Barselona’da gerçek aşklar

Filmin dinamiğini ve akıcılığını da belirleyen, Barselona ile arasındaki maddi ve duygusal ilişkisinin sapmalarını, görsel semiyolojisinin parçaları olarak kullanıp seyirciyi cezbeden bir Woody Allen, elbetteki son birkaç filminden daha çok mutlu etti bizleri…

Amerikalı iki kanka, Cristina ve Judy, İspanya’ya hem tatil hem de ufak tefek işler için gelirler. İki ay sonra ülkelerine dönmeyi kararlaştırmışlardır. Ancak minik bir ayrıntı planlarını alt üst edecektir. Cesur ve karizmatik ressam Juan ile onun seksi ve çatlak eski karısı Maria birdenbire hayatlarına girer. Önce, ortalama bir seyircinin bile rahatlıkla kaldıracağı romantik bir aşk yumağı kuran Woody Allen, daha sonra bildik tavrıyla işin içine insan duysallığı ve korkularını da katarak ironik bir müdahalede bulunuyor. Standart Allen filmlerinde göreceğiniz kadar ince laf komedisine dayalı bir film değil “Vicky Cristina Barcelona”. Ancak seyrederken, hiç bitmesin dediğiniz, zevk aldığınız ve ilişkilerinizi gözden geçirdiğiniz türden bir yapım. Gelelim filmin oyuncularına… İspanya’dan Oscar’a aday gösterilme dalında birincilikleri olan iki hemşeri (halen sevgililer) Bardem ve Cruz, “Jamon Jamon” adlı erotizm sınırlarında dolaşan filmde ilk defa karşılıklı oynamışlardı. İkili, Woody Allen’in son gözdesi Scarlet Johansson ve kumral güzel Patricia Clarkson ile olan sahnelerinde dengeli bir oyunculuk sergilerken, kendi memleketlerinde olmanın rahatlığını da yansıtıyorlar rollerine. En basit örneği, Juan ile Maria’nın, Cristina yanlarındayken aralarında İspanyolca konuştuğu keyifli sahneler… Woody Allen, Barselona’yı, filmin isminde olduğu gibi, öykünün parçası olarak senaryoya eklemliyor. Barselona denince akla ilk gelen olgulardan, şehre kimlik kazandıran, gerçeklik içinde bir masal diyarı yaratan, “Yeni Sanat” akımının babası, ünlü Katalan mimar Gaudi’nin eserleri ve başta Paco De Lucia olmak üzere İspanyol müziğinin öne çıkan gitaristlerin tınıları da film boyunca seyirciye minik tatlar armağan ediyor. Hele ki daha önce Barselona’yı görenler ve hayran kalanlar için muazzam hediyeler bunlar…

Woody Allen’in kariyerinin ilk dönemlerinde insan ilişkilerini daha iyi ortaya koyduğu, bu filmde zaman zaman sabun köpüğü mizansenler yarattığı ve amacına ulaşırken yolu epey bir yokuşa sürdüğü gibi olası ve belki de haklı eleştiriler getirilebilir filmle ilgili. Ancak, “Maç Sayısı” ve “Cassandra’nın Rüyası”ndan sonra, gerçek Woody Allen stilini özleyen hayranlarının, “Vicky Cristina Barcelona” ile bir nebze de olsa kendilerine geleceklerini söylemek, sanırız ki, yanlış olmayacaktır.

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.