İlk kez Altın Portakal’da seyirci karşısına çıkan ve özellikle de halkın büyük beğenisini kazanan “Başka Dilde Aşk” için yeni bir Issız Adam vakası demek yanlış olmayacaktır herhalde. Aşkın fiziksel, maddesel ve şekilsel bir olgu olmadığının altını çizmek için işitme engelli bir gençle normal bir kızın arasındaki duygusal ilişkinin nereye varabileceğini anlatan film, son zamanlarda seyrettiğimiz eli yüzü düzgün, derdini net bir şekilde ortaya koyan nadir yapımlardan.
İşitme engelli Onur, kütüphanede çalışmakta, hobi olarak da kürek takımında kürek çekmekle ilgilenmektedir. Zeynep ise, özel bir şirketin çağrı merkezinde çalışmaktadır. Bir gece barda tanışan iki genç, aşka doğru yelken açacaktır. Sevdiği adam için işaret dili bile öğrenen Zeynep, bir yandan ilişkisini rayına oturtmaya bir yandan da çalışma koşullarını iyileştirmeye çalışmaktadır. Onur ise geçmişinden gelen ailevi sorunlar ve engeli yüzünden tutunduğu agresif tavırlarını bir kenara bırakmaya çalışıp, hayata yaklaşımını düzeltmek zorundadır. İlksen Başarır’ın ilk uzun metraj yönetmenlik denemesi olan bu filme Başarır’la birlikte büyük katkısı olan isim ise Mert Fırat. Gerek senaryoya olan katkıları, gerekse işitme engellileri iyi irdeleyip bunu filme yalın bir oyunculukla aktarmasıyla filmin direğini oluşturuyor genç sanatçı. Film, dinamik bir kurguyla sağlanan akıcı tarzı, oyunculukların birbirini gölgelemeyen, ezmeyen durumları ve senaryonun başarılı seyri ile övgüyü hak ediyor. Tek olumsuz yanı ise, çoğu seyircinin de katılacağı gibi, birden fazla mesajı aynı potada eritememek.
Filmin en çarpıcı anlarından biri olarak görebileceğimiz finale yakın ayrılık sahnesi özenle çekilmiş ve oyuncuların yüksek performanslarıyla daha da parlatılmış. Ayın önemli filmlerinden biri olarak gördüğüm “Başka Dilde Aşk” uzun zamandır Türk sinemasında göremediğimiz türden bir aşk incelemesi. Kaçırmayın derim…

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.