Hayata değen kadın eli

Mükemmel üç kadın oyuncunun sürüklediği ve kadın dünyasına etkili bir bakış atan Gün Işığı Temizleme Şirketi kaçırılmaması gereken bir yapım

Günışığı Temizleme Şirketi seyrettiğim en doğru bakış açısına sahip, gerçekçi ve kadın dünyasına odaklanmış yapım. Yönetmen Christine Jeffs ve senaryoyu yazan Megan Holley kadın olmanın duygusal avantajını sonuna kadar kullanmışlar. Kadroda da müthiş üç kadın oyuncu Amy Adams, Emily Blunt ve Mary Lynn Rajskub karşılıklı olarak döktürüyor. Oscar adayı Şüphe-Doubt ile herkesi kendine hayran bırakan Amy Adams son dönemin en karizmatik kadın oyuncusu. Romantik dönemin bir iz düşümü olan fiziği ve ifadesi ile oynadığı her role derin bir anlam katan Adams bu filmin temel taşı. Filmin bütün öyküsü ve kadın dünyasının savaşçı ruhu Adams’ın karakterinde vücut buluyor. Amy Adams’ın canlandırdığı bekar anne Rose uyumsuz kız kardeşi Norah (Emily Blunt) ile bir yaşam mücadelesi vermektedir. Küçük yaşlarında annelerinin intiharıyla yalnız kalan ikili babaları Joe’nun (Alan Arkin) hayalperest dünyasından gerçek hayatın zeminine çakılmakla gençliklerini geçirmişlerdir. Annesiz ve güvenilmez baba figürünün yarattığı pasif hayatta kalma mücadelesi iki kardeşi de kaybedenler içinde yer almasına sebep olmuştur. Amy Adams’ın canlandırdığı Rose karakterinin filmdeki etkisinin bu kadar büyük olmasının sebebi Adams’ın vücut dilinde taşıdığı kırılgan havayla öyküdeki karakter Rose’un hayata tutunmak için sergilediği içten içe gelen müthiş gücün yarattığı tezat aslında. Gençliği elinden kayarken lisedeki erkek arkadaşı olan ve bir başkasıyla evlenen Mac’e tutkuyla sarılması Rose’un gerçeklerle yüzleşmeme yoludur. Zaten kötü durumlarda kendi kendine söylediği “Ben güçlüyüm, ben güçlüyüm” nakaratı filmin sonunda “Ben kaybedenim”e döndüğü an Rose savaşı kazanmaya başlar. Çünkü onu zayıf bırakan yönleriyle o zaman yüzleşir. Her kadının yaşadığı bir ikilem. Yüzyılların verdiği muhtaç olma halinden çıkıp kendi ayaklarının üzerinde durma idealinin faturasını ödeme anı çok önemli ve filmde gerçekten vurucu bir şekilde veriliyor. Rose’un kardeşi Emily Blunt’da aynı Adams gibi son dönemin en sağlam kadın oyuncularından. 2004 yılında Aşk Yazım-My Summer Of Love filminde seyrettiğimde müthiş bir oyuncuyla tanıştığımı hissettiğim Blunt geçen yıllar içinde biraz sallansa da sonunda kendi kabiliyetine uygun bir filmde karşımıza çıkıyor. Baba rolündeki Alan Arkin ise fazla söze gerek bırakmayacak şekilde bütün o oyunculuk mesleğinde geçirdiği yılların kendine bıraktığı en güzel renkleri filmde kullanmış. 2006 yapımı Little Miss Sunshine’daki dedeyi oynayan Arkin bu filmin de ağır toplarından. Bu hafta vizyona giren Gün Işığı Temizleme Şirketi- Sunshine Cleaning ismiyle zaten Littli Miss Sunshine’a bir gönderme yapıyor. Yönetmen Christine Jeffs çok güçlü bir anlatıcı. Uzum zamandır film çevirmeyen yönetmenin bir önceki filmi 2003 yapımı Sylvia. Gwyneth Paltrow’un başrolünde oynadığı ve Sylvia Plath’ın hayatının anlatıldığı film de muhteşemdi.

Baştan başa, saf bir kadın filmi Günışığı Temizleme Şirketi. Hiç bir kadının bu filmi kaçırmasını istemem. Kadınların modern toplumun gereği olarak geçirdiği değişimi anlama fırsatını kaçırmaması gereken erkeklerinde bu filmi seyretmesi gerekir. Günışığı Temizleme Şirketi’ni seyretmekten sinema adına mutluyum.

 

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.