ‘Sisli Manzaralar’ (1988), ‘Leyleğin Geciken Adımı’ (1991), ‘Ulis’in Bakışı’ (1995), ‘Sonsuzluk ve Bir Gün’ (1998) ile ‘Ağlayan Çayır’ (2004) isimli filmlerinden oluşan seçki Angelopoulos’un Adana’da gerçekleştirilen ilk toplu gösterimi olacak.
Angelopoulos sinemasıyla ilgili söyleşi ve fotoğraf sergisi
Ünlü yönetmen Angelopoulos, 10 Haziran 2010 Perşembe günü ise ‘Angelopoulos Sineması’ konulu bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda saat 16.00’da başlayacak söyleşiye Angelopoulos’un yanı sıra, yazar, yönetmen ve senarist Füruzan, Angelopoulos’un ‘1936 Günleri’, ‘Büyük İskender’, ‘Leyleğin Geciken Adımı’ ve ‘Ulis’in Bakışı’ gibi filmlerinin senaryolarını kaleme alan Yunan yazar ve senarist Petros Markaris, film eleştirmeni Dimitris Haritos ve sinema yazarı kimliğinin yanı sıra 2003 yılında Theo Angelopoulos sineması üzerine ‘Theo’nun Bakışı’ isimli bir belgesel film de yapmış olan Necati Sönmez katılacak. Festival kapsamında adına bir katalog çıkarılacak olan ünlü yönetmenin setlerinden çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi de festival süresince 75. Yıl Sanat Galerisi’nde gezilebilecek.
Onur Ödülleri Müjde Ar ve Atilla Dorsay’ın
Festivalin geleneksel ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ bu yıl Türk sinemasının dev ismi Müjde Ar ile sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edilecek. Bölüm kapsamında Müjde Ar’ın önemli filmlerinden oluşan bir seçki, izleyiciyle buluşacak. Yine Atilla Dorsay’ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi de, festival boyunca Adana Kültür Sanat Merkezi’nde (Tarihi Kız Lisesi Binası) gezilebilecek.
Ulusal uzun metraj jürisi ve filmleri
Son yıllarda Türk Sineması’nın iyi yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Reha Erdem’in başkanlığında görev yapacak jüri üyeleri şöyle: yazar Buket Uzuner, görüntü yönetmeni Erdal Kahraman, sinema yazarı Erkan Aktuğ, oyuncu Fikret Kuşkan, senarist – yönetmen Işıl Özgentürk, yönetmen Pelin Esmer, oyuncu Saadet Işıl Aksoy ve müzisyen Selim Atakan.
Son bir yıl içinde üretilen Türk filmlerinin katılabildiği yarışmaya bu yıl, 9’u yapım aşamasını henüz tamamlamış olmak üzere tam 40 film başvurdu. Bunlardan 12’si, ‘Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı çalışma sonucu jüri önüne çıkmaya değer görüldü.Yarışmada Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’, Onur Ünlü’nün ‘Beş Şehir’, Seyfi Teoman’ın ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’, Atıl İnaç’ın ‘Büyük Oyun’, Nesli Çölgeçen’in ‘Denizden Gelen’, Hakan Algül’ün ‘Eyvah Eyvah’, Savaş Baykal’ın ‘Kanatsız Taklalar’, Selim Demirdelen’in ‘Kavşak’, Zeki Demirkubuz’un ‘Kıskanmak’, Levent Semerci’nin ‘Nefes / Vatan Sağolsun’, Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş’un ‘Orada’ ve Ümit Ünal’ın ‘Ses’ isimli filmleri yer alacak. Yarışma kapsamında ‘En İyi Film Ödülü’ne 250.000 TL., ‘Yılmaz Güney Ödülü’ne 50.000 TL., Adana İzleyici (Halk) Jürisi Ödülü’ne 50.000 TL., ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ne 50.000 TL., ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülüne 15.000 TL., ‘En İyi Senaryo Ödülü’ne 15.000 TL. ve ‘En İyi Müzik Ödülü’ne ise 15.000 TL. para ödülü verilecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında verilecek ödüller, 12 Haziran 2010 Cumartesi günü yapılacak Büyük Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.
Reha Erdem sineması üzerine…
Yönetmenin ‘A Ay’ (1988), ‘Kaç Para Kaç’ (1999), ‘Korkuyorum Anne’ (2004), ‘5 Vakit’ (2006), ‘Hayat Var’ (2008) ve ‘Kosmos’ (2009) isimli filmleri ‘Reha Erdem Retrospektifi’ başlığı altında sinema salonlarında gösterilecek. Ünlü yönetmen ayrıca 11 Haziran 2010 Cuma günü, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda saat 14.00’da ‘Reha Erdem Sineması’ konulu bir oturumla sinemaseverlerle buluşacak. Moderatörlüğünü Esin Küçüktepepınar’ın yapacağı oturumun diğer katılımcıları ise, sinema yazarı Murat Özer ve oyuncu Sermet Yeşil ile oyuncu Elit İşcan olacak.
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, öğrenimlerine Türkiye’deki Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri’nin sinema televizyon bölümlerinde devam eden öğrencilerin deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma dalında ürettikleri filmlerin çekişmesine sahne olacak. Sinema yazarı Banu Bozdemir, yönetmen Murat Şeker ve belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü’den oluşan ön jürinin belirlediği filmler, jüri üyeleri, animasyon yönetmeni Ersin Ersoy, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, sinema yazarı Fırat Yücel, oyuncu Mert Fırat ve yönetmen İnan Temelkuran tarafından değerlendirilecek. .
Akdeniz ülkeleri Kısa Film Yarışması
Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ise, Akdeniz Havzası’nda yeralan ülkelerdeki kısa filmcileri bir araya getirecek. Filmler, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda olduğu gibi deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma olmak üzere dört dalda yarışacak.Yarışmaya yaklaşık 320 film başvurdu. Şu ana kadar belirlenen jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Theo Angelopoulos, İtalya – RIFF Roma Independent Film Festivali Başkanı Fabrizio Ferrari, İtalya’dan Luciano Rispoli, Yunanistan’daki Greece Film Center’dan Paola Starakis ve oyuncu Vildan Atasever.
Kısa Film Seçkisi
‘Altın Koza Kısa Film Seçkisi’nde yer alacak filmler belirlendi. 45 kısa filmin başvurduğu bölüme, 8 eser kabul edildi. Toplam 45 kısa filmin başvurduğu bölümde, yapılan ön değerlendirme sonucu Dilek Çolak’ın ‘Bolivya Topraksız Kır İşçileri Hareketi’, Seren Gel ve Fırat Yavuz’un ‘Dut Zamanı’, Tunç Şahin’in ‘Hamam’, Tufan Şimşekcan’ın ‘Kafe’, Didem Şahin’in ‘Lady Muhtar’, Ceylan Özgün Özçelik’in ‘Onlar Birbirlerini Sevdiler Ama…’, Neslihan Siligür’ün ‘Siyah’ ve Emin Külekçi’nin ‘Yazgı’ isimli filmleri kabul edildi. Filmler, 7 – 13 Haziran tarihleri arasında Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)’nde izlenebilecek.
FIPRESCI ve usta yönetmenler…
17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali dünya çapında bir ilke imza atıyor: Dünya Film Eleştirmenleri Federasyonu – FIPRESCI’nin daha kariyerlerinin başındayken ödül vererek keşfettiği ya da dünyaya lanse ettiği, bugünün usta yönetmenlerinin filmlerinden oluşan bir program hazırlandı. FIPRESCI, 2010 genel kurulunda ödüllü filmlerinden oluşan programlar oluşturma kararı almıştı, Altın Koza bu kararın ilk uygulandığı festival olacak.
Program kapsamında Ken Loach’un üçüncü filmi Family Life / Aile Hayatı 1971 yılında Berlinale’de, Michael Haneke’nin ikinci filmi Benny’s Video / Benny’nin Videosu 1992 yılında Viennale’de, Bent Hamer’in ilk filmi Eggs / Yumurtalar 1995 yılında Toronto Film Festivali’nde, Emir Kusturica’nın ilk filmi Do You Rememer Dolly Bell ? / Dolly Bell’i Anımsıyor musun? 1981 yılında Venedik Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne değer görülmüştü. Her biri bugün birer modern klasik sayılan, yönetmenleri ise çoktan dünya sinemasının ustaları arasına giren bu filmler topluca Adana’da izlenebilecek.
Filistin: Barışa Hasret
Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl Akdeniz’in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin’i anlatan filmlerden bir seçki sunuyor. Barışa Hasret Filistin adlı bölüm, son yıllarda, Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin’de çektiği belgesellerden oluşuyor. İsrail saldırısı sonrası hala dumanı tüten Gazze’den portreler sunan Ayşin – Gazze’de Hala Hayat Var / Aisheen – Still Alive in Gaza ve dozerle ezilerek öldürülen barış eylemcisi Rachel Corrie’yi anlatan Rachel’in Türkiye’deki ilk gösterimleri Adana’da yapılacak.
Senaryo ve Kısa Film Atölyesi
Festival kapsamında ünlü senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk de Adana Sinema Derneği’yle ortaklaşa bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Özgentürk tarafından verilecek ‘Kısa Film Atölyesi’ sonunda katılımcıların çekeceği kısa film, festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.