Fırat Sayıcı

Kim İstemez ki?

Müneccim olmaya gerek yok. Perşembenin gelişi çarşambadan gelir misali, “Milyoner” filminin bu yıla damgasını vuracağı, aldığı ödüllerle çoktan tescillenmişti. “Sunshine”’ı biraz ayrı tutarsak, çektiği “Trainspotting”, “A Life Less Ordinary”, “ Kumsal”, “28 Gün Sonra” gibi önemli filmlerle İngiltere’nin yüz akı yönetmenlerden biri olan Danny Boyle’un son filmi “Milyoner” yılın en iyi filmi.

Kader, keder, para, aşk, intikam… Neredeyse herkesin zengin olma hayalini kurduğu ve kendine özgü düzelmeyecek bir karmaşaya sahip Hindistan’da telefon şirketinde çalışan eğitimsiz bir çaycı genç, Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında büyük ödüle emin adımlarla yaklaşmaktadır. Programın sunucusunun isteğiyle sorguya çekilen Jamal, acaba hile mi yapmaktadır? Sorgu sırasında geçmişiyle tekrar yüzleşen Jamal, gün bitiminde hem paraya hem de hayatının büyük aşkına ulaşabilecek midir?

Her şeyden önce bu riskli bir cesaret projesi. Bir İngiliz yönetmenin ülkesinden binlerce km uzakta, neredeyse hiç tanımadığı bir kültürde ve ülkede film çekme çabası, oldukça takdire şayan. Ancak, bilmeyenler için hemen belirtelim, filmin bir de Hint ortak kadın yönetmeni var, Loveleen Tandan. Onun katkılarını da unutmamak gerek… Şimdiki zamanla, geçmiş zamanı iç içe geçiren bir kurguyla filme girişen Danny Boyle, Kim 500 Milyar İster? yarışmasının canlı ruhunu da kullanıp seyircinin merakını tırmandırmayı başarıyor. Filmin kırılma noktası sona yakın. Bu noktadan sonra şimdi ve geleceği anlatan yönetmenin belki de en büyük başarısı doğru oyuncu seçimi; Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto… Tabi çocuk oyuncuları da unutmamak lazım. Özellikle Jamal’ın çocukluğunu canlandıran Ayush Mahesh Khedekar geleceğin yıldızlarından…

Çeşitli festival ve yarışmalarda 90’a yakın adaylıktan 70’e yakınını kazanarak, kalitesinin haklılığını ortaya çıkan “Milyoner” Oscar’lara da damgasını vurdu.

Hiç bitmeyen sinemasal biçim araştırmalarını, her filmde az yada çok sunduğu algısal kışkırtmaları, seyirciyi cezbeden oyuncuları ve tadımlık aksiyonları yardımıyla sanat hayatı boyunca kendi stilini oluşturmaya devam eden Danny Boyle’un yeni projesini daha şimdiden beklemedeyiz efendim!

 

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.