Uluslararası Eskişehir Film Festivali 1- 11 Mayıs günlerinde 12’nci kez perdelerini tüm sinemaseverlere açıyor. 12 yıl öncesinde Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin büyük bir hevesle başlattıkları festival zamanla Anadolu Üniversitesi Kampusu’nun sınırlarını aşıp Eskişehir’in film festivali oldu..
Anadolu Üniversitesi mezunu yönetmenler filmleri ile üniversitelerine geri dönüyorlar
Geçtiğimiz yıl ilk kez, festivalde üniversitemizden mezun yönetmenlerin uzun metrajlı filmleri vardı. Bu yıl sayıları arttı: Levent Semerci ‘Nefes’ Taner Elhan ‘Acı Aşk’, Meriç Demiray ‘Babam Büfe’ve Onur Ünlü ‘ Beş Şehir’ filmleri ile festivaldeler.
Onur Ödülleri
Festivalin Onur Ödülleri bu yıl Cemal Süreya’nın tarifiyle’’ İpek yolundaki Süpermenimiz’,’ Türk Sineması’nın star oyuncusu Cüneyt Arkın ile sinemamızın zarif ve gizemli prensesi Zuhal Olcay’ın olacak. Sinemaya Emek Ödülleri ise Türkiye’de kısa film denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Hilmi Etikan ve sinema camiasının yardımsever kişiliği ile tanıdığı Sadi Çilingir’e verilecek.
Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri
Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri adı altında dördüncüsü gerçekleştirilen yarışmada sinema kitapları, makaleleri ve televizyondaki sinema programları yarıştı. Erden Kıral başkanlığında, Prof Prof.Dr. Zahur Mükerrem, Prof.Dr. Şükran Esen, Sungu Çapan ve Banu Bozdemir’in değerlendirdiği, sinema üzerine düşünen, yazan, araştıran sinema kültürünü ödüllendirmeyi amaçlayan bu yarışmada ödüllerin sahipleri açılış töreninde açıklanacak.
Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
Festivalin bu bölümünde dünya sinemasından ilk ya da ikinci filmlerini çeken yönetmenlerin filmleri var. Duncan Jones, ilk uzun metrajlı film olan Ay’la babası David Bowie’nin Space Oddisy şarkısına şık bir selam veriyor. İsrailli yönetmen Maoz Shmulik ilk uzun metrajlı filmi olan Lebanon (Lübnan) filminde 20 yaşındayken katıldığı ve yaralandığı 1982 Lübnan Savaşı anılarını anlatıyor.. Bu bölümün çarpıcı bir diğer filmi Jacques Audiard’ın Fransa’nın en önemli sinema ödülü olan Cesar Ödüllerini toplayan Yeraltı Peygamberi (APrpohet). Islık Çalmak İstersem Çalarım, genç Romanyalı yönetmen Florin Şerban’ın ödüllü filmi, Hollandalı yönetmen Urszula Antoniak, Nothing Personal adlı filminde bize bağlanma ve özgürlük üzerine bir hikaye anlatıyor. Karmen Kalev’in Şark Oyunları; Jonathan Auf Der Heide’ın Cehennem Kapıları; Alvaro Brechner’in Balığa Çıkmak İçin Kötü Bir Gün; Jeff Bridges’e yıllardır beklediği Oscar’ı kazandıran Crazy Heart; İranlı genç kadın yönetmen Shirin Neshat’ın Erkeksiz Kadınlar filmleri de bu bölümde yer alan diğer filmler.
Sinema Tarihinin Unutulmazları
Sinema tarihinin unutulmazları bölümü klasikleri orijinal kopyalarından izlemenin değerini bilen gerçek sinema tutkunlarına. Akira Kurosawa’nın 1953 Berlin Film Festivali’nden ödüllü Yaşamak (Ikuru) adlı filmi, Japon sinemasının büyük yönetmeni Yasujiro Ozu’nun Yaz Sonu (The End of Summer) Billy Wilder’ın Sunset Bulvarı; Fred C. Newmeyer, Sam Taylor’ın Safety Last’ı; Marcel Carné’ın Cennetin Çocukları festivalin unutulmazlar bölümünde.
Dünya Festivallerinden
Dagur Kari (The Good Heart) İyi Yürek’de sakin ama derinden ilerleyen bir öykü anlatıyor.
Konusu gerçek bir hikayeye dayanan (The Farewell) Elveda ise tarihi değiştiren olaylar hakkında bir casusluk filmi. Sığınak’(The Refuge) ta ise Fransız auteur Francis Ozon yine insan duygularının karmaşık yapısı üzerine eğiliyor. Looking For Eric ,Manchester United’ın efsanevi forveti Eric Cantona’yla; dünya sinemasının vicdanı Ken Loach’ı bir araya getiriyor.
Türk Sineması 2009- 2010
Festivalin bu bölümünde festivallerden ödülle dönmüş Türk filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Zeki Demirkubuz’un yönetmenliğini yaptığı Kıskanmak; Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu’nun Orada’adlı filmi; Pelin Esmer’in 11’e 10 Kalası; Reha Erdem’in 2009 Altın Portakalı ödüllerini toplayan Kosmos’u; Taner Elhan’ın Acı Aşk’ı; Levent Semerci’nin Nefes Vatan Sağolsun’u; Meriç Demiray’ın Babam Büfesi; Murat Düzgünoğlu’nun Hayatın Tuzu; Yağmur ve Durul biraderlerin Vavien’i; Onur Ünlü’nün Beş Şehir’i; Semih Kaplanoğlu’nun Bal’ı festival süresince izleyiciyle buluşacak ödüllü Türk filmlerinden bazıları.
Hayatımız Belgesel
Anadolu’nu Kayıp Şarkıları seyircisine Anadolu’nun 10 binyılı aşan bir geçmişten kalma egzotik mekânları ve insanları arasında yaşanan bir müzikal yolculuk vaat ediyor. Michael Moore, Kapitalizm Bir Aşk Hikayesi ile, kariyeri boyunca irdelediği meseleye geri dönüyor: Şirket egemenliğinin Amerikalılar ve dünyanın diğer sakinlerinin gündelik hayatı üzerindeki felaket niteliğindeki etkisi.
Canlandırma Sineması
Festivalin canlandırma filmleri bölümünde Adam Elliot’ın Mary and Max, Wes Anderson’nın bol ödüllü canlandırması Fantastic Mr. Fox ve Shane Acker’ın 9 adlı filmleri yer alıyor.
Kısa Filmler
2009 Sundance Kısa Film Seçkisi, Avrupa Kısa Film Seçkisi, Asya Kısa Film Seçkisi, Hisar Kısa Film Seçkisi’nden filmlerle Anadolu Üniversitesi öğrenci filmlerinin de yer aldığı toplam 46 kısa film festivalde gösterilecek.
SİNEMA DERSLERİ
Sinemanın ustaları festivalde gençlere deneyimlerini aktarmaya devam ediyor.Sinema derslerinde atölye çalışmaları ve seminerlere katılanlara katılım belgesi verilecek.
Senaryo Geliştirme Atölyesi:3 GÜN, 3 YÖNETMEN, 3 SENARYO,
‘’Bana Eskişehir’i Anlat’’
Senaryo Geliştirme Atölyesi’nin bu yıl konusu ‘Eskişehir’. Katılımcılar daha önce yarışma jürisine gönderdikleri senaryolarını atölye çalışması boyunca geliştirecekler. Atölye’nin sonunda en iyi 3 senaryonun sahibi Eskişehir’i ‘3’ dakikada anlatacak ve filmini çekme olanağı bulacak, Festival süresinde çekilecek olan filmler, festivalin kapanış tarihi olan 11 Mayıs’ta izlenecek.Atölye çalışması Pelin Esmer, Sırrı Süreyya Önder, Cemal Şan tarafından yürütülecek. Yönetmenler çekim aşamasında da adaylarla bir arada olacak.
Özay Fecht, Kamera Arkasında Oyunculuk Yönetimi, Natali Yeres, Sinemada Sanat Yönetimi atölyelerini gerçekleştirecekler. Hilmi Etikan Kısa Film, Enis Rıza Belgesel Film üzerine, Erden Kıral, Bir Film Yapmak başlıkları altında verecekleri seminerlerle deneyimlerini aktaracaklar.