Ülkemizin önemli sinema etkinliklerinden Altın Koza Film Festivali, bu yıl
7 – 13 Haziran 2010 tarihleri arasında onyedinci kez düzenleniyor.
* Festival kapsamında her yıl olduğu gibi Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek.
* Dünyaca ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, festivalin ‘Onur Konuğu’ olarak Adana’da olacak.
*Festivalin geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise bu yıl Türk Sineması’nın dev isimlerinden Müjde Ar ile ünlü sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim ediliyor.
* 17. Altın Koza Film Festivali, yarışma bölümlerinin dışında ülkemizde ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metrajlı filmleri de özel gösterim bölümleriyle sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
Bu yıl 7 – 13 Haziran 2010 tarihleri arasında 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl olduğu gibi ülkemizde ve dünyada üretilen uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgeselleri sinemaseverlerle buluşturacak.
Festivalin yarışmalı bölümleri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması‘ndan oluşuyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda son bir yıl içinde ülkemizde üretilmiş Türk filmleri Altın Koza Ödülü’ne sahip olmak için yarışacak. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, öğrenimlerine ülkemizdeki Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri’nin sinema televizyon bölümlerinde devam eden öğrencilerin deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma dalında ürettikleri filmlerin çekişmesine sahne olacak. Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ise, Akdeniz Havzası’nda yeralan ülkelerdeki kısa filmcileri bir araya getirecek. Filmler, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda olduğu gibi deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma olmak üzere dört dalda yarışacak.
Her üç yarışma bölümü de yoğun ilgi gören festivalde Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ile Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’na başvurular 20 Nisan; Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’na ise başvurular 30 Nisan tarihinde sona erdi.
- Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, yarışma bölümlerinin dışında ülkemizde ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metraj filmleri de sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
ALTIN KOZA THEO ANGELOPOULOS’U AĞIRLIYOR
Şiirsel uzun planlar, eşsiz kadrajlar ve sanki filmin bir yan karakteri, hikayenin tamamlayıcısı gibi kullanılan müzik… Kendine has üslubu ile sadece Avrupa sinemasının değil, dünya sinemasının yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ‘Onur Konuğu’ olarak 7 – 13 Haziran 2010 tarihleri arasında Adana’da olacak.
Ülkesinin cuntadan kurtulup demokrasi sınavını geçmesinde önemli bir pay sahibi olan aydınlardan Angelopoulos, yirminci yüzyılın hazin tarihini olağanüstü nitelikteki filmlerine aktardı. Zamanın ustası yönetmenin her biri başyapıt düzeyindeki filmleri Kitara’ya Yolculuk (1984), Arıcı (1986), Sisli Manzara (1988), Leyleğin Geciken Adımı (1991), Ulis’in Bakışı (1995), Sonsuzluk ve Bir Gün (1998), Ağlayan Çayır (2004), Zamanın Tozu (2008)’ndan oluşan seçki Angelopoulos’un İstanbul dışında gerçekleştirilen ilk toplu gösterisi olacak.
Ünlü yönetmen ayrıca ‘Theo Angelopoulos Sineması’ başlıklı bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak. Yine yönetmenin setlerinden çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi de festival kapsamında gezilebilecek.
REHA ERDEM ALTIN KOZA’DA JÜRİ BAŞKANI
- Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanlığı’nı bu yıl ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en iyi yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Reha Erdem yapıyor.
Yönetmenin A Ay (1988), Kaç Para Kaç (1999), Korkuyorum Anne (2004), 5 Vakit (2006) ve Hayat Var (2008) ve Kosmos (2009) isimli filmleri ‘Reha Erdem Retrospektifi’ başlığı altında sinema salonlarında gösterilecek.
Ünlü yönetmen ayrıca 11 Haziran 2010 Cuma günü, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda saat 14.00’da ‘Reha Erdem Sineması’ konulu bir oturumla sinemaseverlerle buluşacak. Oturumun başkanlığını sinema yazarı Esin Küçüktepepınar yapacak.
ALTIN KOZA ONUR ÖDÜLLERİ BU YIL MÜJDE AR VE ATİLLA DORSAY’IN
- Altın Koza Film Festivali’nin geleneksel ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ bu yıl Türk Sineması’nın dev ismi Müjde Ar ile sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edilecek.
Bu bölüm kapsamında Müjde Ar’ın Ah Güzel İstanbul (1981), Göl (1982), Fahriye Abla (1984), Adı Vasfiye (1985), Asiye Nasıl Kurtulur? (1986), Teyzem (1986), Arabesk (1988) isimli filmleri izleyiciyle yeniden buluşacak.
Yine Atilla Dorsay’ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi de, festival boyunca gezilebilecek.
DÜNYA SİNEMASININ EN SEÇKİN ÖRNEKLERİ ALTIN KOZA’DA
FİLİSTİN – BARIŞA HASRET
Adana Altın Koza Film Festivali, Akdeniz’in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin’de geçen filmlerden bir seçki sunuyor. Filistin – Barışa Hasret başlıklı bölüm, son iki yıl içinde Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenler tarafından Filistin’de çekilen belgesellerden oluşuyor.
İsrail saldırısı sonrası hala dumanı tüten Gazze’den portreler sunan Aisheen – Still Alive in Gaza / Ayşin – Gazze’de Hala Hayat Var ve dozerle ezilerek öldürülen barış eylemcisi Rachel Corrie’yi anlatan Rachel’in Türkiye prömiyerleri Adana’da yapılacak.
Filistin’in yürekli sinemacıları Najwa Najjar, Elia Suleiman ve Rashid Masharawi de en yeni filmleriyle “Barışa Hasret” ülkenin renklerini, seslerini, aşklarını ve mizahını Adana’ya taşıyacak. Her biri uluslararası alanda önemli ödüller kazanan, Najjar’ın Pomegranates & Myrrh / Nar Ağaçları, Suleiman’ın The Time That Remains / Geride Kalan ve Masharawi’nin Laila’s Birthday / Leyla’nın Doğumgünü filmleri Altın Koza izleyicilerini umut ve direniş duygularıyla dolduraracak.
FIPRESCI KEŞİFLERİ – ELEŞTİRMENLERİN GÖZÜNDEN KAÇMAZ
Adana Altın Koza Film Festivali dünya çapında bir ilke imza atıyor: Dünya Film Eleştirmenleri Federasyonu – FIPRESCI’nin daha kariyerlerinin başındayken ödül vererek keşfettiği ya da dünyaya lanse ettiği, bugünün usta yönetmenlerinin filmlerinden oluşan bir program hazırladı. FIPRESCI, 2010 genel kurulunda ödüllü filmlerinden oluşan programlar oluşturma kararı almıştı, Altın Koza bu kararın ilk uygulandığı festival olacak.
Ken Loach’un üçüncü filmi Family Life / Aile Hayatı 1971 yılında Berlinale’de, Michael Haneke’nin ikinci filmi Benny’s Video / Benny’nin Videosu 1992 yılında Viennale’de, Bent Hamer’in ilk filmi Eggs / Yumurtalar 1995 yılında Toronto Film Festivali’nde, Emir Kusturica’nın ilk filmi Do You Rememer Dolly Bell ? / Dolly Bell’i Anımsıyor musun? 1981 yılında Venedik Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne değer görülmüştü. Her biri bugün birer modern klasik sayılan, yönetmenleri ise çoktan dünya sinemasının ustaları arasına giren bu filmler topluca Adana’da izlenebilecek.
DÜNYA SİNEMASI’NIN EN YENİ ÖRNEKLERİ
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 17. yılında dünya sineması bölümüyle kıtalararası bir yolculuğa çıkıyor, izleyicisini farklı ülkelere konuk olmaya davet ediyor.
Meksika Devrimi’nin 100. Yılı kutlaması niteliğinde, devrimi kucaklayan 10 kısa filmden oluşan Revoluccion / Devrim izleyiciyi, episodik anlatımıyla dönemin farklı yansılamalarıyla buluşturuyor. Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan filmin yönetmenleri arasında, Tahoe Gölü filmiyle geçtiğimiz yılın en başarılı yapımlarından birine imza atmış olan Fernando Eimbcke, İçimdeki Çöl ile katıldığı pek çok festivalden ödülle dönen Rodrigo Pla gibi genç yönetmenler ve Gael Garcia Bernal, Diego Luna gibi ünlü isimler de bulunuyor.
Berlin Film Festivali’nde Fipresci Ödülü’nü alan Kolombiya yapımı Oscar Ruiz Navia imzalı Crab Trap / Yengeç Kapanı, Kolombiya’nın seyrine doyulmaz Pasifik sahillerinde bir köyde geçmişinden kaçmaya çalışan bir adamın yerel halkın içine karışmasıyla gelişen olayları anlatıyor.
Bölümün sürprizlerinden biri dünyaca ünlü İngiliz kadın oyuncu Samantha Morton’un ilk yönetmenlik denemesi olan The Unloved / Sevilmeyen. Steven Spielberg imzalı Azınlık Raporu filminde canlandırdığı unutulmaz karakterle hafızalara kazınan Morton, bu ilk filmle hem yönetmenlikte iddialı olduğunun sinyallerini veriyor hem de İngiliz hükümetinin çocuk koruma yasaları ve sosyal hizmetler kurumlarını tartışmaya açıyor.
Samantha Morton bu kez kamera arkasındayken bölüm dahilinde beyazperdeden izleyiciyle buluşacak efsanevi bir İngiliz oyuncu var: Michael Caine. Daniel Barber’ın yönettiği sürükleyici polisiye Harry Brown’da ünlü oyuncu, sokaklarda adaleti sağlamaya çalışıyor.
2007 yılında The Tube with a Hat (Tüplü Televizyon) adlı kısa filmiyle ses getiren Radu Jude’un ilk uzun metrajlı filmi The Happiest Girl in the World / Dünyanın En Mutlu Kızı tüketim toplumuna ve reklam çılgınlığına göndermelerle dolu.
İsviçreli yönetmen Christoph Shaub imzalı Julia’s Disappearance / Julia’nın Kayboluşu yaşlanmak, gençlik halleri ve hangi yaşta olunursa olunsun aşkın peşinde koşmak üzerine eğlenceli bir film.
Antonio Nuic’in yönettiği Hırvatistan yapımı Donkey / Eşek 1995 yazında, Hırvatistan’da iç savaş bitmek üzereyken karısı ve oğluyla doğduğu köye sürüklenen Boro’nun geçmişiyle yüzleşmesi ve ailesine dair yeni şeyler öğrenmesi etrafında gelişiyor.
Başta Venedik Film Festivali olmak üzere katıldığı pek çok festivalden ödülle dönen Lebanon / Lübnan geçtiğimiz yılın en çok ses getiren filmlerinden biri oldu. İsrailli yönetmen Samuel Maoz filminde, 1982’deki Lübnan Savaşı’nda bir tankın içinde kapan kısılmış 20’li yaşlarındaki dört askeri anlatıyor.
İspanya’dan Woman Without Piano / Pianosu Olmayan Kadın San Sebastian Film Festivali’nden Gümüş İstiridye ile dönen sıcak bir Akdeniz filmi. Madridli bir ev kadının monoton hayatından kaçma çabası etrafında gelişen olayların anlatıldığı filmde herkes kendinden birşeyler bulabilir.
SİNEMA MERAKLILARI İÇİN ATÖLYELER
Ülkemizin ünlü sinema yazarlarından ve FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği) Başkan Yardımcısı Alin Taşçıyan, festival kapsamında meraklılarının kaçırmaması gereken bir etkinlikle karşımıza çıkıyor. 9 Haziran 2010 Çarşamba günü Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)’nda saat 13.30’da yapılacak ‘Film Eleştirisi Atölyesi’ sinemaseverlerin kaçırmaması gereken bir etkinlik.
Festival kapsamında ünlü senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk de Adana Sinema Derneği’yle ortaklaşa bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Özgentürk tarafından verilecek ‘Kısa Film Atölyesi’ sonunda katılımcıların çekeceği kısa film, festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.