10 – 19 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4’üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali’nde 60’tan fazla film Türkiye galasını yapıyor…
Açılış Mükemmel Bir Gün’le…
4’üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali perdelerini dünyaca ünlü sinemacı Ferzan Özpetek’in senarist Sandro Petraglia ile birlikte senaryolaştırdığı Mükemmel Bir Gün’le açıyor.
Avrasya Jürisi…
Robocop, Showgirls, Temel İçgüdü gibi filmlerin arkasındaki isim olan Paul Verhoeven’in başkanlık edeceği jüride ünlü oyuncu Joan Chen; Toronto Uluslararası Film Festivali yardımcı direktörü Cameron Bailey, ünlü İranlı yönetmen Majid Majidi “İyi Geceler Londra” filminin yönetmeni Berkun Oya yer alıyor.
Avrasya’nın yarışma filmleri…
*İsrailli yıldız Ronit Elkabetz ve kardeşi Shlomi Elkabetz’in yönettikleri ve Kudüs Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görülen Yedi Gün (Seven Days);
*Yazına özgü duyarlılıkları beyaz perdeye aktarmasıyla tanınan Japon yönetmen Hirokazu Kore-edda imzalı Still Walking;
*Geçmiş yıllarda Hayaletler ve Yella filmleriyle Uluslararası Avrasya Film Festivali’ne konuk olan Alman yönetmen Christian Petzold yeni filmi “Jerichow;
*Çek yönetmen Bohdan Slama’nın yönettiği Taşra Öğretmeni (The Country Teacher);
*Rashid Masharawi’nin gerçekleştirdiği, Ramallah’ta yaşayan bir baba ve küçük kızı arasındaki ilişkiyi konu alan “İyi ki Doğdun Laila (Laila’s Birthday).
Amos Gitai Yıldızlar Geçidi’nde
Gelenekselleşen “Yıldızlar Geçidi” bu yıl İsrail sinemasının yeniden doğuşunun öncülerinden biri olarak tanımlanan ünlü İsrailli yönetmen Amos Gitai’yi ağırlıyor. Yönetmenin Bir Gün Anlayacaksın / One Day You’ll Understand filmi festival izleyicisiyle buluşuyor…
Eleştirmenler Ödülü
-İsrailli yönetmen Ari Folman’ın yönettiği ‘Beşir’le Vals / (Waltz With,
– Rus yönetmen Vladimir Kott imzalı Mukha,
– Danimarkalı Ole Christian Madsen’in Flame and Citron
– Daniel Burman imzalı Boş Yuva / Empty Nest eleştirmenler ödülü için yarışıyor…
Gala Gala Gala
- 2008 Cannes Film Festivali’nde En iyi Film kategorisinde jürinin oybirliğiyle Altın Palmiye ödülüne layık görülen ve 21 yıl sonra bu kategoride ödül verilen ilk Fransız filmi olarak tarihe geçen Laurent Cantet imzalı The Class / Entre Les Murs…
- Amerikan sinemasının yaratıcı enerjisi tükenmeyen yönetmenlerinden Woody Allen’ın 2008 tarihli yapıtı Vicky Cristina Barcelona…
- ‘Sil Baştan’, ‘Tehlikeli Aklın İtirafları’, gibi filmlerin usta senaristi Charlie Kaufman’ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu filmi, “Synecdoche New York…
- Ünlü İngiliz tiyatro, TV ve film yönetmeni Richard Eyre’in insani ilişkilerini gözlemleme ve analiz etme becerisini bir kez daha sergilediği The Other Man…
Youssef Chahine Anısına: Kader
4’üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali; 27 Temmuz 2008’de kaybettiğimiz, Mısır sinema tarihine damgasını vuran cesur sanatçı Youssef Chahine’ı anıyor. Youssef Chahine’in zengin filmografisinin en önemli parçalarından biri olan Kader 12’inci yüzyılda yaşamış olan Endülüslü filozof İbn Rüşd’ün sürgüne gönderilmesinin ardından öğrencilerinin onun öğretisini sürdürmesinin öyküsü ile modern dünya arasında parallelikler kuruyor.
Avrasya’da Avrupa Görüntüleri…
Uluslararası Avrasya Film Festivali Avrupa Görüntüleri bölümü, 2008’de yedinci sanatın ustalarının imzasını taşıyan filmlerle renkleniyor. Bu kapsamda gösterilecek filmler;
*Palermo’da Yüzleşme / The Palermo Shooting – Wim Wenders
*Cenova / Genova – Michael Winterbottom
*Eve Dönüş / When A Man Comes Home – Thomas Vinterberg
*Love Live Long – Mike Figgis
*Lorna’nın Sessizliği / Lorna’s Silence – Jean-Pierre ve Luc Dardenne Kardeşler
Avrasya’da okyanus ötesi…
Okyanusun Ötesinden bölümünde ünlü yönetmen David Lynch’in kızı Jennifer Lynch’in imzasını taşıyan Tanık / Surveillance; Amerikan Güzeli’nin senaristi ve Six Feet Under’ın yaratıcısı Alan Ball’un yönettiği, Tabu / Towelhead; ve Stanley Tucci’nin yönettiği, 2004’te ölen ünlü yönetmen Theo Van Gogh’un Buluşma’sının yeniden çevrimi gösterilecek… .
Kim Ki Duk’tan Dream…
42’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Onur Ödülüyle ödüllendirilen ve her yıl yeni filmleriyle Uluslararası Avrasya Film Festivali programında yer alan çağdaş Kore sinemasının usta yönetmeni Kim ki Duk’un 2008 tarihli filmi Rüya (Dream) ile seyirci karşısına çıkıyor. Kim ki Duk, filmde düşler ve gerçeklik arasındaki sınırların bulanıklaştığı ustalıklı bir öykü kurguluyor.
Miyazaki’nin deniz kızı…
Ünlü Japon canlandırma sanatçısı Hayao Miyazaki’nin son filmi “Küçük Denizkızı Ponyo / Ponyo On a Cliff), beş yaşındaki bir çocukla Ponyo adında, evinden kaçan balığın arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
Küller ve Inju
Usta yönetmen Wong Kar Wai’nin 18 yıl sonra ‘dirilterek’ zenginleştirilmiş Redux versiyonuyla hayranlarına sunduğu 1994 tarihli ünlü filmi Zamanın Külleri (Ashes of Time of Redux) , bir diğer usta yönetmen Barbet Schröeder’in imzasını taşıyan, yedinci sanatın ifade olanaklarını zorlayan Inju ve Ajademi Ödüllü Brezilyalı yönetmen Fernado Meirelles’in yönettiği Blindness bu bölümde seyirciyle buluşuyor…
Fatih Akın Susuz Yaz dedi…
Bu bölümde Djibril Diop Mambety’nin yönettiği Touki Bouki ve Ahmed El Mannouni’nin yönettiği Transes”in yanı sıra, başarılı yönetmen Fatih Akın’ın önerisiyle yenilenen 1964 yılı Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü alarak Türk sinemasına damgasını vuran Metin Erksan imzalı Susuz Yaz da seyirci karşısına çıkacak.
Deneuve ve Madonna’dan belgeseller
Altın Belgeseller bölümünde seyirci karşısına çıkacak I Am Because We Are dünyaca yıldız Madonna’nın AIDS yüzünden kimsesiz kalmış Malawi’li çocukların yaşamlarını keşfe çıktığı yolculuğunu beyaz perdeye aktarıyor.
Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige’in yönettikleri Görmek İstiyorum / I Want to see ise ünlü oyuncu Catherine Deneuve’e 2006 yılında patlak veren çatışmaların ateşi sönmemişken çıktığı Lübnan yolculuğunda Lübnanlı oyuncu Rabih Mroué eşlik ediyor.
Altın Belgeseller’de yer alan bir başka güçlü yapıt, Chevrim / Chevolution ise Bolivyalı devrimci Che Guevara’nın Alberto ‘Korda’ Diaz tarafından çekilen ünlü fotoğrafının 68 başkaldırısıyla birlikte dünya çapında isyanın ve özgürlük isteminin sembolü haline gelişinin öyküsünü ele alıyor.